Tenis

Franjo Luković podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog teniskog saveza

Hina



Predsjednik Hrvatskog teniskog saveza (HTS) Franjo Luković podnio je ostavku na svoju dužnost, a kao razlog naveo je neprihvaćanje njegovog prijedloga o izglasavanju nepovjerenja jednom članu Upravnog odbora HTS-a zbog nesportskog i nekonstruktivnog ponašanja na Skupštini održanoj krajem prošle godine.


Luković u opširnom objašnjenju svog odstupanja navodi kako se na odluku o ostavci odlučio odmah nakon Skupštine održane 28. prosinca prošle godine, no kako je na njezino objavljivanje čekao da Davis Cup reprezentacija odigra susret 1. kola protiv Kanade u Osijeku te da se ugovori i financijski pokrije četvrtfinalni nastup reprezentacije u Varaždinu protiv Kazahstana. Dosadašnji predsjednik HTS-a, koji je na toj dužnosti bio od 2011. godine, dodao je kako su gotovo u potpunosti osigurana i sredstva za uredno poslovanje u 2018. godini.


»Moj prijedlog o izglasavanju nepovjerenja jednom članu Upravnog odbora HTS-a, zbog nesportskog i nekonstruktivnog ponašanja, na Skupštini, zahvaljujući izvjesnom broju suzdržanih glasova, nije prihvaćen. Ja naravno respektiram odluku skupštinara te se nadam podjednakom uvažavanju moje odluke, da u takvom sastavu Upravnog odbora HTS-a, više ne želim nositi odgovornost Predsjednika. Moja neopoziva ostavka stupa na snagu dana 5. travnja 2018. godine prilikom glasovanja skupštine o izboru novog predsjednika HTS-a, kako bi se HTS-u omogućio kontinuitet funkcioniranja i stabilnost upravljanja pri vođenju tekućih poslova u prijelaznom razdoblju do izbora novog predsjednika«, objavio je Luković.




Dosadašnji predsjednik HTS-a objavio je kako je, ponajprije zahvaljujući odličnom nastupu reprezentacije u Davis Cupu u 2016., kada je stigla do finala, Savez bez dugova, ali kako ostaju neki neriješeni problemi i izazovi, od kojih su najvažniji pitanje sudbine Nacionalnog teniskog centra i sve teže pronalaženje sponzora.


»Unatoč našim brojnim i ustrajnim pokušajima nalaženja solucije u dijalogu s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim velesajmom, kao i obećanjima gradonačelnika Grada Zagreba, HTS nema na raspolaganju terene i dvorane na kojima bi mogao uspješno provesti programe razvoja najboljih mladih tenisačica i tenisača, uz trošak koji si možemo priuštiti. Drugi HTS-ov izazov sličan je izazovima s kojima se suočavaju i mnogi drugi sportski savezi, a tiče se sve težeg osiguranja novčane podrške sponzora, bez koje, samo uz sufinanciranje putem HOO-a, rad i opstanak našeg Saveza nije moguć. Želim da buduće svježe vodstvo HTS-a bude uspješnije od mojega, u nalaženju rješenja za te i sve druge izazove s kojima se HTS susreće. Svima koji su mi u proteklih 5-6 godina pomagali i doprinijeli ispunjavanju programa i ciljeva Saveza, od srca zahvaljujem«.