Zlatna olimpijka

Sara Kolak zbog operacije lakta propušta sezonu?

Spremna sam na sve, samo da riješim problem. Ničega ne bojim. Čak niti operacije – kaže Sara, koja od ljeta vuče parcijalnu rupturu tetive mišića lakta



 Sara Kolak i dalje muči muku s bolnim laktom, razlog je to zbog kojeg će u ponedjeljak otputovati »preko bare«, točnije u Rochester, gdje dan kasnije ima zakazan pregled u klinici Mayo kod doktora Shawna O’Driscolla, vrsnog stručnjaka za ozljede lakta i ramena. Riječ je o parcijalnoj rupturi tetive mišića lakta, ozljedi koju olimpijska pobjednica »Kvarnera« vuče još od prošloga ljeta, točnije od Svjetskoga prvenstva u Londonu na kojem je osvojila četvrto mjesto, a zbog koje bi u slučaju operacije mogla propustiti predstojeću natjecateljsku sezonu najvažnije natjecanje koje je Europsko prvenstvo u Berlinu.


– Spremna sam na sve, samo da dugoročno riješim problem jer ovo više nema smisla. Jednostavno, odlazak u SAD jedino je što mi sada preostaje. Tako da se ničega ne bojim. Čak niti operacije – rekla je Sara Kolak, koja će u Rochester otputovati na preporuku konzilija Specijalne bolnice za ortopediju i opću kirurgiju Dr. Nemeca i doktora Tomislava Anića, koji je svojevremeno boravio u klinici Mayo.


– Drago mi je što imam priliku otići kod vrsnog stručnjaka poput O’Driscolla i što ću to napokon riješiti. Probali smo sve moguće, razne terapije, ali, nažalost, ovo je jedino rješenje jer je situacija puno kompliciranija nego što smo mislili. Tako da u subotu slijedi oproštaj od koplja, tko zna do kada.


Teški mjeseci




Iza Sare Kolak teških je nekoliko mjeseci tijekom kojih se konzultirala s brojnim hrvatskim ortopedima, počevši od doktora Igora Borića, preko stručnjaka u Specijalnoj bolnici za ortopediju Dr. Nemec predvođenim doktorom Ratkom Salamonom, sve do doktora Bojanića. No, za to je vrijeme i trenirala.


– Nisam mogla raditi bacanja, lakat me ne boli cijelo vrijeme nego samo kad u ruke uzmem koplje ili medicinku. To je onda druga priča. Tako da nije da nisam ništa radila, tu su druge vježbe, vježbe za ruke, lagane vježbe s trakama i gumom – nastavila je najbolja hrvatska bacačica koplja koja će, u slučaju da je to jedina opcija, odmah biti i operirana.


– Termin je zakazan pa ćemo vidjeti. Doktor O’Driscoll će mi sve reći pa ćemo tada biti pametniji, dobit ću i program rehabilitacije pa po povratku odmah krećemo s radom. Tako da ću raditi sve što ću moći s ortozom na ruci, voziti bicikl, raditi vježbe za noge i na svemu onome gdje sam slabija.


Sara Kolak pravi je borac, i u slučaju operacije vratit će se još jača. Uostalom, prije dvije je godine na svojem prvom natjecanju nakon operacije ramena i 15-to mjesečne pauze postala prva Hrvatica koja je koplje bacila preko 60 metara. Na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju koplje je bacila 60,24 metara, svoj državni rekord iz Rietija 2013. godine popravila za 2,45 metara i za 2,74 metra premašila normu za Europsko prvenstvo u Amsterdamu na kojem je pet mjeseci kasnije osvojila brončano odličje. Tjedan dana poslije Ptuja njezino je koplje na Otvorenom zimskom prvenstvu Hrvatske u bacanjima u Splitu letjelo do 62,75 metara, tada trećeg rezultata sezone na svijetu, novog državnog rekorda i norme za Olimpijske igre na kojima je osvajanjem zlatnog odličja (66,18) postala najljepša priča Rio de Janeira.


Povratak


Dvadesetdvogodišnja Ludbrežanka itekako je mogla biti zadovoljna i prošlom sezonom u kojoj se na mitingu Dijamantne lige u Lausannei njezino koplje zaustavilo na velikih 68,43 metara, što je njezin najbolji hitac karijere i sedmi rezultat svih vremena. Najboljim rezultatom prošle sezone na svijetu srušila je još nekoliko rekorda, za 2,25 metara prebacila je svoj i najbolji hrvatski rezultat iz Rio de Janiera, bacila je najbolji rezultat na svijetu u posljednje četiri godine, a popravila je i mlađeseniorski europski rekord (67,25) te 15 godina star rekord mitinga (67,40).


– Operacija neće biti kraj svijeta, nema smisla trpjeti bol i nešto forsirati, već na ovu situaciju gledati pozitivno. Ovu ozljedu vučem već dosta vremena, neka se samo to riješi da mogu normalno trenirati. Već sam bila u takvoj situaciji i vratila sam se gladna natjecanja i jača nego ikada pa ne vidim razloga zašto to ne bih ponovila – zaključila je Sara, koja će u Rochester otputovati zahvaljujući velikoj financijskoj injekciji HOO-a, te pomoći HAS-a i »Kvarnera«.