Olimpijska pobjednica

Sara Kolak: Za napredak treba stalno raditi na sebi i težiti većim ciljevima

Sara Kolak / arhiva NL

Sara Kolak / arhiva NL

Trener je u najavama pričao o 63 metra, prebacila sam njegova očekivanja, ali ovoga puta neće biti kazne. Kazne? Ma, to je naša interna šala, ne smijem baciti više nego što je prognozirao jer trener uvijek mora biti u pravu, ha, ha, ha – kaže dobro raspoložena Sara Kolak



Prošle je godine krajem veljače na povratničkom natjecanju u Ptuju nakon 15-mjesečne pauze zbog ozljede ramena postala prva Hrvatica čije koplje je letjelo preko 60 metara (60,24). Tjedan dana kasnije na Zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu prebacila je normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru (62,75) i drugi put u sedam dana popravila svoj i državni rekord te najavila sezonu snova koju je zaokružila olimpijskim zlatom iz Rio de Janeira.


Sara Kolak, atletičarka »Kvarnera«, u subotu je u Splitu otvorila novu sezonu, njezino se koplje u šestoj seriji zaustavilo na 65,23 metra, što je drugi rezultat sezone na svijetu i drugi najbolji u njezinoj karijeri nakon zlatnih 66,18 metara na iz Rija. Bolja od nje je trenutno samo Bjeloruskinja Tatjana Haladovič (65,88) koja Saru Kolak itekako dobro poznaje. Kao i ostatak konkurencije kojoj je jučer poslala jasnu poruku. Bit će ovo još jedna njezina godina!


– Trudim se, ha, ha, ha. Šalu na stranu, jako sam zadovoljna. Nisam mogla poželjeti bolje otvaranje sezone, svi su hici bili preko 60 metara. Definitivno moram popraviti trčanje, s ostalim sam jako zadovoljna. Trebao mi je taj jedan hitac i došao je u šestoj seriji. Tako da je sezona otvorena puno bolje nego prošla pa… Ma, bolje mi je da šutim – započela je Sara Kolak, koja je natjecanje otvorila hicem od 61,21 metara. Potom je imala 18 centimetara duži pokušaj, nakon prijestupa je njezino koplje letjelo do 62,54 metara, u petoj se seriji zaustavilo na 62,06 metara.




A onda joj je Andrej Hajnšek, u SMS poruci poručio: Sara, dosta je toga kampiranja na 62 metra!



Sara Kolak će se nakon tjedan dana splitskih priprema nakratko vratiti u Celje, nakon čega slijedi odlazak na Zimski europski bacački kup u Španjolsku gdje će nakon natjecanja ostati na pripremama.


– Sara je još jednom dokazala da je vrhunska atletičarka, no to nažalost rijetki prepoznaju. Pritom mislim na financijsku injekciju. Sramotno je i žalosno da olimpijska pobjednica ne može naći sponzora, kontaktirali smo što državne, što privatne tvrtke, ali nismo dobili niti jedan pozitivan odgovor – rekla je Iva Florjančič, direktorica »Kvarnera«.



Kampiranje


– Ajoj, to je značilo da je vrijeme da se pokrenem i bacim koliko mogu. Doduše, prebacila sam njegova očekivanja jer je on u najavama pričao o 63 metra, ali ovoga puta neće biti kazne. Kazne? Ma, to je naša interna šala, ne smijem baciti više nego što je prognozirao jer trener uvijek mora biti u pravu, ha, ha, ha. Obično za kaznu dobijem trčanje, ali rekao je da ću ovoga puta proći bez kazne.


Andrej Hajnšek u subotu nije mogao biti u Splitu, stigao je dan nakon natjecanja gdje će sa Sarom Kolak odraditi završne pripreme uoči Europskog zimskog bacačkog kupa, što će se 11. i 12. ožujka održati u Španjolskoj. No, zahvaljujući direktorici njezinoga »Kvarnera« Ivi Florjančič imao je prijenos uživo.


– Već se znalo dogoditi da trener nije sa mnom na natjecanju i nemam problema s tim jer sam se na to navikla. Ima i druge atletičare s kojima radi, tako da nikad ne znam na koje će natjecanje moći ići sa mnom. Iznimka su velika natjecanja, tu je sve jasno. No, zahvaljujući Ivi bili smo stalno na liniji. Tako da mi je i uoči šestoga hica rekao što moram napraviti.


Skratila sam zalet, krenula prema naprijed i bacila 65 metara. Kada pogodim tehnički ispravan hitac, koplje uvijek daleko leti. Još trebam poraditi na nekim stvarima, uvijek ima mjesta za napredak, ali ovo je tek prvo natjecanje i bilo je odlično. Idemo korak po korak, prva kvačica je tu. Prvi cilj je ispunjen, sada idemo dalje – dodala je Sara Kolak, kojoj će Split, nakon Rijeke, postati jedan od najdražih hrvatskih gradova.


Prošle je godine u Splitu pokazala da je spremna za velike stvari, potvrdila je to na srpanjskom Europskom prvenstvu u Amsterdamu u kojem je osvojivši broncu hrvatskim rekordom od 63,50 metara očitala lekciju kudikamo iskusnijim i starijim bacačicama, isti je recept primijenila i mjesec dana kasnije u Rio de Janeiru u kojem je u dvama navratima popravljala svoj i najbolji hrvatski rezultat. Prvo u kvalifikacijama (64,30), a potom u finalu u kojem je ispisala najljepšu priču Olimpijskih igara (66,18).



Četiri državna rekorda i šest odličja učinak je hrvatske reprezentacije na dvoranskom prvenstvu Balkana u Beogradu. Ivan Horvat slavio je u skoku motkom preskočivši 5,76 metara, čime je za četiri centimetra popravio tjedan dana star svoj i državni apsolutni rekord. Martina Fileš je motkom preskočila 4,05 metara, čime je za četiri centrimetra nadmašila svoj mlađeseniorski i seniorski rekord Hrvatske, ali i izjednačila apsolutni državni rekord Ivone Jerković, kojim je natjecanje okončala na petome mjestu. Paola Borović je pak u troskoku doskočila do 13,39 metara, što je novi mlađeseniorski rekord kojim je zauzela četvrto mjesto.


Stipe Žunić je slavio u bacanju kugle hicem od 20,77 metara, peti je to rezultat ove sezone u Europi i sedmi na svijetu. Ivana Lončarek dotrčala je do srebra na 60 metara prepone (8.16), Zvonimir Ivašković bio je drugi na 60 metara (6.79), dok su visaši Alen Melon (219 cm) i Ana Šimić (186 cm) osvojili bronce.



Rio


– Baš sam se prije nekoliko dana sjetila Rija, pogledala sam pobjednički hitac i razmišljala kako mi je zapravo vrijeme proletjelo. Kako mi se sve okrenulo naglavačke. Prošla mi je sezona bila užasno spora, nisam znala na čemu sam, trenirala sam, trudila se, a glad za natjecanjima je bila velika. Ove sezone sam ušla puno zdravija u natjecanje, to je ono što je meni osobno najvažnije. U Splitu uvijek dobro bacam, prvo natjecanje sezone uvijek je u Splitu i tu smo praktički na domaćem terenu. Ne osjećam se samo ja tako, već i ostali bacači. Tu je uvijek lijepo bacati. Vremenski uvjeti možda nisu baš najidealniji, moraš se boriti, dati sve od sebe, puše vjetar, pada kiša, bude iznenađenja. Doduše, kako za koga.


Ja sam naučena na kišu. Uostalom, u Rijeci stalno pada kiša. U Celju isto. Tamo su još uvijek temperaturni minusi pa je meni u subotu čak bilo i toplo – nastavila je olimpijska pobjednica riječkoga »Kvarnera«, koja je za 3,83 metra prebacila normu za najvažnije natjecanje sezone, Svjetsko prvenstvo, domaćin kojega će od 4. do 13. kolovoza biti London.


– Glad za natjecanjima je uvijek prisutna, osjećaj je bio super i jedva sam čekala da pogodim taj hitac i sezonu otvorim onako kako sam htjela. Ovih 65 metara su super, ali nema mi to neke poveznice s prošlom sezonom. Super otvaranje, ispunjen prvi cilj i to je to. Svaka sezona je drugačija. A i ja sam drugačija. Za napredak treba stalno raditi na sebi. I težiti većim ciljevima. Najvažnije je da sam zdrava, da treniram, a rezultati će doći. Već su počela pitanja o očekivanjima u Londonu, a to mi se ne sviđa. Do Londona ima još šest mjeseci pa nema smisla pričati o tome. Kao niti o brojkama. Naravno da razmišljam o Svjetskom prvenstvu, ali neka moja razmišljanja zasad ostanu tajna. Sve što ću reći je da su apetiti veliki. I da trebaju biti veliki.