Izravan plasman u četvrtfinale

Hrvatski vaterpolisti pobijedili Brazil na Svjetskom prvenstvu

Igor Duvnjak



 KAZAN Utakmica drugog kola A skupine Svjetskog prvenstva vaterpolista: Hrvatska – Brazil 10:9 (4:2, 4:2, 1:2, 1:3). Plivalište »Burevestnik Arena« u Kazanu. Gledatelja: 300. Suci:  Koganov (Azerbejdžan), Kahive (Australija).


HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Petković, Lončar 1, Joković, Bukić 1, Muslim, Bušlje 1, Sukno 3, Paškvalin 1, Šetka, Obradović 2, Bijač.


BRAZIL: Antonelli, Crivella 2,  G. Gomes, Gonzalez 1, Salemi, B. Gomes 1 (1), Delgado 2, Silva, Rocha, Perrone 2, Guimaraes, Vrlić 1.




Igrač više: Hrvatska 12 (7), Brazil  8 (4). Peterci: Hrvatska –, Brazil  1 (1).


 Hrvatska je svladala Brazil  i drugom pobjedom napravila odlučujući zaveslaj ka prvom mjestu u A skupini i izravnom plasmanu u četvrtfinale. Pritom je pokazala dva lica, u drugom poluvremenu se osjetio pad u igri pa je kapetan Josip Pavić morao čuvati važnu pobjedu. Prvo je osmom obranom omogućio svojoj momčadi napad iz kojeg su loptu mogli čuvati do kraja utakmice. No, jedna nesmotrenost bila je dovoljna da se Brazilci domognu te važne lopte i pritom izbore i igrača više u plivalištu, ali nakon time-outa u tih dramatičnih posljednjih 11 sekundi igre nisu uspjeli svladati hrvatsku »jedinicu«.  Solidnom realizacijom igrača više u igri u kojoj je većim dijelom dominirala Hrvatska se unatoč padu u drugom dijelu igre ipak domogla očekivanog punog pogotka. U ovom trenutku to je ipak najvažnije.  

Burić otvorio reviju


Reviju golova je topovskim udarcem otvorio Damir Burić iz daljine efektno svladavši Delgada, a odmah mu se priključio Luka Lončar na »centaršut« s desne strane.  Tada su Brazilci počeli otključavati bravu Pavićevih vrata. Prvo Bernardo Gomes iz peterca kojeg je skrivio upravo Burić, a onda novi »jugaš« Perrone na kojeg je sasvim zaboravila suparnička obrana. Uza sve, u tom razdoblju ekipa Ivice Tucaka nije iskoristila svoja dva napada s igračem više. Ipak, na prvi odmor favorit je otplivao s dva  zaveslaja prednosti budući je prvo poentirao Fran Paškvalin, a sedam sekundi prije odmora i Sandro Sukno s igračem više. Nakon što je početkom druge dionice Paolo Obradović, u situaciji s igračem više, svladao brazilskog čuvara mreže Hrvatska je prvi put na utakmici ostvarila tri pogotka prednosti, a pritom je brazilski izbornik Ratko Rudić zbog prigovora na  sudačku odluku zaradio žuti karton. Približavanjem »velikog odmora« Hrvatska je osjetno popravila realizaciju  u akcijama s brojčanom prednošću realiziravši čak pet takvih situacija uzastopno, a Sukno je namjestivši svoju slavnu  desnicu već trećim golom  praktički najavio pobjedu (7:3). 

Vrlić najavio dramu


Nakon puno uzaludnog plivanja »gore-dolje« Crivella i Gonzales su svojoj momčadi počeli vraćati nade prepolovivši zaostatak  iz »poluvremena« i smanjivši na 8:6. Nepunih šest minuta prije kraja nešto slično je učinio Josip Vrlić, Riječanin u reprezentaciji Brazila je golom za 9:7 pridonio neizvjesnoj završnici. Njegova momčad, međutim, potom nije iskoristila lijepu šansu, ali je zato Delgado »doppiettom« uzvratio na gol Obradovića za 10:9 dvije i pol minute prije kraja te  na taj način najavio itekako dramatičan finiš. Ipak, u završnici naizgled velika gotovina nije pretvorena u veresiju.


Hrvatska u svom posljednjem nastupu u A skupini u petak u 16,30 sati igra s Kinom, koja je jučer poražena od Kanade 8:2.