Oktanski praznik

36. izdanje kultne automobilističke utrke: Od Buzeta nema ništa veće

Miroslav Krpan

Prijavljeno je 206 vozača iz 13 europskih zemalja. Među njima je i deseterostruki prvak Europe i rekorder naše staze Talijan Simone Faggioli – kaže Branko Bašić



BUZET Tradicija je nastavljena 36. godinu za redom. Istog dana u tjednu uoči kultne hrvatske utrke novinarima je predstavljeno 36. izdanje najveće, najstarije brdske i najznačajnije domaće automobilističke manifestacije »Buzetski dani«, svojevrsnog Praznika automobilizma. O svemu što krasi ovaj istinski oktanski spektakl u organizaciji Autokluba Buzet, nastao danas davne 1982. godine, novinarima su govorili članovi Organizacijskog odbora u kultnoj Konobi Most, obitelji Marinac.


– Utrka Buzetski dani sastavni je dio višednevnog bogatog i sadržajnog programa Dana Grada Buzeta, što je sada već niz godina u okviru »Subotine« zadržala svoj izvorni naziv, godinama već brend oktanskog sporta Starog kontinenta. Više od desetak godina sjedio sam na toj, novinarskoj strani, a evo sad već petu godinu kao gradonačelnik s ove pozicije okružen istinskim zaljubljenicima u ovaj sport mogu iskreno i subjektivno reći – nema veće.


Ponosni smo na ovu utrku, kao i 300-tinjak ljudi koji opslužuju ovu sveobuhvatnu organizaciju o kojoj se širom Europe priča samo najbolje. Grad smo tartufa čija ovogodišnja sezona bijelog tartufa počinje upravo u petak, a s vremenom smo postali i grad automobilizma na što smo mi Buzećani ponosni – kazao je Siniša Žulić, gradonačenik Buzeta.


Nedjelja odluke




– Prijavljeno je 206 vozača iz 13 europskih zemalja. Među njima je i deseterostruki prvak Europe i rekorder naše staze Talijan Simone Faggioli, koji je obranio jubilarni naslov nastupom u Sloveniji prije desetak dana, ali u Buzet dolazi da bi popravio svoj sad već tri godine star rekord staze Most-Peničići.


Ipak, odluka o prvaku Europe Kategorije I turističkih automobila treba se dogoditi na našoj stazi. Najbliži joj je Austrijanac koji nastupa pod pseudonimom Tessitore, a jedini koji ga može ugroziti je Čeh Tomas Vavrinec. Naših, hrvatskih automobilista gotovo je stotinu. Buzet je često bio odlučujuća stanica hrvatskog prvenstva, a stvar »ugleda« je nastupiti na najvećoj domaćoj priredbi – kazao je Branko Bašić, najdugovječniji direktor jedne utrke u nas, koji je već 23 godine na čelu tima. Vrijedi istaknuti da je prve godine buzetske utrke bio i prvim pobjednikom kao izvrsni automobilistički as.


Uz 94 hrvatska vozača ovog vikenda u Buzet stižu i automobilisti iz Slovenije, Češke, Italije, Austrije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Poljske, Crne Gore, Kosova, Bugarske, Francuske i Švicarske. U tjednu uoči natjecateljskog vikenda obavljaju se završni radovi duž dionice Most – Peničići duge 5.001 metar, na pojedinim dijelovima postavlja se novi asfaltni sloj, a najveća pažnja posvećena je sigurnosti, kako sudionika, tako i gledatelja kojih se uobičajeno očekuje desetak tisuća.


Ove se godine bilježi i jubilej – 15 godina od ulaska u europske bodovne okvire, a Buzećani su ponosni da su već niz godina posljednja, 12. utrka FIA Europskog prvenstva na brdskim stazama. Ove se godine vozi još za bodove FIA CEZ za povijesna vozila, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije u svim kategorijama i raspisima.


Program


Danas će se uobičajeno vršiti administrativni poslovi za vozače, tehnički prijem vozila i verifikacije, što se odvija u zoni Komunalnog poduzeća Park, da bi potom od 17 sati u centru Buzeta, na Fontani, uslijedila još jedna, peta u nizu jedinstvena prateća manifestacija. Parada vozača na kojoj se svojim vozilima predstavljaju sudionici utrke, ali i domaći entuzijasti i ljubitelji oktanskih strasti.


Cijena dvodnevne ulaznice je skromnih 40 kuna za spektakl kakvog u nas, ali i većem dijelu Europe gotovo nema. Osigurane su zone za gledatelje, mogućnost prijevoza autobusom do mjesta za gledanje, ove godine prijenos u živo s četiri kamere, a najavljene su i neke novosti u pogledu zaštite sudaca.


Subotnji treninzi, na kojima se uz sudionike bodovnih utrka očekuje i 40-ak promo vozača, počinju u 9,30 sati, a nedjeljna prva od dvije bodovne utrke kreće u 9 sati.