»Maribor« u Ligi prvaka

Zlatko Zahovič: Volio bih kad bismo imali novca kao modri

Marko Cvijanović

To su dvije različite vizije. Jedna je vizija s puno novaca, a druga bez novca. Na žalost, naša je ova druga, ha, ha... Evo, vidim da je i »Rijeka« financijski već počela parirati »Dinamu« – kaže Zahovič



RIJEKA » U glasu sportskog direktora »Maribora« Zlatka Zahoviča osjećalo se da se nije baš naspavao. A i tko bi spavao! Mariborčani su u utorak u Glasgowu pobijedili veliki »Celtic« (1:0) i drugi put u svojoj povijesti ostvarili plasman u Ligu prvaka! Noć je potrajala do – jutra! 


  – Bilo je veselo i lijepo! Navijači su nas dočekali na aerodromu, malo smo se proveselili – kaže Zahovič, koji još nije bio svjestan velikog uspjeha kluba. 


  – Još smo mi u oblacima, u nekom imaginarnom svijetu. Napravili smo nešto veliko, to znamo, ali vjerujem da ćemo tek za nekoliko dana postati svjesni što smo napravili. Jer, nije bilo lako. Znamo svi kako je igrati protiv »Celtica« u Glasgowu, pred njihovim navijačima. I puno boljim klubovima od »Maribora« bilo bi nezgodno. Međutim, naša je momčad pokazala karakter, momci uopće nisu bili impresionirani ambijentom. Dapače, imali smo puno više šansi, kontrolirali smo utakmicu. »Celtic« je dvaput bio opasan iz prekida, što je i bilo za očekivati, ali u polju smo dominirali, zabili gol i bez problema sačuvali prednost do kraja. 


 Dvije vizije




Naravno da je uspjeh Mariborčana odjeknuo i u nogometnoj Hrvatskoj koja se čudi kako to slovenski prvak, momčad kojega vrijedi pet puta manje od hrvatskoga prvaka »Dinama«, može ostvariti plasman u Ligu prvaka, a »modri« ne. Brojke ne lažu. Prema pouzdanoj internetskoj stranici »transfermarkt.de« mariborska momčad vrijedi 11,03 milijuna eura, a zagrebačka čak 55,7 milijuna eura. Mariborčani pritom u momčadi imaju osam, a Zagrepčani čak 18 stranaca. 



Maribor 


  Budžet kluba » 6.000.000 eura 


  Vrijednost igrača » 11.300.000 eura 


  Broj igrača u kadru » 28 


  Broj stranaca » 8 


  Najvredniji stranac » Ibraimi (Makedonija), 


  1.500.000 eura  

Dinamo


  Budžet kluba » 20.000.000 eura 


  Vrijednost igrača » 55.700.000 eura 


  Broj igrača u kadru » 37 


  Broj stranaca » 18 


  Najvredniji stranac » Wilson Eduardo 


  (Portugal), 4.500.000 eura 



  – Teško je to uspoređivati. To su dvije različite vizije. Jedna je vizija s puno novaca, a druga bez novca. Na žalost, naša je ova druga, ha, ha… Ne mislim ja pritom da smo mi zato vrjedniji, volio bih ja da imamo novaca kao »Dinamo« pa da napravimo malo drukčiju viziju, ali nemamo… Zato »Maribor« mora održavati momčad na okupu i s vremena na vrijeme je osvježavati. Međutim, ja bih više volio biti u situaciji poput »Dinama« i slagati momčad u nekim drukčijim financijskim uvjetima. Evo, vidim da je i »Rijeka« financijski već počela parirati »Dinamu«, mi nismo u takvoj situaciji. 


  Shodno tome, Zahovič se pretjerano ne bavi eventualnim pojačanjima za Ligu prvaka. Uostalom, ljetni prijelazni rok samo što nije gotov. 


 Vrijedna zarada


– Tek je jutro, još imamo tri dana do kraja prijelaznog roka. Moramo razmisliti što i kako, ali znam samo da nećemo poletjeti i početi iskakati iz zadanih okvira. Znamo s kojim novcem raspolažemo i moramo biti racionalni. Uostalom, dugo sam u nogometu i znam da se od euforije ne živi. Sve je to lijepo, napravili smo sjajan uspjeh, ali sutra je novi dan. Nemamo vremena slaviti, moramo se okrenuti nacionalnom prvenstvu, čekat ćemo ždrijeb skupina Lige prvaka, okrenuti se protivnicima… Život ide dalje. 


  Zahovič je silno ponosan na momčad koju uspješno vodi Ante Šimundža, Slovenac hrvatskih korjena, od oca Splićanina i majke iz Kidričeva, čovjek koji se u prosjeku svakih jedanaest godina zlatnim slovima upiše u povijest »Maribora« i slovenskog nogometa. Šimundža je za igračkih dana u redovima »Viola« 19. kolovoza 1992. godine protiv malteškog »Hamrun Spartansa« (4:0) postigao prvi europski pogodak u povijesti mariborskog kluba, sedam godina kasnije bio je dio momčadi koja je pod vodstvom Bojana Prašnikara izborila prvi nastup u skupinama Lige prvaka i 14. rujna 1999. godine na gostovanju protiv kijevskog »Dinama« postigao prvi pogodak »Maribora« u elitnom europskom klupskom natjecanju, a onda u utorak ponovio sjajan uspjeh u ulozi trenera. 


  S obzirom na financijsku nemoć u odnosu na neke druge sredine, Zlatka Zahoviča će silno obradovati činjenica da će klub plasmanom u skupine Lige prvaka od UEFA-e dobiti 8,6 milijuna eura, a, ovisno o rezultatima, zaraditi još koji milijun s obzirom da svaki osvojeni bod vrijedi 500 tisuća, a pobjeda milijun eura. Tome valja pridodati i određeni dio prihoda od UEFA-ina marketinga (Viktoria Plzen je lani dobila najmanje, nešto više od 1,5 milijuna eura, a PSG najviše, nešto manje od 34 milijuna eura). Usporedbe radi, »Maribor« je lani od nastupa u Europskoj ligi, u kojoj je igrao treću godinu uaszopno, zaradio 2,3 milijuna eura. Od natjecanja se oprostio u šesnaestini finala u utakmicama protiv »Seville« koja je osvojila naslov.