Bivši prvotimci Rijeke

Vranješ i Balaban: Ako prvenstvo do kraja bude pošteno, Rijeka će biti prvak

Ivan Volarić

Boško Balaban, Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Boško Balaban, Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ne vidim kako se Dinamo može dignuti iz ovog stanja. Doveli su igrače koji su praktički istrošeni.  Ako bude sve OK, ako ne bude nekih igrica, ne vidim gdje Rijeka može kiksati – govori Vranješ



RIJEKA Boško Balaban i Jurica Vranješ zajedno su upisali preko 50 nastupa u dresu hrvatske reprezentacije. Balaban je dijete »Rijeke«, Vranješ je zaključio svoju karijeru u bijelom dresu. Obojica su bili na derbiju, ali ne samo iz emotivnih, već u prvom redu – poslovnih razloga. Obojica su nakon što su zaključila karijeru zaplivala menadžerskim vodama, a prošle subote na Rujevici nije nedostajalo skauta europskih klubova.


– Uvijek ima interesa za hrvatskim igračima, ali još uvijek je to daleko od nekih konkretnijih stvari. Stvari će se intezivirati tek kada se počnu bližiti ljetni mjeseci. Za sada se nitko ne želi izlagati nekim medijskim špekulacijama – govori Balaban.


Vranješ je bio puno izravniji na upit je li netko od njegovih klijenata podcrtao neko ime u zapisniku utakmice.




– Bilo je na derbiju dosta skauta, ali ako ćemo iskreno govoriti, ni u »Dinamu«, ni u »Rijeci« nema igrača za ozbiljne lige. Izuzetak je Alexander Gorgon, koji je, dok je imao snage, radio razliku. Vidi se da je igrao ozbiljnu ligu i ako »Rijeka« osvoji prvenstvo, on će biti igrač odluke. Moram čestitati »Rijeci« što je uspjela dovesti tako ozbiljnog igrača – govori nekadašnji reprezentativni veznjak kojega derbi u cjelini nije nimalo oduševio.


– Prvih 15 minuta bilo je super, a nakon toga uslijedilo je loše izdanje jednih i drugih – nastavlja Vranješ.


– Iskreno, ovo je bilo ispod onoga što se očekivalo od dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj. »Rijeka« je još donekle bila OK, godinama nije bila ovako visoko i tek se navikava na tu ulogu, a »Dinamo« je blago rečeno – katastrofa. »Dinamo« se izvukao na udarac Soudanija, a ostalo je smiješno.


Onako kako izgleda Sammir to nema veze s ozbiljnim nogometom. Žao mi je što »Rijeka« kod vodstva 1:0 nije napravila odlučujući korak, dotukla »Dinamo« i riješila prvenstvo.


Nekadašnji golgeter »modrih« doživio je nešto drugačije derbi.


Zanimljiv derbi


– Zanimljiva utakmica s dosta grešaka kao što to nerijetko biva u derbijima – naglašava Balaban. – »Rijeka« je bila bolja, imala više šansi, ali ih nije iskoristila. Na kraju je utakmica pala u ritmu, a »Dinamo« se uspio vratiti pogotkom Soudanija. »Rijeka« je pokazala zrelost i karakter, držala je igru u svojim rukama.


Pojedini igrači »Dinama« su definitivno podbacili, ali, unatoč tome, »Dinamo« nije izgubio utakmicu. »Modri« su pokazali karakter, da se neće predati i da će biti u utrci za naslovom do zadnjeg kola. »Rijeka« dobro gura, a bitno je što igra nogomet, traži igru od vratara preko svih linija do napadača.


Situacija na vrhu poretka je devet kola prije kraja prvenstva prilično jasna: »Rijeka«, za razliku od »Dinama«, drži sudbinu u svojim rukama zahvaljujući prednosti četiriju bodova. »Modrima« više ni sve pobjede do kraja prvenstva nisu dostatne da bi obranili naslov.


– Dugo sam u nogometu, devet je utakmica jako puno – smatra Balaban. – Nije to lako izgurati. Četiri boda su velika prednost, ali mogu biti i mala jer se uz dva negativna rezultata sve to može istopiti.  I mi smo 1999. godine imali u rukama naslov prvaka pa nam je pobjegao u zadnjem kolu. Bodovna razlika ti donosi sigurnost, ali ne treba se opustiti.


Prosipat će u idućim utakmicama bodove i »Dinamo« i »Rijeka«. Pitanje je samo tko će to iskoristiti. Zašto »Dinamo« ne bi mogao negdje kiksati do utakmice s »Rijekom«. Oni su ekipa koja ima velike oscilacije. Kod »Rijeke« se točno zna koja je prva jedanaestorka, a kod »Dinama« se nikad ne zna tko će početi utakmicu. »Dinamo« ima dužinu kadra, a »Rijeka« ima kompaktnost i uigranost.


Veznjak ponikao u osječkoj školi nogometa drugačije gleda na mogući rasplet prvenstva.


Sve se zna


– Zadnje kolo igra se u Zagrebu i svi znamo neke stvari. Nemamo se tu što lagati – objašnjava Vranješ.


– Ako bude nekih igrica, na koje smo navikli, bit će do kraja knap. Ako sve bude pošteno, »Rijeka« će biti prvak! Ne vidim kako se »Dinamo« može dignuti iz ovog stanja. Doveli su igrače koji su praktički istrošeni. Sammir više nije gladan uspjeha, uzeo je veliki novac u Kini i svi vide da ima pet, šest kilograma viška. Pivarić je lijevi bek reprezentacije, a ne radi razliku u HNL-u. Onda Perić…


Najavljuju napad na Ligu prvaka, a ne znam s čime! Što se kaže, ako »Rijeka« ne bude ove godine prvak, neće nikada. Ponavljam, ako bude sve OK, ako ne bude nekih igrica, ne vidim gdje »Rijeka« može kiksati.


Jurica, dakle, smatra da ni prvi pratitelji vodećeg dvojca, »Hajduk« i »Osijek«, ne mogu napraviti »modrima« štetu.


– Ne mogu, ali mogu »Rijeci«! Nemojmo se lagati i muljati kada svi sve znamo. »Dinamo« igra ovoga vikenda protiv »Lokomotive« i ta utakmica se ne treba ni igrati, jer svi znamo da će »Dinamo« dobiti tu utakmicu.


»Lokomotiva« se u posljednjim utakmica digla i u normalnim okolnostima to bi trebala biti »li-la« utakmica, a neće biti tako. »Rijeka« mora dobiti sve utakmice do posljednjeg kola ako želi biti prvak. »Rijeka« jednostavno mora ići s najmanje četiri boda »Dinamu« u zadnjem kolu – poručio je Vranješ.