Branič NK Rijeke

Tomečak: Ako budemo pravi, nemamo se čega bojati

P. N.

Očekujem protivnika ofenzivnijeg nego li je bio i tešku utakmicu u kojoj uvijek nešto može krenuti po zlu. Ali, ako budemo pravi kao na Kantridi, ako odigramo pametno i ne dopustimo Mađarima da nam naprave prilike, nemamo se čega bojati – kaže Tomečak 



RIJEKA  Danas za »bijele« počinje završna faza operacije Budimpešta. Nadaju se na Kantridi da će mađarska prijestolnica biti tek prva europska postaja ovoga ljeta, nikako i posljednja, a posebno nakon što je prva utakmica odigrana pod legendarnim stijenama pokazala da je »Rijeka« i bez petorice prvotimaca (Knežević, Maleš, Močinić, Marić, Lešković…), bolja momčad od »Ferencvaroša«. No, u nogometu ne pobjeđuje uvijek bolji. Osim toga, Europa je sklisko tlo. Nerijetko u ovakim utakmicama odlučuju detalji ili trenutak inspiracije ponekog pojedinca. Primjerice, možda se presudnim faktorom pokaže prošlosezonsko »Rijekino« europsko iskustvo, tada su »bijeli« u većini svojih ogleda bili na visokoj razini. Počev od prve utakmice protiv velških amatera okupljenih u dresu »Prestatyna«. Upravo ta iskustva sugeriraju što Riječane čeka sutra u Budimpešti, vjerojatno utakmica nalik onoj u Žilini, a tamo je bilo napeto do posljednjeg sučevog zvižduka.


  – Sigurno da smo svi iskusniji za te europske utakmice iz kojih smo nešto naučili – govori »Rijekin« desni bek Ivan Tomečak. – Sada znamo što Europa nosi, uvijek se nešto može okrenuti, u jednom trenutku si u Europi, u drugom više nisi. U europskim utakmicama nerijetko odlučuju detalji, nijanse. Malo te dijeli od uspjeha do ispadanja. Sve to, jasno, ukazuje da u Budimpešti moramo biti pravi.    

Mađari napadaju


  Momčad njemačkog stručnjaka Thomasa Dolla u prvoj utakmici na Kantridi ostavila je toliko loš dojam da je teško vjerovati da mogu ponoviti takvu utakmicu. Posebno iz razloga što pred svojim navijačima više nemaju što čuvati.


  – Očekujem ofenzivnijeg protivnika nego što je bio na Kantridi i opet jednu tešku utakmicu u kojoj uvijek nešto može krenuti po zlu – nastavlja Tomečak. – Ali, ako budemo pravi kao na Kantridi, ako odigramo pametno i ne dopustimo protivniku da nam napravi prilike, nemamo se čega bojati





Sutrašnji ogled na stadionu Ferenc Puškaš povjeren je Talijanu Paolu Valeriju. Sudac rođen u Rimu prije 36 godina od 2011. godine nositelj je FIFA-ine značke, a prema mnogima jedan je od vodećih talijanskih sudaca u ovom trenutku. Sudac čiju karijeru su uglavnom pratile lovorike i pohvale debitirao je u Serie A krajem 2007. godine na utakmici Udinese – Empoli. Proglašen je te sezone najboljim debitantom u Serie A, a kasnije i najboljim mladim sucem u Italiji. 



Je li moguće u sedam dana napraviti takav »klik« i od momčadi koja je čučala u bunkeru 90 minuta napraviti skupinu igrača koji će hrabro jurišati prema suparničkim vratima?


  – Mislim da je to moguće, jer »Ferencvaroš« je momčad koja ima kvalitete prema naprijed. U Rijeci su možda bili previše orijentirani prema nazad jer je to vjerojatno bila taktička zamisao njihovog trenera. Dakle, da probaju na taj način ostvariti što povoljniji rezultat za uzvrat. Očito je da u uzvratu očekuju nešto puno više, što nama nalaže veliki oprez. Sigurno nam neće biti lako. Moramo biti spremni na sve. Uoči prve utakmice nismo očekivali da će se oni toliko povući, očekivali smo suparnika koji će biti ravnopravniji, a na kraju su se samo branili. S obzirom na to iskustvo ne znam što očekivati u Budimpešti. Sigurno je da će nam biti teško, jer imaju igrače koji znaju. Morat ćemo se dobro naorati i namučiti da bismo prošli dalje.


   Ozljede


»Rijeka« je prošle sezone dvaput prolazila kada je na uzvratne utakmice odlazila s golom prednosti. No, protiv »Žiline« i »Stuttgarta« »bijeli« su primili gol na Kantridi, što sada nije slučaj.


  – U prvu utakmicu smo ušli s razmišljanjem da je bitno ne primiti gol, a ako ga zabijemo napravili smo puno. U tom smislu 1:0 je dobar rezultat. Ako zabijemo u uzvratu, sigurno smo napravili dobar posao i sigurno da bi to moglo biti dovoljno za prolaz, pod uvjetom da odigramo čitavu utakmicu kako treba.


  Nastavljaju se problemi s ozljedama koji se nekako poklapaju s važnim europskim utakmicama »bijelih«. Prošle sezone ozljede su »kosile« braniče, sada je »epidemija« zahvatila vezne igrače.  

  – To je sastavni dio svakoga sporta, ne samo nogometa. Ozljede uvijek dođu onda kada ih najmanje trebaš. Međutim, »Rijeka« ima rezultate kakve ima upravo zbog toga jer u svlačionici ima 25 podjednakih igrača, uvijek ima igrača koji su u stanju nadomjestiti onoga koji nedostaje pa čak i u nekim segmentima odigrati bolje. Svatko ima neke svoje kvalitete. »Rijeka« ne ovisi o pojedincima.


  Tomečak iza sebe ima dugogodišnje europsko iskustvo, a s »Dinamom« je svojevremeno već prošao jednu mađarsku postaju u Europi.  

  – Prošli smo »Gyor«. Bila je to prva Vahina utakmica koju smo pobijedili. To iskustvo s mađarskim suparnicima bilo je pozitivno, a nadam se da će tako ostati i nakon gostovanja u Budimpešti – zaključio je branič “bijelih”.