Dug će se riješiti, ostaje gorčina

Robert Komen: Platit ćemo Križmanu i Čulini, ali izdali su klub i suigrače

Ivan Volarić

Kumulativno gledano igračima koji su nas dali na arbitražu isplaćeno je samo ove godine više od milijun kuna, kaže predsjednik riječkog kluba



RIJEKA Predsjednik »bijelih« Robert Komen još u četvrtak je pokrenuo operaciju sakupljanja interventnih sredstava i već sada je jasno da će klupski interesi biti zaštićeni.


Antonini Čulina i Sandi Križman neće otići s Kantride bez odštete uz raskinute ugovore uz pomoć Arbitraže, dobit će ono što im se duguje, ali nakon svega ostaje gorak okus. Istina, nisu jedini, navodno su se »arbitraži« obratili Denis Ljubović i Neven Vukman, no na njih ionako u klubu već duže vrijeme ozbiljno ne računaju. Za razliku od Križmana, a posebno Čuline…


– Zna se u kakvom stanju smo preuzeli klub. Unatoč tome u ovoj godini igračima smo isplatili 5,6 milijuna kuna. Otkada je ova Uprava na čelu kluba isplatili smo osam plaća, trebala je biti i deveta. Tu malo kasnimo, ali radimo intezivno na tome.




Imamo dugovanja prema igračima iz prethodnog razdoblja i mi smo toga svjesni. U nekoliko navrata obratili smo se igračima i rekli sljedeće: Dečki mi ćemo sve napraviti da redovno isplatimo plaće, a dugovi će se platiti kada ostvarimo neki od planiranih transfera. Kasnimo jednu plaću unutar tog obećanja i to će se realizirati do blagdana.


Radimo na sponzorstvu s Agrokorom, radimo na obnovi sponzorskog ugovora s Croatia osiguranjem, koje ističe 31. prosinca. Što se dugova tiče cilj ih je sanirati od transfera igrača, a ključ prodaje igrača baziran je na tri igrača, prije svega na Križmanu, zatim na Kreilachu i ako je to moguće na Čulini kojega držimo našim najpotentnijim igračem.


Dvojica od te trojice igrača su unatoč svim našim naporima i više nego korektnom odnosu prema njima odlučili na nekorektan potez. Ne samo prema klubu, nego i prema njihovim suigračima koji su ugradili sebe u njihove karijere, a mnogi od tih igrača imaju obitelji za razliku od njih. Trebali bi biti svjesni svojih poteza. Za mene je taj potez neprimjeren, kao i neke njihove izjave.


Zaradili su milijune  


 


Razmišljate li i o sankcijama?


– Imamo sastanak Izvršnog odbora u utorak. Nećemo dozvoliti da se naruše poslovni interesi kluba, a ni dostojanstvo kluba.


Je li ovo posljedica vaše blage reakcije nakon što je dio igrača početkom jeseni na neprimjeren način krenuo boriti se za prava?


– NK »Rijeka« je oličenje kulture ovoga kraja. Mi smo dobronamjerni, civilizirani i možda ponekad defanzivni, ali ja sam na neki način ponosan što smo takvi kakvi jesmo. Maksimalno se trudimo biti redoviti, ispunjavati preuzete obveze i sve ćemo napraviti da ovaj klub uistinu dignemo na noge. To što moramo svesti prvu momčad sa 33 igrača na 25 to je dio naše klupske strategije.


Isplatili ste igračima 5,6 milijuna kuna. Jedan od igrača koji je posegnuo za arbitražom tvrdi da ga je na to natjerala neimaština i glad?


– Kumulativno gledano igračima koji su nas dali na arbitražu isplaćeno je samo ove godine više od milijun kuna. U prosjeku su u pitanju isplate više od 300-tinjak tisuća kuna po igraču, s time da je donji prag 200 tisuća kuna. Nekim igračima »Rijeke« isplaćeno je više od milijun, nekima čak i više od dva milijuna kuna otkada su u klubu. Tijekom ove godine nekim igračima je isplaćeno i do 400 tisuća kuna.


Mi priznajemo sve naše obveze, međutim, ispunit ćemo ih kada se stvore pretpostavke, kada dođe do transfera. Pa to radi svaki klub u problemima.


Hajduk želi Križmana  


Vjerujete li da iz ovih udara uz pomoć arbitraže stoje »Hajduk« i njihov interes za Čulinom i Križmanom?


– Ne vjerujem i ne želim špekulirati da klub poput »Hajduka« želi ići na taj nekorektan način. »Hajduk« je zainteresiran za Križmana i imali smo određene kontakte. Vezano uz Čulinu nemam takve informacije.


Nakon ovog poteza teško Čulina i Križman mogu dočekati proljeće na Kantridi?


– Mi moramo obraniti interese kluba. I to je prva i osnovna stvar. Neovisno o tome što dug postoji nije u redu da Križman ovako tretira klub i grad. Sve ove godine ga se čekalo, trpilo, davalo mu sve mogućnosti i držalo ga se u A platežnom razredu. Dakle dobro je do sada na Kantridi zaradio.


Čulina? I on me čudi. Čak malo više jer imali smo jako korektan odnos. Možda je moj previd što se nisam jednom javio njegovu ocu na telefon, ali mi nastojimo ravnomjerno i pravedno sve tretirati.


Niste odgovorili na pitanje mogu li nakon ove epizode Čulina i(li) Križman ostati na Kantridi?


– Moramo sjesti i biti trezveni i racionalni. Kako je rekao jedan od ljudi unutar kluba ipak je tu riječ o klupskoj imovini, koja se mora braniti. U njih se ipak uložilo dosta vremena, novca i rada. Ključ svega je da stvorimo pretpostavke da realiziramo transfer. Ipak je sve usmjereno prema tome jer su kostur naše koncepcije i ostanka kluba.


 Želimo biti poslovno racionalni i ne želimo da prevladaju neki drugi animoziteti – rekao je Komen.