Dinamo najveći konkurent NK Rijeke

Riječanima za utrku s modrima treba puno jači Hajduk!

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

»Modri« su samo triput u HNL-u imali bolji učinak od aktualnih 56 bodova nakon 22 utakmice. U sezonama 2006./07. – 59, 2002./03. – 57 i 1996/97. – 59. »Rijeka« je, s druge strane, samo jednom imala bolji učinak i to onoj neponovljivoj sezoni 1998./99. kada je Gračanova ekipa na kontu imala 52 boda i zaostajala samo bod za liderom iz Maksimira



Već sada je jasno da će nogometaši »Rijeke«, ako obrane naslov osvajača Kupa Hrvatske (dug je još put do tog cilja…), imati uspješniju sezonu iza sebe nego što je bila ona protekla koja je po svim parametrima najuspješnija u povijesti kluba. »Bijeli« su na otvaranju ove sezone osvojili Superkup, nakon tri proljetna kola praktički osigurali drugo mjesto i izlazak na europsku scenu.


Treća »Lokomotiva« je na »minus 13«, a četvrti »Hajduk« na čak »minus 15«. Prošle sezone u ovo vrijeme Riječani su tek lovili zalet za skok na drugo mjesto. Naime, u 22. kolu prošloga proljeća »Rijeka« je bila treća sa pet bodova zaostatka od drugoplasiranog »Hajduka« (44) i 11 bodova zaostatka od prvoplasiranog »Dinama« (50). »Bijeli« su tek u drugoj polovici proljetnog dijela sezone nanizali uspjehe i zaključili sezonu na drugom mjestu sa 11 bodova minusa u odnosu na prvaka iz Maksimira i jednako toliko bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani »Hajduk«.  

  Usporedba aktualnog i učinka Riječana u 22. kolu prošloga prvenstva otkrit će da je Kekova momčad ostvarila četiri pobjede više na uštrb četiri remija. Osvojeno je, dakle, osam ili 11 posto (71 posto!) bodova više nego lani. »Rijeka« je pritom postigla osam golova više i primila tri manje. Značajan rast bodovnog učinka, međutim, ne prati jednaki trend kada se »Rijekin« učinak uspoređuje s onim »Dinamovim«. »Rijeka« sada zaostaje devet, lani 11 bodova od »Dinama« koji je također dodao »gas« i osvojio šest bodova više nego prošle sezone u ovo vrijeme.


»Modri« su samo triput u HNL-u imali bolji učinak od aktualnih 56 bodova nakon 22 utakmice. U sezonama 2006./07. – 59, 2002./03. – 57 i 1996/97. – 59. »Rijeka« je, s druge strane, samo jednom imala bolji učinak i to onoj neponovljivoj sezoni 1998./99. kada je Gračanova ekipa na kontu imala 52 boda i zaostajala samo bod za liderom iz Maksimira. 




   Budući da »Dinamo« ne djeluje na terenu puno moćnije nego lani, jasno je da razloge ne tako značajnog smanjenja zaostatka između dvije najbolje momčadi u HNL-u, treba tražiti u međusobnim ogledima, ali i ogledima »Dinama« s drugim momčadima u ligi. »Rijeka« je u dva ovosezonska ogleda s »Dinamom« doživjela dva poraza, a osim toga nije imala osjetniju pomoć u drugim ekipama koje mogu zagorčati život »modrima« – poput »Hajduka«. Splićani su lani u četiri ogleda s »Dinamom« uzeli četiri boda, sada u dva niti jedan!


Štoviše, na utakmicu u Maksimiru nisu ni istrčali, dopustivši tako Zagrepčanima da bez borbe osvoje tri boda. Zvuči pomalo paradoksalno, ali »Rijeci« ne odgovara trenutno stanje na Poljudu. »Bijelima« treba jači »Hajduk« koji je u stanju potući se s »Dinamom« i biti u stanju otkinuti im koji bod. Utrka u dvoje je još uvijek preveliki izazov za društvo s Kantride.