Osimna finala Kupa Hrvatske

Riječani se lani ‘nasukali’ u Nedelišću: što će biti danas u Ludbregu?

Ivan Volarić

Za mene je ovo najvažnija utakmica u ovom nizu gostovanja jer nemamo pravo na popravni ispit. Zato smo i došli u Sv. Martin na Muri. Najkraći put do Europe je kroz kup-natjecanje... – kaže Kek



RIJEKA Matjaž Kek ništa ne prepušta slučaju. Momčad je nakon osječke pobjede, a uoči današnjeg gostovanja u okviru osmine finala Kupa Hrvatske u Ludbregu kod tamošnjeg trećeligaša »Podravine«, povukao u Sv. Martin na Muri. »Ubio je dvije muhe jednim udarcem«. Uštedio je igračima barem pet, šest sati koliko bi morali provesti u autobusu, a dobio i najmanje jedan trening više po sunčanom vremenu koje vlada na sjeveru Hrvatske gdje se danas sprema – nogometna fešta.


Stiže »Rijeka« koja je svojim imenom i tradicijom uvijek magnet za publiku, a kamoli ne ova »Rijeka« koja je svojim dobrim europskim partijama stekla brojne simpatije izvan kruga svojih navijača. Osim toga, u Ludbregu vrlo dobro znaju da u Kekovoj momčadi ima dosta Varaždinaca i da su »bijeli« prošle sezone neslavno završili svoje natjecanje u Kupu Hrvatske baš na sjeveru Hrvatske. Dio Kekovih igrača sudjelovao je u  blamaži u Nedelišću, što je sasvim dovoljno upozorenje za sve na Kantridi. Pedantnom treneru »Rijeke« i preveliko. Uostalom, sve govori podatak da je ne tako davno »Podravinu« u domaćem susretu s »Bjelovarom« gledao Kekov skaut Željko Rukavina.


Nezgodna ekipa


– Nezgodna su ekipa, kvalitetom negdje blizu naših trećeligaša s vrha ljestvica – govori Rukavina. – Prema naprijed su kvalitetniji nego u fazi obrane gdje taktički nisu baš na najvišoj razini. U tom ofenzivnom dijelu ekipe se sve vrti oko Miljenka Mumleka, koji i u 41. godini još uvijek odradi svoj dio posla. Ima još nekoliko zanimljivih igrača. Opasan je i kapetan Valjak, koji igra na poziciji polušpice, a mogu biti nezgodni i stoperi koji dolaze na prekide. Kao i uvijek u ovakvim utakmicama, najvažnije je da pristup bude pravi.




Kaže Rukavina da je travnjak ludbreškog stadiona u vrlo dobrom stanju.


– Travnjak je vrlo dobar, ali kažu domaćini da imaju problema s drenažnom i da se u slučaju kiše voda zna zadržavati na travnjaku – rekao je »Rijekin« skaut i sve je to,  naravno, već odavno  prenio treneru Matjažu Keku koji vrlo dobro zna što njegovu momčad očekuje u specifičnoj utakmici i u specifičnom okruženju.


– Ovo su utakmice koje od niželigaških momčadi izvlače dodatnu energiju i stoga moramo biti pravi – tumač Kek.


Umor


Najbolji putokaz je kup-utakmica protiv »Zmaja«, iako je »Podravina« sigurno kvalitetnija momčad i nitko realan ne može očekivati pobjedu začinjenu s jedanaest pogodaka. No, može i mora se očekivati jednak pristup, a u tom slučaju ne bi trebalo biti mjesta iznenađenju.


– Pristup mora biti pravi, ali za mene to nikada ne bi trebalo biti upitno – nastavlja Kek. – Za mene je ovo najvažnija utakmica u ovom nizu gostovanja jer nemamo pravo na popravni ispit. Zato smo i došli u Sv. Martin na Muri. Najkraći put do Europe je kroz kup-natjecanje…


Treneru »Rijeke« poznato je da su se »bijeli« nasukali u kupu prošle sezone nedaleko Ludbrega.


– Naravno da znam za Nedelišće. U kup natjecanju se to zna događati. Zato i kažem da moramo biti na visini u pristupu u agresiji. Vjerujem da će igrači odgovoriti na pravi način, iako su nas stvarno izmorila ova putovanja.


Upravo iz tog razloga sigurno će biti određenih promjena u sastavu, neke igrače Kek će odmoriti, neki će vrlo vjerojatno biti pošteđeni zbog zdrastvenih poteškoća poput Mujanovića i Benka.


– Normalno su trenirali nakon »Osijeka«. Međutim, treba voditi računa o nekim drugim stvarima, da su Krstanović i Bertoša zaradili kartone i da ih neće biti u Splitu. Vidjet ćemo nakon posljednjeg treninga, on će nam dati neke odgovore oko sastava. Sigurno je da će ovo biti prilika nekim igračima da se dokažu – rekao je Kek.