Dan za pamćenje

Priča o Leicesteru: Završen jedan od najvećih sportskih podviga u engelskoj povijesti

Hina

Reuters

Reuters



Leicester, koji je u nedjelju odigrao 1-1 kod Manchester Uniteda, u ponedjeljak je navečer postao prvak Engleske, prvi put u 132 godine, nakon što je njegov najveći rival Tottenham odigrao neriješeno 2-2 protiv Chelsea na Stamford Bridgeu. 



Igrači Leicester Cityja su okupljeni ispred televizora u kući suigrača Jamieja Vardyja, držeći se za ruke, promatrali zadnje minute utakmice koja se igrala 160 km dalje. I kada je sudac odsvirao za kraj na Stamford Bridgeu podigli su ruke u zrak u trijumfu. Završen je jedna od najvećih sportskih podviga u engleskoj povijesti.


Tottenham je u gostima kod Chelsea na poluvremenu vodio sa 2-0 zahvaljujući pogocima Harryja Kanea (35) i Korejca Heung-min Sona (44). No, Chelsea je pomogao Leicesteru da ispiše povijest nakon što je najprije u 58. minuti Gary Cahill smanjio na 1-2, a konačnih 2-2 prekrasnim pogotkom u 83. minuti postavio je Eden Hazard.‘Lisice’ su postale prvak Engleske u što je malo tko vjerovao nakon što im je neriješeni rezultat sa Stamford Bridgea omogućio nedostižnih sedam bodova prednosti dvije utakmice prije kraja prvenstva, Leicester je postao prvak Engleske prvi put u svojoj 132 godina dugoj povijesti.

Drugoligaš prije dvije godine, u zoni ispadanja prošle sezone i s koeficijentom 5.000-1 na kladionicima prošlo ljeto, Leicester sada stoji bok uz bok s Manchester Unitedom, Liverpoolom i drugim klubovima koje sebe nazivaju prvacima.«Nitko nije vjerovao da to možemo učiniti, ali evo nas — prvaci Premier League i to smo zaslužili«, izjavio je kapetan Leicestera Wes Morgan said. »Nikada nisam vidio duh kakvog imaju ovi dečki, mi smo kao braća.«




Nedavno, u sezoni 2008./09., Leicester je bio u trećoj ligi League 1. Prije samo dvije godine, Morgan i mnogi od njegovih suigrača su igrali u neglamuroznoj drugoj ligi League Championship. ‘Lisice’su bile zadnje u Premier League u travnju prošle godine, prije nego su pobijedili u šest od osam zadnjih utakmica zahvaljujući čemu su izbjegli ispadanje u drugu ligu i na početku ove sezone su im kladioničarske kuće davale najmanje izgleda za osvajanje naslova, a njihov trener Claudio Ranieri je bio jedan od najvećih favorita da prvi dobije otkaz.


No, u ponedjeljak su navijači, koji nikada nisu ni mogli sanjati da će njihov skromni klub iz grada u Istočnom Midlandsu sa 330.000 stanovnika poraziti mnogo bogatije suparnike, sišli na Leicesterov stadion King Power i na gradske ulice kako bi slavili cijelu noć.


Leicester, koji će uzeti trofej prvaka u subotu kada dočekuje na svom terenu Everton, nikada nije bio bolje plasiran od drugog mjesta u elitnoj Premier League od 1929. godine.


Engleski nogomet nije imao prvaka kojem je to prvi put od Nottingham Foresta kojem je to postao 1978. I u zadnjih dvadeset godina naslov prvaka Premier League nije odlazio iz Londona ili Manchestera jer su ga osvajali Arsenal, Chelsea, Manchester United i Manchester City. Za razliku od Blackburna koji je postao prvak 1995. godine, Leicester je svoj uspjeh ostvario bez velikog trošenja.


Neriješen rezultat na Stamford Bridgeu donio je i treneru Leicestera Claudiu Ranieriju prvi naslov prvaka u karijeri, 12 godina nakon što je 64-godišnji Talijan dobio otkaz u Chelsea.


Ranierijev zadatak, kada je zamijenio smijenjenog Nigela Pearsona u srpnju prošle godine, bio je da zadrži Leicester u Premier League. No umjesto toga, ostvario je sportski podvig koji će odjekivati još desetljećima.


«Nisam očekivao ovo kada sam stigao. Ja sam pragmatičan čovjek, samo sam htio pobjeđivati utakmicu za utakmicom i pomoći svojim igračima da budu bolji iz tjedna u tjedan«, rekao je Ranieri koji nije gledao sinoćnju utakmicu između Chelsea i Tottenhama jer je bio u Italiji na proslavi majčinog 96. rođendana.