Tragedija u Pescari

Nogometaš Livorna umro nakon srčanog udara na utakmici; Dario Knežević: Još sam u šoku

Glas Istre

Piermario Morosini (25) srušio se u 31. minuti, hitno je prebačen u bolnicu, ali nije mu bilo spasa. Sve utakmice u Italiji ovoga vikenda su nakon vijesti o tragediji odgođene



Nova tragedija pogodila je svijet nogometa. Tijekom  susreta 35. kola talijanske Serie B između Pescare i Livorna, u 31. minuti infarkt je doživio gostujući igrač Piermario Morosini koji je potom ubrzo preminuo u bolnici u Pescari.


Talijanski nogometni savez reagirao je vrlo brzo i odmah preko generalnog direktora Antonella Valentinija suspendirao sve utakmice počevši od prvog susreta Serie A između Milana i Genoe koji je trebao početi u 18 sati.


Do tog kobnog se trenutka sve odvijalo prema gostujućim željama, jer su nogometaši Livorna već vodili s 2:0, a onda je došlo do tragedije. Piermario Morosini, bivši U-21 reprezentativac i igrač Udinesea na posudbi u Livornu, 25-godišnji vezni igrač rođen u Bergamu srušio se bez svijesti na travnjak. Medicinsko osoblje odmah je utrčalo na travnjak i krenulo s reanimacijom, praćeno užasnutim pogledima igrača i publike. S tribina je u pomoć priskočio i primarijus Leonardo Paloscia iz bolnice u Pescari, koji je uz igrača ostao i kad je kolima hitne pomoći odvezen do obližnje bolnice Sveti duh.




 Borba da se igrača Livorna vrati u život nije polučila željeni rezultat, pa je u 17 sati stigla najgora vijest.


– Smrt je uslijedila uslijed infarkta, a u bolnicu je stigao već klinički mrtav. Nažalost, nismo mogli ništa napraviti – rekao je doktor De Blasi.



 Tragičnim događanjima u Pescari izravno je svjedočio bivši nogometaš »Rijeke« i hrvatske reprezentacije, Dario Knežević, koji se teško oporavlja od šoka.


– Zaista ne znam što bih rekao, svi smo u šoku, upravo odlazimo iz bolnice gdje su nam javili tužnu vijest. Što ti je život… – tužnim je glasom govorio Knežević. – »Pescara« je napadala, ja u prvi mah nisam ni shvatio što se događa. Bio sam koncentriran na napad protivnika. Kad sam vidio Piermarija da nepomično leži na travnjaku znao sam da je u pitanju nešto ozbiljno.


Na žalost, Knežević ukazuje da je pomoć možda stigla prekasno…– Oživljavali su ga na terenu sigurno pet minuta. Naime, kola hitne pomoći nisu odmah mogla na travnjak, jer je jedini ulaz blokirao policijski automobil… Sada je to manje važno, Piermarija više nema. Strašno je to što se dogodilo, svi smo pod dojmom tragedije. Ne znam više što bih rekao.


Novi je to udarac nogometnom svijetu. Prije samo dva tjedna upravo je Pescara bila zavijena u crno. Tada je od infarkta umro Francesco Mancini, trener golmana Pescare, a 17. ožujka infarkt je tijekom susreta Boltona i Tottenhama doživio i domaći igrač rođen u Zairu Fabrice Muamba koji je, srećom, ostao živ i trenutno se u bolnici uspješno oporavlja.