Kekov pomoćnik

Matrljan uoči susjedskog derbija: ‘Rijeci je uvijek bilo posebno teško u Puli’

Ivan Volarić



RIJEKA Oni sada već malo vremešniji navijači »Rijeke« Danka Matrljana pamte kao vrsnoga napadača i strijelca onoga legendarnog pogotka u velikoj riječkoj pobjedi nad »Real Madridom« u Kupu UEFA.


Bilo je to sada već davne 1984. godine, kada velika većina aktualnih prvotimaca »Rijeke« nije bila ni rođena. Novije generacije navijača Matrljana pamte uglavnom kao dugogodišnjeg učitelja mladih nogometaša »Rijeke« i pomoćnog trenera niza šefova stručnog stožera prve momčadi, a od prošloga ljeta i Matjaža Keka. Matrljan se u subotu vraća u Pulu kao pomoćni trener nakon što je prije točno tri godine asistirao svojem nekadašnjem suigraču i aktualnom sportskom direktoru Srećku Juričiću u remiju na »Aldu Drosini« (1:1). Juričić je privremeno sjeo na klupu nakon odlaska Elvisa Scorije, a uoči dolaska njegova nasljednika – Matjaža Keka.


– Sjećam se da smo tada bili u utrci za mjestima koja vode u pretkola Europske lige, nismo bili ovako visoko, i da je Matjaž tu utakmicu gledao s tribina – prisjeća se Matrljan  pulskog susjedskog derbija iz ožujka 2013. godine. – Tada je bilo bitno da  Srećko i  ja, slikovito rečeno,  ugasimo vatru i odradimo tu prijelaznu utakmicu uoči dolaska novoga trenera. Nakon te utakmice Kek je preuzeo momčadi. Što se same utakmice tiče, završila je bez pobjednika, a protekla je, kao i većina utakmica »Istre 1961« i »Rijeke« u Puli, u napetoj atmosferi i obostrano borbenoj igri. »Rijeci« je po tradiciji  posebno teško igrati u Puli, to je ipak lokalni derbi, a derbiji sobom uvijek nose posebnu neizvjesnost.


Vjera u sebe




Od te utakmice promijenilo se dosta toga i u pulskom, a posebno u riječkom nogometnom prvoligašu. »Bijeli« su nakon tog remija uglavnom odnosili puni plijen s »Drosine« (Puljani su dobili samo jednu utakmicu), no put do svih tih pobjeda bio je mučan i težak.


– Promijenilo se dosta toga,  dovoljno je pogledati igrački kadar. Mislim da imamo kvalitetnu momčad, kvalitetne pojedince, a po meni najvažnije je da je u posljednje vrijeme momčad karakterno sazrela. Dečki vjeruju u svoje sposobnosti, vjeruju da mogu riješiti utakmicu u svakom trenutku.


Iza Puljana su dosta turbulentni mjeseci. Očekivalo se da će nakon ulaska američkog kapitala u klub sve zajedno puno brže krenuti uzlaznom putanjom. Umjesto toga, »zeleno žuti« su potonuli prema dnu ljestvice. Ohrabruje pak njihova posljednja partija u Parku mladeži otkuda Puljani samo spletom nesretnih okolnosti nisu odnijeli sva tri boda.


Snaga kolektiva


– Istina, »Istra 1961« je dobro izgledala u Splitu, ali mislim da se mi moramo u prvom redu baviti sami sobom. Ipak su u našim rukama ključevi uspjeha.


Sigurno je da bi Matjažu Keku i njegovim suradnicima bilo puno lakše da je kompletna momčad počela s  pripremama i da su izostale neke ozljede, ali i da su igrače zaobišli neki kartoni ovoga proljeća.


– Neki igrači su došli malo kasnije, neki su se ozlijedili. Pratilo nas je dosta otegotnih okolnosti u radu, ali grupa igrača koja je na raspolaganju vrijedno trenira i daje maksimum. Mislim da će bilo tko od njih, kome trener da povjerenje, opravdati očekivanja i zadovoljiti potrebe kluba i momčadi.


Dovođenjem Mateija i Gavranovića osjetno se proširio izbor kvalitetnih rješenja u igri prema naprijed.


– Širina u ekipi je sigurno veća nego jesenas. Igrači koji su dovedeni, ali i oni koji su od ranije u klubu, nose dovoljno kvalitete i širine da možemo očekivati najbolje moguće rezultate. Širina kadra će itekako dobro doći u tjednu koji je pred »bijelima«. U subotu slijedi susjedski derbi s »Istrom 1961«, pa u utorak polufinale Kupa sa »Slaven Belupom«, da bi tjedan uoči reprezentativne stanke Riječani zaključili domaćim prvenstvenim ogledom s »Interom«. Neki igrači su još ozlijeđeni, a čak osmorica  pod prijetnjom trećega kartona!

Dvaput isključen


– Pokazalo se nedavno u Splitu koliko je bitno imati široki izbor kvalitetnih igrača. Praktički se nije osjetilo neigranje Maleša i Močinića, igrači koji su ih zamijenili učinili su to na pravi način. Pokazalo se na tom primjeru koliko je bitno da se svaki pojedinac prilagodi potrebama kolektiva.


»Rijekina« tradicija, ali i ambicije nalažu da se u Pulu otputuje sa samo jednim ciljem –  osvajanje sva tri boda.


– Mi u svaku utakmicu idemo sa željom da ostvarimo maksimalan učinak. Sigurno da ćemo u ovu utakmicu ući maksimalno spremni i koncentrirani. Respektirajući naše domaćine, želimo nastaviti naš pozitivan niz i tako donijeti novu radost našim navijačima koji doista zaslužuju rezultate kakve sada postižemo.


Matrljan je prošle nedjelje drugi put ove sezone isključen u ogledima s »Osijekom«. Jesenas istekom utakmice u Gradskom vrtu (kada su Osječani zabili gol iz penala van sudačke nadoknade vremena), a sada u prvoj minuti utakmice nakon što je Danko reagirao nakon »krvničkog« starta Kurtovića na Gavranoviću. Kao što je i sam delegat konstatirao, pomoćni trener »Rijeke« nije ni psovao, ni vrijeđao, već jednostavno impulsivno reagirao tražeći od suca da zaštiti zdravlje najboljeg igrača »bijelih«.


– Vrijeđanje ili omalovažanje jednostavno nije moj stil, ali pustimo tu temu. Ionako je o tome sve već rečeno – rekao je Matrljan dodavši kako Gavranović srećom nije teže ozlijeđen nakon tog starta. Inače, u srijedu je švicarski reprezentativac hrvatskih korijena odradio trening s momčadi, što znači da postoje određene pretpostavke da se u subotu u Puli nađe u startnoj postavi.