Veznjak "bijelih"

Mate Maleš uoči Jadranskog derbija: ‘Respekt Hajduku, ali želimo se iskupiti za poraz u Maksimiru’

Ivan Volarić

Hajduk uvijek zaslužuje respekt. Dobra su, mlada ekipa, za koju se trebamo maksimalno spremiti. Ako svatko od nas pruži svoj maksimum, vjerujem da ne bi smjelo biti problema – kaže Maleš



RIJEKA Jedno od važnijih pitanja na Rujevici uoči jadranskog derbija glasi: kakvo je duševno stanje u momčadi »Rijeke« nakon teškog maksimirskog stradanja? Mnogi će vjerojatno ustvrditi kako je riječ o prekaljenim profesionalcima i kako bi samim time trebali bi nadići neke stvari, međutim emocije su kod sportaša vrlo delikatna stvar, a ne može se reći da su igrači »Rijeke« nakon utakmice izgledali kao da je iza njih običan dan u uredu. Uostalom, nisu dugo izgubili utakmicu, još od početka sezone i poraza od »Aberdeena« u pretkolu Europske lige. Bilo je to davno, u srpnju mjesecu prošle godine.


– Iskreno, teško smo primili poraz – govori 26-godišnji veznjak »bijelih« Mate Maleš. – Profesionalac si i kako god neka utakmica završi moraš to prihvatiti i ići dalje, te nastojati da se neke greške ne ponavljaju. Međutim, naravno da te svaki poraz pogodi na svoj način. Kada igraš na treningu i izgubiš to te pogodi, a kamoli ne kada doživiš poraz u derbiju od »Dinama«. Očekivanja svih nas su bila velika, svi smo se nadali da možemo napraviti pozitivan rezultat. Dobro smo im parirali sat vremena, a onda smo napravili neke pogreške. Došlo je do pada koncentracije i ekipa kvalitete »Dinama« je sve to znala iskoristiti.


Nema predaje


Odvikli ste sebe i navijače od poraza, ovo vam je tek drugi ove sezone?




– Naravno da nam je žao što smo nakon tako dugo vremena izgubili, a najviše zbog naših navijača koji su bili u Maksimiru u velikom broju. Drugo poluvrijeme smo rezultatski odradili katastrofalno, dobili smo tri pogotka i razumljivo je da su naši navijači zbog toga razočarani.


»Dinamo« je otišao na pet bodova prednosti što je značajan kredit, međutim pravome sportašu ta prednost ne bi smjela biti znak za predaju?


– Nema predaje – nikada! Dokle god se može, mi ćemo napraviti sve da stignemo »Dinamo«. Bitno je da idemo iz utakmice u utakmicu i svaku pokušamo pobijediti, te da spremni dočekamo eventualni kiks »Dinama« i da im se približimo.


Iskusni Ivan Katalinić tvrdi da se prvenstva  osvajaju na takozvanim malim utakmicama, a ne u derbijima?


– Slažem se. Imali smo jesenas ciklus pobjeda nad svim momčadima s vrha: »Dinamom«, »Splitom« »Hajdukom« i »Lokomotivom«. Ne znam kada je »Rijeka« posljednji put ostvarila takav niz. Međutim, činjenica je da smo kiksali u malim utakmicama.


Ne mislite valjda ovoga proljeća okrenuti ploču i početi dobivati male utakmice, a gubiti – derbije?đ


– Ne smije se dopustiti da se takvo nešto ponavlja u bilo kojem obliku, dakle da se dobivaju veliki, a ne mali ili obrnuto. Moramo nastojati dobiti sve utakmice neovisno o suparniku i, kao što sam rekao, spremni dočekati eventualni kiks »Dinama«.


Sutra na Rujevicu stiže »Hajduk« što je samo po sebi poseban motiv?


– Prije svega to je jadranski derbi, a svi znamo koliko ta utakmica znači našim navijačima. Međutim, mi smo motivirani dobiti svaku utakmicu, a posebno zbog toga jer je u pitanju »Hajduk«. Ne treba zaboraviti i da je iza nas poraz u Zagrebu. Moramo se iskupiti pred našim navijačima, maksimalno se spremiti i sve učiniti da dobijemo utakmicu.Hajduk je Hajduk

»Hajduk« nije uvjerljiv, izgubio je zimus nekoliko bitnih igrača, međutim »Hajduk« je uvijek »Hajduk«…?


– »Hajduk« uvijek zaslužuje respekt. Dobra su, mlada ekipa, za koju se trebamo maksimalno spremiti. Ako svatko od nas pruži svoj maksimum vjerujem da ne bi smjelo biti problema.


Slažete li se s konstatacijom da ova momčad »Rijeke« još nije dosegnula maksimum svojih mogućnosti?


– Slažem se! Vjerujem da svatko od nas može dati puno više i siguran sam da će s vremenom to i biti tako. Došlo je puno novih igrača i sigurno da je za uigravanje potrebno određeno vrijeme.


Trenirate i igrate na rujevičkom tepihu, a na gostovanjima vas najčešće očekuju »kaljuže«. Kako se privikavate na takve promjene uvjeta za igru?


– Što se igre tiče, sigurno da je to problem, ali kakav je teren za njih takav je i za nas. Moramo se priknuti na uvjete ma kakvi oni bili.


Isto, dakle, vrijedi i za Splićane koje u subotu na Rujevici očekuju bitno bolji uvjeti nego u Kranjčevićevoj prošloga vikenda, što bi moglo predstavljati određenu prednost na vašoj strani, barem u povojima utakmice?


– Svi smo mi sportaši i profesionalci koji smo navikli igrati na dobrim i lošim terenima. Sigurno je, s druge strane, da se puno lakše naviknuti na dobro nego na loše – zaključio je Šibenčanin koji se jedno vrijeme zadržao u mlađim uzrasnim kategorijama »Hajduka«.