Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Najava prvih poteza nove uprave

Komen: Nećemo dovoditi islužene zvijezde poput Fredija Bobica

Robert Komen / Foto Petar FABIJAN
Robert Komen / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2012. u 15:47 2012-02-20T15:47:23+01:00

Nećemo krenuti naglo u cijelu ovu stvar. Osnova svega je isplatiti dugove, zatim sazvati Skupštinu te ostaviti 10-15 dana za međusobne razgovore koji će definirati temelje strategije – kaže Komen

RIJEKA Gabriele Volpi je prošloga petka bio jasan: vođenje »Rijeke« prepušta budućem predsjedniku i svojoj desnoj ruci Damiru Miškoviću te aktualnom predsjedniku i budućem izvršnom dopredsjedniku Robertu Komenu. Mišković i Komen posljednjih dana su kao blizanci – nerazdvojni. 

    – Koji su prvi potezi? Nećemo krenuti naglo u cijelu ovu stvar – govori Komen. – Osnova svega je isplatiti dugove kao što smo regulirali i u sporazumu, zatim sazvati Skupštinu te ostaviti 10-15 dana za međusobne razgovore koji će definirati temelje strategije. Nakon toga ćemo morati pokrenuti sve one nužne radnje vezane za sezonu 2012./13. 
   

Skupštinu sukladno sporazumu morate sazvati u roku od 30 dana, a u tim rokovima se može očekivati isplata većine dugova?

    – Za dan, dva ćemo definirati točan datum održavanja Skupštine. I dugovi će se u većem dijelu sanirati u tom razdoblju. Treba vidjeti i tko će biti treći kandidat za dopredsjednika. Osim mene i Simonea Volpija, tu je ispred grada Veljko Karabaić. Nedostaje nam još četvrti dopredsjednik. Ključ svega je sportska strategija jer početak nove sezone dolazi vrlo brzo, pustit ćemo si u tom smislu još 15-20 dana. Ono što je bitno da ovaj budžet koji smo potpisali omogućava pojačanja, a ja osobno uopće ne želim ići prema nekom senzacionalizmu u tom kontekstu. Dapače, mislim da treba kvaliteta, dakle da ciljano dovedemo kvalitetu i nadogradimo je s onime što imamo u svojem dvorištu. Kažem, sjest ćemo svi zajedno i to prodiskutirati, ali važan je sustavan pristup svemu, dakle da se unaprijed zna koje su pozicije potrebne i financijski okviri unutar kojih se dovode igrači. Mi smo se u svim tim komunikacijama putem maila dotakli već i financijskih planova i strategije slaganja prve momčadi i strategije funkcioniranja i organizacije kluba. To je u većoj mjeri razrađeno, ali ono što želim reći je da se mora znati da nam nikako nije stalo do toga da se očekuje da će »Rijeka« dovoditi islužene zvijezde poput Fredija Bobica, što je za mene bio apsolutni promašaj. To moram reći jer ne želimo raditi »show time«, već želimo dovesti igrače koji će dati dodatnu vrijednost momčadi i koji će stvoriti mogućnost kvalitetnog sazrijevanja našim mladim talentima kojih imamo stvarno puno. 

   Spezija i Mišković

Tko će dovoditi igrače u idućem prijelaznom roku?
    – Imamo vremena da o tome odlučimo. Uostalom, u »Speziji Calcio« ima puno stručnih ljudi od kojih sada možemo dobiti savjete kako u financijskom vođenju kluba, tako i onom sportskom dijelu. Nećemo to definirati u  24 sata. Treba ostaviti malo vremena. Prvo ide Skupština i isplata duga. Damir Mišković i ja ćemo imati puno razgovara dok sebi ne iskristaliziramo jasne stavke. Ostavimo u ovom trenutku svim mogućim promjenama dvadesetak dana vremena za sazrijevanje.    

    Prirodno je da nova Uprava sa sobom donosi i nove ljude na ključnim mjestima u klubu. Predstavljeni ste kao novi izvršni dopredsjednik, postoji velika mogućnost da će doći novi sportski direktor, pa direktor čiju funkciju ste do sada odrađivali volonterski...?

    – Mene je Damir Mišković s punim pravom pitao da mu dostavim organizacijsku shemu kluba i ja sam mu je dostavio onako kako je ja vidim. Manje, više smo se oko svega toga složili. Ne bih sada govorio o imenima. Sa svima treba razgovarati. Tu je na koncu i Dido Milenković koji također zaslužuje da se s njim sjedne i razgovara. Definitivno bismo željeli imati jedan model koji traži jednu višu razinu. Ne bismo htjeli imati, ma tko to bio, sportskog direktora koji će raspolagati samo s budžetom, već čovjeka koji će koordinirati sa školom, koja će koordidinirati skauting, koji će na vrijeme krenuti pripremati nadolazeći prijelazni rok u skladu s nekom sportskom strategijom koju određuje Predsjedništvo. Važno je da sada znamo na kojim pozicijama smo deficitirani, da što prije znamo koje su opcije A, koja je opcija B za tu poziciju. S imenima kandidata, njihovim zdravstvenim, mentalnim stanjem... Sve to treba se unaprijed znati i pripremiti.   

Viši zahtjevi

Hoćete li se profesionalizirati, što nameće funkcija izvršnog dopredsjednika?

NENAD GRAČAN I SREĆKO JURIČIĆ

Kuloarski se u kontekstu novih kadrova u klubu spominju Nenad Gračan i Srećko Juričić, jesu li oni kandidati za mjesto sportskog direktora?

– Ne bih još baratao s imenima niti radio neku kadrovsku križaljku. Mi prvo moramo proanalizirati sebe i to je prvi korak. Trebamo onda vidjeti mogu li kadrovi, bez obzira na to o kome je riječ, zadovoljavati tim zahtjevima. Sigurno da će ova situacija koja se dogodila klubu postaviti više zahtjeve pred sve nas. Pitanje je možemo li svi udovoljiti tim zahtjevima, ali prvo moramo pogledati unutar sebe da bismo potom eventualno gledali prema van.

    – Moj angažman u klubu je neupitan. Ostanimo zasada samo na tome.    

    Ne treba vjerojatno isključiti mogućnost dovođenja kvalitetnih kadrova iz inozemstva?
 

  – Damir je iz Rijeke i jednako veliki navijač »Rijeke« kao i ja, međutim ako se ponudi vani kvalitetnije rješenje, a ako ga mi budemo u mogućnosti dovesti, zašto ne – zaključio je Komen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.