Novi list doznaje

Interes velikana: Capello, Lippi i Donadoni žele klupu “kockastih”!

Marko Cvijanović

Marcello Lippi - jedan od kandidata / Reuters

Marcello Lippi - jedan od kandidata / Reuters

Zvučno odjekuju imena interesanata: Fabio Capello, Marcelo Lippi, Roberto Donadoni, Lotthar Matthäus, Christoph Daum i Christian Panucci! Zvuči nevjerojatno, ali istina je. Sedmi stranac Nijemac Obermeyer



RIJEKA Onoga trenutka kad je Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnoga saveza donio odluku o smjeni izbornika A reprezentacije Nike Kovača, na adresu krovne organizacije hrvatskoga nogometa počele su stizati ponude agenata inozemnih stručnjaka kojima klupa »kockastih« očito zvuči primamljivo. Jednako tako zvučno odjekuju njihova imena: Fabio Capello, Marcelo Lippi, Roberto Donadoni, Lothar Matthäus, Christoph Daum i Christian Panucci! Možda zvuči nevjerojatno, ali vijest je istinita.


Sedmi stranac koji je dosad ponudio svoje usluge izvjesni je Nijemac Peter Obermeyer.


Capella i Lippija ne treba posebno predstavljati, uz Giovannija Trapattonija riječ je o dvojici najboljih trenera nove talijanske nogometne povijesti. Capello je trenirao najjači »Milan« svih vremena, s »rossonerima« je postao europski prvak i četverostruki prvak Italije, osvajao europski Superkup. Kao trener madridskoga »Reala« dvaput je bio prvak Španjolske (s Davorom Šukerom u momčadi!), a s »Romom« također talijanski prvak.


Talijanski autoriteti


Capellova reprezentativna karijera (Engleska, Rusija) ne pamti se po nekim osobitim dosezima, iako je Hrvatska na svojoj koži itekako osjetila njegovu »trenersku ruku« za kormilom Gordog Albiona kad je u dvije utakmice upisao obje pobjede (4:1, 5:1) uz nemilosrdnu gol-razliku 9:2! Capello je odveo Englesku na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku, ali natjecanje je napustio već u prvoj utakmici nokaut-faze (Njemačka 1:4). Niti Capellov »ruski posao« za velike milijune (8 milijuna eura godišnje) nije donio senzacionalne rezultate. Doduše, slavni talijanski stručnjak odveo je Ruse na Svjetsko prvenstvo u Brazil kao prvoplasiranu momčad u kvalifikacijama, ali »Zbornaja« je završila natjecanje već u grupnoj fazi. Iako je bilo planirano da Capello stvara rusku momčad za nastup na SP-u u svom dvorištu 2018. godine, poslije mršavih rezultata u tekućem kvalifikacijskom ciklusu za EURO iduće godine u Francuskoj (2 pobjede, 2 remija, 2 poraza) dobio je otkaz.


Marcelo Lippi67 godinaTalijanKlubovi: Sampdoria, Pontedera, Siena, Pistoiese, Carrarese, Cesena, Lucchese, Atalanta, Napoli, Juventus, Inter, Guangzhou EvergrandeReprezentacije: ItalijaNajveći trofeji: europski prvak s Juventusom, peterostruki prvak Italije s JuventusomFabio Capello69 godinaTalijanKlubovi: Milan, Real Madrid, Roma, JuventusReprezentacije: Engleska, RusijaNajveći trofeji: europski  prvak s Milanom, četverostruki prvak Italije s Milanom,  talijanski prvak s Romom, dvostruki prvak Španjolske s Real Madridom Lothar Matthäus54 godineNijemacKlubovi: Rapid Beč, Partizan, Atletico Paranaense, Red Bull Salzburg, Maccabi NetanyaReprezentacije: Mađarska, BugarskaTrofeji: – Christoph Daum61 godinaNijemacKlubovi: Köln, Stuttgart, Bešiktaš, Bayer Leverkusen, Austria Beč, Fenerbahče, Eintracht Frankfurt, Club Brugge, BursasporReprezentacije: –Trofeji: prvak Njemačke sa Stuttgartom, dvostruki prvak Turske s Fenerbahčeom, prvak Turske s Bešiktašom, prvak Austrije s bečkom Austrijom Roberto Donadoni52 godineTalijanKlubovi: Lecco, Livorno, Napoli, ParmaReprezentacije: ItalijaTrofeji: – Christian Panucci42 godineTalijanKlubovi: LivornoReprezentacije: Rusija (pomoćnik)Trofeji: –


Marcela Lippija Italija će zauvijek pamtiti kao izbornika koji je »azzurre« odveo do titule prvaka svijeta u Njemačkoj 2006. godine, prethodno je s »Juventusom« bio europski prvak i peterostruki osvajač naslova prvaka Italije, pobjednik europskog Superkupa. Posljednjih godina veliki je pečat ostavio u kineskom nogometu nakon što je s »Guangzhou Evergrandeom« bio osvajač azijske Lige prvaka, odnosno trostruki prvak i osvajač Kupa.



PLUSEVI neovisnost u radu manji pritisak javnosti iskustvo i stručnostMINUSI previsoka cijena prilagodba hrvatskom mentalitetu komunikacija


Kokainska afera


Roberto Donadoni najveći je uspjeh napravio kao izbornik Italije koja je na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj poražen u četvrtfinalu tek poslije izvođenja jedanaesteraca od kasnijih europskih prvaka Španjolaca. Zadnji posao odradio je kao trener »Parme« koja je bankrotirala i zbačena u amatersku ligu.


Christoph Daum je radio sjajan posao u mnogim klubovima gdje je bio (Stuttgart, Fenerbahče, Bešiktaš, Austria Beč). Sve do onoga trenutka dok se nije našao u središtu kokainske afere pa je njegova karijera došla u pitanje. Zadnji posao radio je u »Bursasporu« koji ga je smijenio u ožujku prošle godine. Matthäus je na račun svoje karizmatične igračke karijere dobio priliku raditi u nekoliko ozbiljnih klubova (Rapid, Partizan, Red Bull Salzburg) i dvije reprezentacije (Mađarska, Bugarska), ali nije ostavio upečatljiv dojam, o čemu, uostalom, govori činjenica da je već četiri godine bez trenerskog posla. Trenutno radi kao komentator na iranskom kanalu IRIB i brazilskoj televiziji Sportv.


Christian Panucci je trenersko iskustvo stjecao kao pomoćnik Fabija Capella u ruskoj reprezentaciji, a nakon kratkotrajne karijere team menadžera »Palerma«, u ožujku je preuzeo klubu talijanskoga drugoligaša »Livorna«. Trenerski kurikulum Petera Obermeyera prilično je »mršav«, svojedobno se nudio za izbornika Zambije i Gane, ali ostalo je samo na pokušaju.