Upitna regularnost prvenstva?

HNS suspendirao Hajduk, Osijek, Karlovac i Šibenik

Ivana Vaupotić

Suspendirani klubovi trebaju obveze, zbog kojih im je određena suspenzija, izvršiti 24 sata prije susreta 24. kola HNL-a u kojemu se u subotu sastaju Karkovac - Lučko, Slaven Belupo - Hajduk, te Split - Šibenik



ZAGREB Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza ove je srijede dala dodatnu dozu neizvjesnosti MAXtv Prvoj ligi. Naime, to je tijelo zbog neispunjenih financijskih obveza izreklo suspenzije »Hajduku«, »Karlovcu«, »Šibeniku« i »Osijeku«, što znači da spomenuti klubovi ne smiju nastupiti u idućem, 24. kolu. 



Odvjetnik splitskog Hajduka Damir Primorac  je izjavio kako postoji mogućnost da se poništi odluka o suspenziji tog kluba koju je danas  donio predsjednik Disciplinske komisije  Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Tin Dolički zbog neispunjenih obveza prema HNK Šibenik.


Suspenzija Hajduka je izrečena nakon presude Arbitražnog suda HNS-a prema kojoj je Šibeniku trebalo biti isplaćeno 350 tisuća eura od transfera Ante Rukavine u grčki Panathinaikos. 




»Hajduk je zatražio da se ne pokreće postupak jer smo protiv odluke Arbitraže  HNS-a podnijeli tužbu Županijskom sudu u Zagrebu prije mjesec dana i za očekivati je da bi o toj tužbi Župnijski sud u Zagrebu uskoro trebao donijeti odluku. U slučaju pozitivnog ishoda poništila bi se Arbitraža, a samim time i odluka o suspenziji«, rekao je Primnorac u izjavi objavljenoj  večeras na služebnoj web stranici Hajduka. 


Primorac je također rekao kako Hajduk ima pravo izjaviti prigovor na suspenziju u roku od dva dana koji odgađa izvšenje, odnosno suspenziju a o tom prigovoru odlučuje Disciplinska komisija HNS-a. 



    Splićani su dužni »Šibeniku« 3,5 milijuna kuna od transfera Ante Rukavine u »Panthinaikos« iz 2008. godine, a »Osijek« mora isplatiti zaostatke bivšem treneru Branku Karačiću. Karlovčanima oko vrata vise dugovanja prema desetorici igrača, Borislavu Pilipoviću, Mislavu Leki, Adisu Stamboliji, Andrei Ottochianu, Goranu Parackom, Vedranu Bebleku, Ivanu Zgrabliću, Igoru Lovriću, Igoru Novakoviću i Marijanu Budimiru, a »Šibenik« ima iste obaveze prema Antoniju Jakolišu, Marku Kartelu, Ivanu Fuštaru, Marku Čuliću, Alenu Šubiću, Ivanu Medvidu i Goranu Blaževiću.     Doduše, »Hajduk«, »Šibenik« i »Osijek« mogu uložiti službeni prigovor na suspenziju, čime bi automatski odgodili početak provođenja odluke do iduće sjednice Disciplinske komisije HNS-a. Prema novim propisima, to moraju napraviti do 16 sati dan prije zakazanog početka svojih utakmica. 

   Karlovac i Varaždin


    Karlovčanima, pak, spomenuta mogućnost ne bi pretjerano koristila. Naime, klub je otprije opterećen brojnim dugovanjima, a 27. ožujka istekao je rok odgode isplate 294 tisuće kuna Viktoru Špišiću, koji se za svoja prava izborio putem HNS-ove Arbitraže. Budući da su čelnici »Karlovca«, predsjednik Almirudin Talakić i direktor Branko Škrtić, ovog utorka podnijeli neopozive ostavke, u ovom trenutku se ne zna tko u ime kluba može do sutra dogovoriti novu odgodu sa Špišićem.     Slične probleme ima i »Varaždin« koji ove srijede nije bio na dnevnom redu Disciplinske komisije. Doduše, Varaždinci za razliku od Karlovčana imaju klupske čelnike koji mogu pregovarati s vjerovnicima. Problem je, međutim, u tome što je novom predsjedniku »Varaždina« Borisu Solomunu dosadilo dogovaranje odagađanja isplate dugovanja iz tjedna u tjedan. HNS-ova Arbitraža utvrdila je dug od 1,1 milijuna kuna prema Milanu Pavličiću te 100 tisuća kuna prema Saši Drevenu, a Solomun je od dvojice bivših igrača »Varaždina« zatražio odgodu isplate do 15. svibnja, odnosno do kraja sezone. Izvori bliski klubu tvrde da je novi predsjednik spreman prihvatiti administrativno izbacivanje iz MAXtv Prve lige u slučaju da Pavličić i Dreven ne prihvate takav aranžman.  

 Ugrožena regularnost


    Oba kluba su tijekom sezone za zelenim stolom izgubila prvenstvene utakmice s »Rijekom« zbog suspenzija, što znači da su sada na korak do kraja. Propuste li još jedan nastup iz istih razloga, »Karlovac« i »Varaždin« automatski će biti administrativno izbačeni iz lige i stavljeni na raspolaganje matičnim županijskim savezima. Kako sada stvari stoje, to bi se moglo dogoditi već ovog vikenda. 


    Budući da su odigrali više od pola drugog dijela natjecanja, u takvom raspletu priznali bi se svi postignuti rezulati »Karlovca« i »Varaždina«, a njihove preostale utakmice bile bi registrirane službenim rezultatom 3:0 za suparnika. No, više je nego jasno da bi se time narušila regularnost natjecanja. Na primjer, »Lučko« bi, za razliku od svojih izravnih konkurenata, dobilo šest sigurnih bodova u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. 


    Povrh toga, Udruga prvoligaša mogla bi se naći na velikim mukama. Naime, nitko ne zna kako bi se u slučaju administrativnog izbacivanja »Karlovca« tretirala njihova međusobna prvenstvena utakmica 26. kola, zakazana za 14. travnja.