Kako iz kaljuže?

Boban je spasitelj hrvatskog nogometa, a ne političari!

Orlando Rivetti

Zvonimiru Bobanu, velikom nogometašu i čovjeku bez mrlje, treba dati žezlo! Neka si sam izabere suradnike. Valjda ima toliko čestitih ljudi



RIJEKA Kako je lijepo otkako je raspušten Sabor. Nestao je teror, festival uvreda, omalovažavanja u kokošinjcu. Kraljica Jadranka je abdicirala. Kralj je umro, živio kralj (Zoran). Pijetao je zakukurikao.


Da hrvatski puk ne ostane bez cirkusa, pobrinuo se – nogomet. Sport koji najviše obožavaju političari. Nažalost! Afera Offside zaključena potvrdom da je osam utakmica HNL-a namjestila kladioničarska mafija, prolazna je prehlada u odnosu na uhićenje šefova sudačke organizacije, Željka Širića i Stjepana Djedovića. Utvrda u Rusanovoj ulici trese se.


Članovi Izvršnog odbora su zašutjeli (trapisti!), ako imaju malo pigmenta – od sramote su crveniji od paprike. Trideset dana iza rešetaka određeno je osječkom tandemu, u rukama USKOKA, razdoblje je neizvjesnosti za sve koji nešto znaju… A listovi ne mogu požutjeti (i otpasti) da stablo ne sazna. Dakle, krivi su svi koji su surađivali sa Širićem i Djedovićem.




Nemojmo bacati križ na sve suce, nisu svi jeftine prostituke. Svodnici su u pritvoru, dioničari »javne kuće« sjede u Rusanovoj i gutaju apaurine, a što je s klijentelom, korisnicima »seksualnih usluga«, klubovima. Preneseno, predsjednicima i – trenerima. Uvjeren sam, mnogi treneri imaju putra na glavi. A da ne govorimo o ljudima iz specijalnih klupskih jedinica – odbora za doček sudaca.


Ako u »kavezu« propjevaju Širić i Djedović, uz sva saznanja (prisluškivanja telefona), koja ima USKOK, moglo bi biti veselo. Sljedeće prvenstvo moglo bi se odigrati na – Golom otoku! Barem će biti pošteno.


Medalja za hrabrost  



Glavni junak najveće priče (afere), u dvadesetogodišnjoj povijesti HNL-a je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš. Mladi lav zaslužuje medalju za hrabrost i poštenje. Trebalo je imati muda ući u rat s mafijom. Kao što drvena medalja za naivnost pripada Širiću i Djedoviću. Šefovi su pali na diletantski način. To se nije moglo dogoditi dječaku koji je pogledao dva kriminalistička filma. Dakle, išli su na sigurno, po uhodanom scenariju – naplaćivanja dodatnih usluga. Za pošteno suđenje.


Maleš je više napravio na rušenju HNS-a (Markovića i društva) jednim potezom, nego što su uspjeli Štimac, Brleković i ostali u više od godinu dana. Oni su, naime, kažnjeni na dvije godine zabrane obavljanja svih funkcija u nogometu. U očekivanju redovne skupštine HNS-a, 21. prosinca u 12 sati, prethodno će se održati i lokalne (županijske), teško je napraviti popis svih kažnjenih na svim razinama. Bio bi to – telefonski imenik.


U odnosu na skupštinu od 7. travnja, vratili su se disidenti Kulušić, Soldatić i Viđak. Ante Kulušić je povjerenik za kontrolore, inače saborski zastupnik, dakle veoma značajna osoba u raspetljavanju Širićeve i Djedovićeve odgovornosti. Jer, bez zajamčene dobre ocjene, nijedan sudac neće ući u – režiranje predstave po naputku šefova.


Komisija za suce je raspuštena, Izvršni odbor HNS-a mogao bi prije skupštine odrediti novog mandata. Edo Trivković, sinonim za poštenje, zahvalio se unaprijed. Koga? Ma dovedite nekog stranca, nemojte se više hvaliti mi smo najbolji i najpošteniji. Jer, Car je gol!


Najjača karta


Maleš je odigrao svoju najjaču kartu otkako je prije sedam mjeseci sjeo na užareni stolac predsjednika Hajduka. Otvorio je svojim ljudima put prema Rusanovoj. Mogući rasplet je – Hajduk će Dinamo i Mamića izbaciti iz Kuće nogometa. Sačekajmo skupštinu, 21. prosinca, jer bit će zaista – povijesna. Lako se do sada stišavala ulica, ali nakon što su uhićeni Širić i Djedović, situacija se zakomplicirala do sramote! Jer, kako obraniti dokazani kriminal i reketarenje?


Bivši hadezeovci tvrde da je HNS bio u sprezi s politikom, pozdravljaju promjenu vlasti, uvjereni da će hobotnica završiti pod pekom… Počeli su jahati političari. Dijeliti lekcije, Markoviću, Srebriću, Mamiću… USKOK i drugi organi rade svoj posao, pustimo da se sadašnji sastav HNS-a sam uruši. Nogomet im mora presuditi, jer nisu mu služili kako su se zaklinjali. Pljačkali su ga!


Političari, ministri i župani, saborski zastupnici i gradonačelnici nisu donijeli dobro nogometu. Neki se i razumiju u nogomet (a tko se ne razumije…?), ali u principu je riječ o »političkim komesarima«, zaduženim za nabavku financijskih sredstava. Sponzoriranje kao – reketarenje. Izvor mita i korupcije. Netko će kazati, nogomet ne može živjeti bez politike. Onda i ne treba. Pitajte kako je to uređeno u Europskoj zajednici. Politika neka promjeni Zakon o sportu koji je – prevara!


Nitko u HNS-u nije stavio svoj mandat na raspolaganje. Od Markovića do Izvršnog odbora. A vrijeme je za promjene. Pustimo statute i pravilnike, dajte si truda i nagovorite Zvonimira Bobana, velikog nogometaša i čestita čovjeka bez mrlje, da se prihvati posla. Nije htio u močvaru, bježao od cirkusa u kojem bi bio samo jedan od klauna, sada mu treba dati – žezlo! Odnosno, mora ga prihvatiti da bi pomogao Hrvatskoj, spasio nogomet! Neka si sam izabere suradnike. Valjda ima toliko čestitih ljudi. A dosadašnji članovi Izvršnog odbora neka si uzmu psa i krenu u šetnju…


Boban je spas, a ne političari!