Smanjivanje rizika

STANJE OPREZA U trening kampu HNK Rijeke se normalno trenira, ali uvedene su posebne mjere

Marko Cvijanović

Simon Rožman, trener nogometaša Rijeke/Foto Arhiva NL

Simon Rožman, trener nogometaša Rijeke/Foto Arhiva NL



RIJEKA Budući da u riječkom prvoligašu ništa ne žele prepustiti slučaju kad je u pitanju koronavirus, liječnička služba na čelu s Natašom Bakarčić uvela je niz mjera kojima se rizik nastoji svesti na najmanju moguću mjeru.


– Kao prvo, treba istaknuti da smo mi kao liječnička služba igračima na raspolaganju 24 sata dnevno. Dakle, ako imaju bilo kakvih upita i nejasnoća o tome kako se ponašati tijekom epidemije koronavirusa, na dispoziciji smo kolega Boban Dangubić, fizioterapeuti Marin Polonijo, Matija Čargonja, Matej Lulić i ja. U svakom trenutku igrači, stručni stožer i Uprava od nas mogu dobiti informacije iz prve ruke. Kao drugo, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, našeg Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiološke službe uveli smo standardnu protekciju na način da nam se na glavnim pultovima nalaze sredstva za dezinfekciju i upozorenja o koronavirusu. Isto tako, kolega Dangubić će održati prezentaciju kao član zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, koji je poslao preporuke svim klubovima. Riječ je o preporukama kao i za građanstvo samo na jedan specifičan, sportski način – ističe voditeljica medicinske službe HNK-a Rijeka, Nataša Bakarčić, koja ukazuje da su u klubu eliminirani svi rizici od pojave koronavirusa. Pritom ističe da se igrači ne moraju ponašati drukčije od ostalih građana.


– Moraju učestalo prati ruke po onom pravilu u trajanju od trideset sekundi, koristiti dezinfekcijska sredstva, čistiti mobitele i ključeve, paziti na razdaljinu, maknuti se od ljudi koji kašlju ili kišu. Oni su zdrava populacija i nisu skloni infektima, ali mogu doći u kontakt sa zaraženom osobom. Upozoreni su, naravno, na potencijalne izvore infekcije i kako se ponašati ako, ne daj Bože, netko dođe u kontakt sa zaraženom osobom. Ponavljam, za sve smo na raspolaganju 24 sata dnevno.




Treninzi će se u sklopu terena rujevičkoga stadiona do daljnjega odvijati nesmetano u svim dobnim skupinama.


– Treninzi će se najnormalnije održavati. Kad je u pitanju naša škola nogometa, treninzi se odvijaju u uobičajenim terminima, ali stigla je preporuka HNS-a da se sve utakmice odigravaju bez gledatelja. U cijeloj priči promjena je u tome što smo oprez podigli na jednu malo višu razinu. Ja sam u stalnom kontaktu s epidemiološkom službom i doktorom Dobricom Rončevićem, jednom rječju spremni smo na sve scenarije, ali nadamo se da ih neće biti. Općenito gledajući, mislim da su upute našeg ministra Beroša, unatoč tome što se na početku mnogima činilo kao pretjerana panika, ipak urodile plodom. To je doprinjelo da budemo zemlja u kojoj se događaju importirani slučajevi zaraze, dakle nije riječ o lokalnim slučajevima zbog kojih bi se virus počeo brže širiti što nikako ne želimo – zaključila je Nataša Bakarčić.