E, to bi bio transfer

SENZACIJA NA RUJEVICI Rijeka dovodi Eduarda da Silvu? Evo što kaže slavni hrvatski Brazilac

Marko Cvijanović

Eduardo da Silva, Foto: Arhiva NL

Eduardo da Silva, Foto: Arhiva NL

Nikad nisam bio mršaviji, fizički se osjećam odlično. Uvjeren sam da još dvije ili tri godine mogu igrati na vrhunskoj razini. Rijeka je organiziran klub – kaže Dudu



RIJEKA Eduardo da Silva u »Rijeci«! Vijest zvuči senzacionalno, ali pije vodu. Navodno su uspostavljeni kontakti između čelnika riječkoga nogometnoga prvoligaša i zastupnika slavnog brazilskog napadača s hrvatskom putovnicom, koji je postao slobodan igrač nakon okončanja ugovora s brazilskim prvoligašem »Atleticom Paranaenseom«. Da stvar bude bolja, Eduardo ne odbacuje »a priori« mogućnost senzacionalnoga transfera.


Uostalom, itekako je dostupan za eventualne pregovore s obzirom na činjenicu da božićno-novogodišnje blagdane provodi u Zagrebu.


– Ove godine smo odlučili promijeniti praksu i u ovo doba godine biti u Hrvatskoj, a ne u Brazilu – kaže Dudu, koji ovako objašnjava nogometnu vijest dana u Rijeci:




– Ajmo reći da sam bio na večeri u jednom nogometnom društvu i da smo se dotakli te teme. Ja sam se u svakom slučaju poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu naputovao i namijenjao sredina. Vratio sam se u Brazil, onda opet vratio u »Šahtar« pa opet otišao u Brazil… Gotovo je s tim, želim biti bliže Hrvatskoj i Zagrebu.


Iako je posljednju urtakmicu natjecateljskoga karaktera u dresu »Atletica Paranensea« odigrao još 24. srpnja, Eduardo ne misli na oproštaj od aktivnog igranja. Dapače.


– Nikad nisam bio mršaviji, fizički se osjećam odlično. Uvjeren sam da još dvije ili tri godine mogu igrati na vrhunskoj razini, a nisam zaboravio davati golove. Ako stigne neka dobra ponuda… Što ako ta ponuda bude iz »Rijeke«? Moguće, zašto ne?


»Rijeka« je organiziran klub, kao i »Osijek«. Ako mi netko predstavi nekakav dobar projekt, spreman sam razgovarati. Javili su se i neki klubovi iz Austrije… Vidjet ću.


U svakom slučaju, neozbiljno bi od mene bilo govoriti nešto više dok me konkretno ne kontaktiraju čelnici nekog kluba – zaključio je Eduardo, koji je očito otvoren za pregovore. Na potezu su, dakle, Damir Mišković, Srećko Juričić i Ivan Mance…


O Eduardovim golgeterskim dostignućima sve se zna, jedan od najboljih hrvatskih napadača svih vremena dokazao se na velikoj sceni i tko zna gdje bi završila njegova zvjezdana karijera da nije bilo jednog divljačkog nasrtaja Martina Taylora.


Unatoč tome, njegove su brojke impresivne: 156 golova za reprezentaciju i klubove (Šahtar, Arsenal, Dinamo, Flamengo, Atletico Paranaense) u 387 nastupa. Iako će 25. veljače napuniti 35, očito u njemu još uvijek ima golgeterskih izazova. s druge strane, odlaskom Marija Gavranovića u napadu »bijelih« ostalo je upražnjeno jedno mjesto…