Presudna uloga

Kek nema izbora: Gavranović mora igrati ako se želi pobjeđivati

Ivan Volarić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Gavranović je svojim kretanjima otvarao Franku prostor u suparničkim kaznenim prostorima koje je Andrijašević znao obilato koristiti. Njegovim odlaskom Gavranović više nema kome oslobađati kvadratne metre travnjaka u kaznenom prostoru pa je njegova uloga u momčadi još naglašenija.

RIJEKA – Nekoliko nogometnih kibica, koji očito malo češće prate igre ambicioznog drugoligaša »Gorice«, nije ispilo ni prvu turu gemišta u restoranu kraj kuglane u podnožju glavne tribine velikogoričnog stadiona prije nego što je donijelo svoj sud nakon netom završene utakmice osmine finala Kupa Hrvatske.– Mario Gavranović! Eto kaj je odlučilo… Čim je ušel u igru asistiral je Pavičiću, a onda je i zabil drugi gol – rekao je jedan sredovječni nogometni poklonik s puno gemišta… Pardon! Ovakvih utakmica u nogama. I sve je rekao, ma koliko to izgledalo bolno za prosječnog poklonika bijele boje ili osvajača dvostruke krune.

Kada je Matjaž Kek uveo Gavranovića, »Rijekina« igra u završnici počela je poprimati puno konkretnije obrise. »Bijeli« su i bez Gavranovića relativno lako dolazili do domaćeg kaznenog prostora, ali sve nakon toga nije naslućivalo da će gosti postići pogodak prije izvođenja jedanaesteraca. Gavranovićevim ulaskom nisu se podigli samo bokovi, već i oba defanzivna veznjaka pa je zadnja linija »Gorice« počela trpjeti stalni pritisak, a »Rijeka« počela djelovati moćno i goropadno. Da je utakmica potrajala još desetak minuta, Riječani bi vjerojatno postigli još koji pogodak pa bi se stekao dojam da je kriza daleka prošlost. Pogrešno! Ona neće nestati ukoliko se svi u i oko kluba ne suoče s bolnom spoznajom: »Rijeka« bi bez Marija Gavranovića teško svladala i drugoplasiranu momčad Druge HNL!


Delikatna odluka


Istoga poslijepodneva kada je »Rijeka« (s)lomila otpor »Gorice« u Maksimiru se sastao Izvršni odbor »Dinama«. Novinari vrlo bliski Zdravku Mamiću lansirali su umirujuću vijest:


– Gavranović je riješena priča!




Očekivana reakcija na novinarska naklapanja s »čizme« da je »Torino« zainteresiran za napadača »Rijeke« koji u siječnju iduće godine, šest mjeseci prije isteka ugovora, može potpisati predugovor s bilo kojim drugim klubom. Dobro usklađena »Dinamova« medijska mašinerija reagirala je preventivno, podsjetila što je napadač »Rijeke« obećao krajem kolovoza kada je bio na pregovorima u Maksimiru. Samo zahvaljujući medijskom pritisku Gavranović već tada nije postao igrač »Dinama«. Teško da neće postati ove zime, jer prije Mamićeve na Rujevici nije bilo niti jedne ponude za njegovim uslugama. Povratnik u švicarsku vrstu očito puno više vrijedi u HNL-u nego na europskim »daskama«. Gavranović jedino u »Dinamu« može zaraditi više od pola milijuna eura po sezoni!


Jaka ličnost


Pred nogometašima »Rijeke« osam je utakmica u završnici godine kojima mogu održati barem neke od ovosezonskih ambicija na životu, te spasiti proljeće u sportskom smislu. Prvenstvene utakmice protiv »Intera«, »Cibalije«, »Hajduka«, »Slaven Belupa« i »Rudeša« (tri na Rujevici), neće oživjeti snove o obrani naslova prvaka, ali mogu vratiti i učvrstiti »Rijeku« na poziciji broj dva. Utakmica protiv »Intera« u četvrtfinalu Kupa prilika su da se Riječani zadrže u tom natjecanju do iduće godine, te uz malo sreće pri ždrijebu dohvate još jedno finale, a preostale dvije utakmice u Europskoj ligi (AEK i Milan) prilikom su da se pokušaju aktualizirati teoretske šanse za plasmanom u drugi krug natjecanja. Ukratko, Riječani imaju za što igrati u idućih 30 dana.


U genu svih Kekovih momčadi uvijek je stajala jedna jaka igračka ličnost u vršku napada. Od Leona Benka preko Andreja Kramarića pa do Marija Gavranovića. O tome koliko je Gavranović važan za »Rijekinu« momčad govori podatak da je postigao 37 golova u 72 nastupa, a svi oni koji su pozorno pratili prošlosezonsku, šampionsku momčad, vrlo dobro znaju da je zaslužan i za dobar dio Andrijaševićevih pogodaka.


Presudna uloga


Gavranović je svojim kretanjima otvarao Franku prostor u suparničkim kaznenim prostorima koje je Andrijašević znao obilato koristiti. Njegovim odlaskom Gavranović više nema kome oslobađati kvadratne metre travnjaka u kaznenom prostoru pa je njegova uloga u momčadi još naglašenija. Potpuno jasno je da je Matjaž Kek nema u svojim redovima napadača koji ga može odmjeniti. Uostalom, što trener »Rijeke« misli o jedinom preostalom napadaču profila prve špice, Mateju Jeliću, najbolje je pokazao u Velikoj Gorici gdje igrač na posudbi iz »Rapida« nije bio ni na klupi za pričuve!


Ako na Rujevici žele najbolje za klub u sportskom smislu, onda nema nikakvih dvojbi. Marijo Gavranović je u ovim kriznim vremenima itekako potreban ovoj momčadi, jednostavno mora igrati sve dok ne dobije adekvatnog nasljednika tijekom zimskog prijelaznog roka pa i pod cijenu toga da to ne prime bezbolno baš svi na rujevičkim tribinama i u svlačionici »Rijeke«.