Sutra protiv "Zagreba"

Kek: Manjak je bodova, potpisujem igru “za gol više”

Orlando Rivetti

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Radimo dobro. Naplatit će se uloženi trud i rad, golovima, naravno. Bilo bi lijepo da žetva krene u nedjelju... Lijepo je slušati o rekordima, ali golovi i bodovi su naš kruh – kaže Matjaž Kek



RIJEKA  Prva Kekova pobjeda nad »Zagrebom«, tada je za kormilom bio Miroslav Ćiro Blažević, u Kranjčevićevoj, imala je europsku težinu. »Pjesnici« su otišli u Drugu ligu, »Rijeka« u snove Europske lige i nezabravne eliminacije – »Stuttgarta«. Prošle sezone »Rijeka« od »Zagreba« nije izgubila, četiri pobjede, gol razlika 12-3. Svaki gol jedan bod…


U nedjelju (19 sati, Rujevica), »Rijeka« se mora vratiti pobjedničkim stazama, »Zagreb« još uvijek traži svoju prvu pobjedu sezone. Kek je u obvezi pronaći lijek protiv neefikasnosti, »impotencije«, jer posljednje dvije utakmice završile su s dvije nule!


»Rijeka« je favorit, »Zagreb« ima pravo na nadu…




– U manjku smo s bodovima. Moramo ih uzeti protiv ekipe koja igra tehnički, s puno dodavanja. I oni imaju problema s realizacijom… Zato, maksimalan oprez, koncentracija i golovi da bi ostvarili plan, uzeli bodove.


Pritisak zbog dvaju remija?


– Ne, znamo što nas čeka i što moramo napraviti. Pamet u glavu, agresija, dubina u igri. Znamo da »Zagreb« ima igrače koji mogu proći »jedan na jedan«, zadati problema. Imperativ je uzeti ničije lopte na sredini terena, i preporučljivo je zabiti kada se uđe u šansu…


Neće biti…?


– Močinića zbog trećeg kartona. I ozlijeđenog Bertoše.


»Rijeka« ima drugu najbolju obranu, netaknutu mrežu 695 minuta, a »Zagreb« drugi najgori napad?


– Potpisujem  da primimo neki gol, ali da postignemo jedan više. Malo golova je plod zrelosti koju ekipa dobiva postepeno. Dobro znamo, broje se samo golovi. Ne bježimo od toga. Jedna je priča da se branimo 90 minuta kao u onoj utakmici u Zagrebu, gdje smo prigodu imali u sudačkom vremenu, ali sada »Rijeka« igra i stvara šanse. Radimo dobro. Naplatit će se uloženi trud i rad, golovima, naravno. Bilo bi lijepo da žetva krene u nedjelju… Lijepo je slušati o rekordima, ali golovi i bodovi su naš kruh. Prioritet je igra prema naprijed, kako ući u prigodu i – zabiti!



 U veznom redu ispred Maleša igrat će Radošević i Bradarić, ili možda Moises… Filip Bradarić jedan je od arhitekta »Rijekine« igre u novom rasporedu.– Činjenica da nismo dobili zadnje dvije utakmice s »Interom« i »Slavenom«, nije narušila atmosferu u svlačionici. Dapače, ona je vrlo dobra, što je se vidi na svakom treningu i u svlačionici. Svjesni smo da nam nedostaje bodova. Moramo podebljati svoj račun na ljestvici. Znam, svi će kazati pa »Zagreb« nije još nikoga dobio, utakmica je već dobivena, bodovi upisani. Pogrešno, jer ovo su najgore utakmice. Svako se podcjenjivanje kažnjava. Ući ćemo od prve minute stoposto. Nametnuti se od početka agresivnom igrom, to je jedini put do pobjede.Revija promašaja u 180 minuta, protiv »Intera« i »Slavena«, kakva je reakcija u svlačionici, na koga se ljutite…?– Nervoza i ljutnja normalna su pojava. Ne bi bilo dobro da nije tako. Ali na treninzima svaki se gol isprati pljeskom podrške. Želimo što prije iz krize realizacije. Ako bude kazneni udarac?– Spreman sam, bez obzira na ona promašaj, žao mi je zbog ekipe.Uskočio je Kek – Nisi u pravu! Nastavio Bradarić: – Na treningu ne promašujem, dogodilo se. Kao što to čine i veći  igrači od mene.Kek je objasnio »zbog čega nije u pravu«.– Griješi se u dodavanju u idealnim prigodama za gol, s jedanaest metara… Ma koji trener može zamjeriti igraču promašeni kazneni udarac, a preuzeo je odgovornost u 93. minuti. Zamjerio bih mu da se – skrio… Nije to tako jednostavno, ne prihvaćam filozofiju zašto je pucao ovaj, a ne onaj… Osobno sam ih puno promašio. Tko će pucati jedanaesterce, ne znam. Tomasov, Balaj, možda Bezjak…


Tko umjesto Močinića?


– Dvojba je između Moisesa i Jugovića. Moises se polako vraća, a Jugovića smo na početku sezone pripremali za desni bok, sada je došlo do promjene rasporeda. Nije ni njemu lako. I Bradarić bi mogao na tu poziciju. Jedna je to dvojba, a druga je na stoperskoj poziciji.


Naravno kada je riječ o stoperima, tri su kandidata, reprezentativac Hrvatske, Lešković, pa  Slovenije, Samardžić i – Mitrović.


Lopta neće u gol. Lopta je ženskog roda, možda ste joj se zamjerili…?


– S obzirom na to da moja supruga čita sve vaše uratke – bez komentara!


Još par riječi o »Zagrebu«?


– Imaju sitni vez, pas igru, tehnički su dotjerani. Udarit će brzo na našu zadnju liniju ako im dozvolimo da se razigraju. Imaju igrače koji mogu riješiti utakmicu. I jednog od najboljih vratara u HNL-u. U zabludi su onih koji ih otpisuju. Sada su najopasniji, ljuti i grizu. Zato, maksimalna koncentracija i agresija. »Rijeka« poštuje svakog suparnika. Ali najprije razmišljamo o sebi. Nemojmo da nas zavara njihov položaj na ljestvici. Ekipasu koja ima glavu i rep – rekao je Matjaž Kek.