Posljednja pripremna utakmica

GENERALKA NA RUJEVICI Olimpija bi trebala biti nešto jači test za bijele uoči početka prvenstva

Denis Frančišković

Simon Rožman teško može procijeniti vrijednost nove momčadi u ogledima sa slabijim suparnicima/Foto R. BRMALJ

Simon Rožman teško može procijeniti vrijednost nove momčadi u ogledima sa slabijim suparnicima/Foto R. BRMALJ

 Pravi test bit će tek predstojeće dvije natjecateljske utakmice. A potom i cijela veljača do 29. u mjesecu kad »bijeli« gostuju u Maksimiru. Šest ili sedam utakmica u mjesec dana, još se ne zna da li u ovom potpunom sastavu, mogle bi bitno usmjeriti tok proljetne Rijeke. A ambicije su (ne)opravdano visoke. Igrački, Rijeka je zasad puno više izgubila nego dobila u prijelaznom roku. Igrači su jedini ti koji mogu to vrlo brzo demantirati u četiri tjedna veljače.



RIJEKA Nogometaši Rijeke jučer su zaključili dvotjedni i dvodjelni umaški ciklus priprema, iznova su u svojoj bazi na Rujevici u kojoj već počinje priprema za gostovanje kod Lokomotive. Posljednji pokus za prvo proljetno kolo bit će današnji sudar s Olimpijom na Rujevici zakazan u 15 sati, trenutno vodećim sastavom Prve slovenske lige ispred poravnatih Maribora i Aluminija kojim »zmajčeki« na čelu bježe četiri boda. U novonastaloj situaciji ozljede prvog vratara Mladena Prskala koji je aut dvadesetak dana, sasvim je jasno da će dodatni fokus biti na vratarima, Ivoru Panduru i Davidu Nwolokoru, koji će morati iznijeti teret sudara s Lokomotivom i Dinamom. No, pitanje je koliko će i imati posla protiv vodeće slovenske momčadi…


Izuzme li se češko Slovačko, »bijeli« su u ovim pripremama igrali uglavnom s neravnopravnim, poprilično slabijim protivnicima. Bila je to jedina utakmica u kojoj se moglo vidjeti kako fukcioniraju pod pritiskom i visokim presingom koje je Slovačko neočekivano nametnulo veći dio prvog poluvremena. Šestopasirana momčad Češke na kraju je slavila 1:2 nakon »propuha« u stražnjoj liniji koja je u fokusu ove zime nakon brojnih odlazaka. Praktički, »bijeli« su doživeli popriličan remont ispred Prskala, uigravanje svaju središnjih braniča s bekovima (ne)očekivano je postao zadatak više za Simona Rožmana, preciznije njegovog pomoćnika Aleša Kačičnika koji je više zadužen prije svega za praćenje obrambene igre Riječana.


»Bijeli« nisu bili na očekivanoj razini protiv mađarskog drugoligaša Budafokija, matiravši ga minimalno golom Raspopovića, a najdojmljiviju utakmicu odigrali su protiv Triglava u kojoj je bilo puno stvari za pohvalu. Momčad je energetski, disciplinirano, realizatorski i s puno ideja izgledala poprilično sinkronizirana. No, to može i zavarati, ipak je riječ o puno slabijem protivniku, a i slovensko prvenstvo počinje tek u drugom dijelu veljače.




Niti Olimpija danas po svemu sudeći neće ponuditi Rožmanu nešto radikalno novo ili nešto što nije znao. Pravi test bit će tek predstojeće dvije natjecateljske utakmice. A potom i cijela veljača do 29. u mjesecu kad »bijeli« gostuju u Maksimiru. Šest ili sedam utakmica u mjesec dana, još se ne zna da li u ovom potpunom sastavu, mogle bi bitno usmjeriti tok proljetne Rijeke. A ambicije su (ne)opravdano visoke. Igrački, Rijeka je zasad puno više izgubila nego dobila u prijelaznom roku. Igrači su jedini ti koji mogu to vrlo brzo demantirati u četiri tjedna veljače.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU