Pripreme za nedjeljni ogled

Andrijašević otkriva: “Nije normalno da sudac u derbiju protiv Dinama psuje majku Ristovskom”

Ivan Volarić

Nije normalno da sudac na derbiju psuje majku Ristovskom i pokaže mu pritom žuti karton za prekršaj od prije pet ili deset minuta, a ovaj ga je samo pitao hoće li suditi kraj – kaže Franko



Trener »bijelih« Matjaž Kek već duže vrijeme ne može izvesti na travnjak svoj najjači napadački kvartet: Vešović – Andrijašević – Gorgon – Gavranović. Gavranović se ozljedio, Vešović odrađivao žute kartone, pa Gorgon zaradio isključenje u Maksimiru taman nakon što je Franko Andrijašević odradio čak tri utakmice stanke.


Franko i Mario bili su uz suigrače u Maksimiru, podrška i dokaz da je »Rijeka« u prvom redu – prava momčad. Andrijašević se vraća u momčad za nedjeljni ogled u Parku mladeži.


Ako Franko u Splitu ne dobije treći žuti karton, možda će u posljednjem jesenskom kolu Kekov ubojiti četverac ponovo zaigrati zajedno.




– Bilo mi je jako teško gledati posljednje utakmice, osjećam se kao da su prošle tri godine, a ne samo tri utakmice… – započeo je Andrijašević. – Hvala Bogu nije bilo nekih ozljeda. Dobro se osjećam, a to je najbitnije.


Dane prisilne pauze olakšali su i suigrači koji su odlično odradili posao na travnjaku?


– Nisam ni sumnjao u njih. Svi su se pitali kako će to izgledati bez mene i još nekih igrača, ali pokazalo se protiv »Cibalije«, pa i protiv »Lokomotive« u Kupu da smo prava ekipa, da ne ovisimo o jednom ili dvojici igrača već da ove rezultate ostvarujemo zahvaljujući snazi cijeloga kolektiva.


Bliže pobjedi


Utakmica u Maksimiru sa svim onim što je sobom donijela, potvrdila je da je ova momčad satkana od čvrstog materijala?


– Dobro smo izgledali. Bili smo bliže pobjedi, iako nakon isključenja Gorgona više nismo bili ravnopravni. Na početku utakmice Martić je dvaput izlazio jedan na jedan s njihovim vratarom, Bradarić je u završnici imao matnu situaciju… Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a moje je da smo bili bliže pobjedi nego »Dinamo«.


Nakon derbija se vuku brojni repovi. Kažnjeni su Mance, Gorgon, pa Vešović zbog psovanja novinara neposredno nakon utakmice. Bili ste u Maksimiru, a nakon utakmice i na meti ne baš profesionalne reakcije pojedinih zagrebačkih kolega u »miks zoni«?


– Pokušavali su me uvjeriti u nešto u što nakon utakmice nisu vjerovali ni igrači »Dinama«. I njima je zbog svega bilo neugodno… Što se Vešovića tiče, nisam bio tamo u tom trenutku kada je Marko rekao to što je rekao. No, koliko sam razumio psovke nisu bile namijenjene novinarima, niti izrečene u miks zoni već po ulasku u svlačionicu. Ali, znate kako je u Maksimiru, tamo vjerojatno zidovi imaju uši pa je sve to brzo došlo do novinara.


Smiješni kartoni


Činjenica je da ste nakon Koprivnice i u Maksimiru bili izloženi neravnopravnom sudačkom tretmanu. Dojam je da vas suci jedva čekaju negdje sasjeći?


– Šef je dobro rekao. Do prije dva, tri kola bili smo najkorektnija ekipa Prve HNL po broju prekršaja i kartona, a igrali smo jednako agresivno kao i sada. Odjednom nam se sude brojni prekršaji, pokazuju žuti i crveni kartoni. Teško je igrati u takvim okolnostima. Uzmimo za primjer Gorgonovo isključenje. Dobio je prvi žuti karton zbog prigovora. Meni je smiješno da je čovjek zbog toga (It’s joke op.a) dobio karton. Slušamo i mi na terenu što drugi igrači govore sucima pa ih ne kažnjavaju kao i nas. Što god netko mislio, činjenica je da su suci počeli suditi kontra nas. Znali smo da će prije ili kasnije doći do toga i znamo zbog čega. Međutim, pokazujemo da smo prava klapa i prava ekipa, nižemo dobre rezultate. Ne smijemo nasjedati na provokacije i dati sucima za pravo da nas kažnjavaju, iako neke stvari nisu normalne… Nije normalno da sudac na derbiju psuje majku Ristovskom i pokaže mu pritom žuti karton za prekršaj od prije pet ili deset minuta, a ovaj ga je samo pitao da li će suditi kraj jer je istekla nadoknada. Rile je dobar momak pa o tome ne želi javno govoriti. Meni je neshvatljivo da se to događa i pitam tko će sada zaštiti nas igrače? Kome se obratiti? Disciplinskom sucu? Svi će reći, a gdje su ti dokazi? Svjesni smo da će takvih provokacija biti još više, a mi moramo pokazati želju, volju i karakter. Pokazali smo nakon crvenog kartona u Maksimiru inat koji nas je dodatno nosio. Moramo pokušati mirni i nastaviti u tom smjeru.


Skupo ste platili svoju neprimjerenu rečenicu izrečenu nakon utakmice u Koprivnici (pusti smrada na miru…)?


– Neću ulaziti u rasprave oko toga i težine te kazne jer ću nešto krivo reći… To je iza mene i drago mi je da je ekipa pokazala ono što nas cijelo vrijeme krasi, a to je zajedništvo. Pokazali smo da smo prava ekipa.



Disciplinski sudac HNS-a kaznio je Marka Vešovića na temelju prijave povjerenika za natjecanje, Josipa Breznog, koji je pak reagirao na novinske napise. Budući da niti jedna službena osoba na utakmici nije zabilježila Vešovićevo psovanje u miks zoni nekoliko trenutaka nakon utakmice na putu prema svlačionicu, jasno je da je crnogorski reprezentativac kažnjen na temelju novinskih izvješća. Nije sporan Vešovićev »verbalni delikt«, ali se postavlja pitanje da li će Brezni i Pavličić-Bekić tako revnosno reagirati na svako novinarsko upozorenje devijantnog ponašanja u HNL-u. Konkretnije, da li će Brezni danas prijaviti suca zbog psovanja igrača »Rijeke«.


– Suci nisu pod mojom nadležnošću – objašnjava Pavličić-Bekić i dodaje kako ima dosta prijava i kazni izrečenih zbog nepoštivanja kodeksa, ali nisu toliko medijski zanimljive. Usput, »disciplinac« nije želio komentirati zbog čega je njegov prethodnik Krešimir Vlajčević svojevremeno poništio crveni karton pokazan Brazilcu Jeffersonu u Maksimiru, a Bekić-Vlajčević sada nije postupio na jednaki način u slučaju Alexandera Gorgona. Nitko pritom ne spori ispravnost odluke aktualnog disciplinca, no ovako oprečne odluke stvaraju dojam neravnopravnosti.



Nezgodan Split


Možete li na duže staze izdržati utrku za sam vrhu u tako neravnopravnom okruženju?


– Iskreno – ne znam. Znam jedino da ćemo mi svaku utakmicu davati sve od sebe. Sigurno je da bi bilo puno lakše kada bi suđenje bilo 50:50, ali neka se s tim stvarima bave neki drugi ljudi. Mi ćemo se nastojati koncentrirati na teren, na naše igre i ponašanje, te pokušati druge stvari maknuti sa strane.


U nedjelju vas čeka gostovanje u Parku mladeži kod momčadi »Splita« koja u posljednje vrijeme pokazuje znakove buđenja?


– Uvijek su bili nezgodna momčad, čvrsta, jaka… Dobro su krenuli u zadnje vrijeme, izbacili su »Hajduk« u Kupu, pa su uzeli dva boda »Osijeku«. Bit će teška utakmica. Moramo dati sve od sebe sebe i kao i do sada nikoga ne podcjeniti. Ako budemo sto posto, onda se možemo nadati pobjedi. Moramo maksimalno biti fokusirani na teren i na igru.


S pobjedom u Splitu dočekali biste »Istru 1961« u zadnjem jesenskom kolu u nadi da novom pobjedom, a uz kiks »modrih« na Poljudu, možete uvećati bodovnu prednost na stanci?


– Sigurno je da priželjkujemo takav rasplet, ali naša prva misao je kako proći preko prve iduće stepenice – »Splita«. Želimo dobiti obje utakmice do kraja godine, a onda se, naravno, nadamo da će »Hajduk« na Poljudu otkinuti dva, a možda i sva tri boda »Dinamu« – rekao je Andrijašević.