San ili java

Kuloarske priče zagolicale maštu navijača: Eduardo i Leovac u Rijeci? Nažalost, to nije realna priča

Ivan Volarić

SAMO LIJEPA ŽELJA – Marin Leovac / arhiva NL

SAMO LIJEPA ŽELJA – Marin Leovac / arhiva NL

Eduardo je oduvijek bio vrlo težak pregovarač, a pogotovo to dolazi do izražaja sada kada njegova karijera ide kraju i kada treba razmišljati o igračkoj mirovini



 Navijači »Rijeke« potajno su se nadali da će ih predsjednik »bijelih« Damir Mišković i(li) njegovi suradnici iznenaditi božićnim darom – igračkim pojačanjima kojima bi prisnažili klupske ambicije na proljeće koje sežu do prvog naslova prvaka u povijesti kluba ili, zašto ne, možda i duple krune. Kuloari potaknuti navijačkom maštom i činjenicom da »Rijeka« traži nova lica na pozicijama prve špice i lijevoga beka ponudila su dva provjerena imena: na Rujevici u tajnosti intezivno rade na dovođenju Eduarda da Silve i povratku Marina Leovca. Ćakula se posljednjih dana strelovitom brzinom proširila među navijačkim pukom, međutim ma koliko slatko i primamljivo zvučala ta Božićna nogometna bajka, ona, po svemu sudeći, barem za sada nema realno uporište. Daleko, od toga da obojica ne bi bila pojačanje za »bijele«. Uostalom, Brazilac s hrvatskom putovnicom je upravo profil napadača kakve trener Matjaž Kek posebno cijeni.


Previsoka gaža


Riječ je o napadaču koji može igrati i u vršku napada i malo povučenije, zna se kretati između linija i nema sumnje da bi vrlo brzo pronašao zajednički jezik s Alexanderom Gorgonom, Frankom Andrijaševićem, Marijom Gavranovićem i Markom Vešovićem. Međutim, u cijeli toj priči postoji jedno veliko – ali.


– Čisto sumnjam da Eduardov dolazak u »Rijeku« ima realno uporište. Iako je trenutno slobodan igrač, njegovi financijski apetiti umnogome nadilaze čak i one najviše HNL standarde kada su u pitanju gaže igrača. Osim toga, treba uzeti da u »Šahtaru« nije igrao standardno i da bi vjerojatno na Rujevici uživao status zvijezde, a tajna »Rijekine« momčadi je upravo u tome da se nitko ne izdiže iznad interesa momčadi… – tumači jedan ugledni zagrebački menadžer koji je godinama bio blizak bivšem hrvatskom reprezentativcu za čiji povratak je donedavno itekako bio zagrijan »Dinamo«.




Društvo iz Maksimira ohladila je Duduova cijena: milijun eura po sezoni! Toliko zarađuju tri ili četiri najskuplja igrača »Rijeke«, ali – zajedno! Dobro upućeni kažu da je Eduardo oduvijek bio vrlo težak pregovarač, a pogotovo to dolazi do izražaja sada kada njegova karijera ide kraju i kada treba razmišljati o igračkoj mirovini. Osim toga, vjerojatno će Dudu vagati ponude do zadnjih sata zimskog prijelaznog roka što će biti prekasno za »Rijeku« i pedantnog Matjaža Keka koji želi do polaska momčadi na pripreme u Portugal imati jasnu sliku oko kadra s kojim će krenuti u završni proljetni sprint prema naslovu.


Grčka odšteta


Kada je riječ o Marinu Leovcu, navijačima »Rijeke« ne treba previše objašnjavati. Vjerojatno najbolji lijevi bek u novijoj povijesti kluba otišao je iz »Rijeke« pretprošlo ljeto i osim 1,7 milijuna eura odštete ostavio značajnu rupu na lijevoj strani riječke obrane. Iako na Rujevici pokušavaju zaštititi od kritika navijača njegova nasljednika Leonarda Žutu, svima je jasno da je Makedonac rođen u Švedskoj najslabija karika šampionske »Rijeke«. U obrani Žuta vrlo korektno odrađuje svoje obveze, no potpuno je bezopasan za suparničke obrane za razliku od Leovac je s Ivanom Tomečakom činio najbolji bekovski par u HNL-u u posljednjih desetak godina.


No, i u toj lijepoj ideji postoji jedna »kvaka«: Marin Leovac igra uglavnom standardno u PAOK-u i za to je vrlo pristojno plaćen. Prirodno Grci se ne žele tek tako riješiti usluga svojeg braniča, uostalom navodno su na propitikivanje »Dinamovih« emisara kratko odgovorili da Marin ne može ranije raskinuti četverogodišnji ugovor ispod 2,5 milijuna eura odštete. Puno i previše za »modre«, a kamoli »bijele«… Sve je na kraju u jednu rečenicu sažeo jedan visokopozicionirani klupski djelatnik suočen s prosinačkim navijačkim maštarijama.


– Nažalost, to nije realna priča…