Uspjeh

Kovač nakon ostanka Eintrachta u ligi: Vjerovao sam od prvog dana u ovu momčad

Marko Cvijanović

OSTVAREN CILJ – Niko Kovač / Arhiv NL

OSTVAREN CILJ – Niko Kovač / Arhiv NL

Treba mi odmora, to je sigurno. Prihvatio sam ovaj izazov u situaciji kada je Eintrancht bio u vrlo nezavidnom položaju, ali vjerovao sam u momčad i sebe – kaže Kovač



Uspio je! Niko Kovač ostvario je misiju, »Eintracht« iz Frankfurta je u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija svladao na gostovanju »Nürnberg« (1:0) i sačuvao prvoligaški status. Momčad bivšega izbornika »kockastih« odigrala je vrlo zrelu utakmicu, taktički maksimalno uravnoteženu, »Nürnberg« nije ozbiljnije zaprijetio, trebalo je samo biti strpljiv i dočekati priliku. »Balkanska veza« proradila je u 66. minuti, Baćinović je izigrao svoje čuvare na lijevoj strani i idealno proigrao Seferovića koji je iz blizine postigao pogodak spasa.


– Nije bilo lako, ali uspjeli smo. To je najvažnije – kaže Niko Kovač koji je u utorak spavao dulje nego obično. Noć je potrajala, popilo se nekoliko slavljeničkih piva. Zaslužio je poslije pritisaka kojima je bio izložen u posljednje vrijeme.


Pred zidom


– Treba mi odmora, to je sigurno. Prihvatio sam ovaj izazov u situaciji kada je »Eintrancht« bio u vrlo nezavidnom položaju, vjerovao sam u svoju momčad i sebe i na kraju smo ostvarili cilj. Sada se svi zajedno moramo dobro odmoriti, a onda početi pripremati za nadolazeću sezonu kako bismo izbjegli sve ovo što nam se događalo u proteklom razdoblju. Bila bi tragedija da nismo uspjeli, jer najbolje znam koliko smo svi zajedno uložili truda da bismo ostvarili ostanak u ligi. Ovim pogotkom uspjet ćemo zaboraviti cijelu sezonu, momčadi idu moji najveći komplimenti. Momci su bili dovedeni pred sam zid, a reagirali su sjajno.




Kovač je poslije utakmice pokazao toplu ljudsku stranu. Unatoč erupciji oduševljenja na »Eintrachtovoj« klupi, našao je za shodno tješiti tugom dotučene nogometaše »Nürnberga« koji su poslije utakmice popadali travnjakom od muke.


– Bio sam i ja u sličnim situacijama u igračkoj karijeri, suosjećao sam s njima. Igrači »Nürnberga« su se hrabro borili u ove dvije utakmice, a nisu došli do željenog rezultata. Nitko ne zaslužuje ovakav osjećaj – ističe Kovač kojemu je na svom Twitter profilu čestitao i legendarni tenisač Boris Becker, danas trener najboljega tenisača na svijetu Novaka Đokovića.


Becker voli ratnike


– Volim Kovačevu izjavu »za tako važnu utakmicu trebate ratnike« – poručio je najmlađi pobjednik Wimbledona.


Uistinu, Kovač je u jednoj od najvažnijih utakmica svoje trenerske karijere uspio momčad držati maksimalno usredotočenu i koncentriranu svih devedeset minuta, »Eintracht« je na terenu izgledao kao da u svakom trenutku zna što hoće i kako do toga doći.


– Teško je igrati utakmice u kojima za prolaz moraš postići pogodak, a znaš da ga ne smiješ primiti. Međutim, odlično smo pripremili igrače, znali smo što nas čeka i kako se trebamo postaviti. Moje je skromno mišljenje da na je na kraju u dvije utakmice prvoligaški status ostvarila bolja momčad. Mi smo i u prvoj utakmici dominirali, ali primili smo pogodak koji je malo zakomplicirao stvari. Znao sam, međutim, da ćemo, ako ponovimo igru iz prvog susreta i popravimo neke segmente, na kraju mi slaviti. Tako je i bilo – zaključio je Kovač.