Hrvatski košarkaši sutra igraju protiv Češke

Perasović: U ovoj fazi su svi suparnici teški

Ivana Vaupotić

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

U osmini finala će odlučivati raspoloženje, koncentracija i energija igrača. Nadam se da ćemo se do nedjelje dići i kvalitetno se suprotstaviti reprezentaciji koja u svojim redovima ima izvanredne atlete – kaže hrvatski izbornik Velimir Perasović



ZAGREB Neugodna šamarčina koju je Gruzija »stisnula« Hrvatskoj u zadnjem kolu skupine C EuroBasketa djelomično je arhivirana u glavama izbornika Velimira Perasovića i njegovih štićenika. Oproštaj s Arenom Zagreb ponudio je koncert zvižduka, a samo nekoliko sati kasnije reprezentacija se otisnula na cjelonoćno putovanje prema Lilleu, gdje je već sutra očekuje okršaj s Češkom za prolazak u četvrtfinale.


– Nismo mogli birati s kim ćemo igrati, a u fazi gdje je svaka utakmica eliminacijska, svi suparnici su teški. Dopala nas je Češka koja je lako mogla biti i prva u svojoj skupini. U zadnjem kolu su nakon produžetka izgubili od Litve i pali na treće mjesto – tumači Perasović.


Pored spomenutog poraza od Litve, idući suparnik Hrvatske u skupini D je pobijedio Estoniju (80:57), Ukrajinu (78:64) i Belgiju (66:64), a izgubio je od domaćina toga dijela EuroBasketa, Latvije (72:65). Ti rezultati i velike amplitude u igri Hrvatske sasvim jasno sugeriraju neizvjesnu utakmicu, što u nedjelju počinje točno u podne.



Danas, 12: Latvija – Slovenija, 14.30: Grčka – Belgija, 18.30: Španjolska – Poljska, 21: Francuska – Turska.Nedjelja, 12: Hrvatska – Češka, 14.30: Srbija – Finska, 18.30: Izrael – Italija, 21: Litva – Gruzija.


Napad


– Češka je sve utakmice izgubila na mali broj poena. U osmini finala će odlučivati raspoloženje, koncentracija i energija igrača. Nadam se da ćemo se do nedjelje dići i kvalitetno se suprotstaviti reprezentaciji koja u svojim redovima ima izvanredne atlete. Moramo na pravi način odgovoriti na njihov fizički potencijal, a napadački moramo biti puno bolji nego u zadnjim utakmicama – dodaje izbornik.


Ključni igrači Češke su krilni centar Jan Vesely, naturalizirani Amerikanac Blake Schilb na poziciji trojke i dvometraš Tomaš Satoransky, koji je, prema Perasovićevim riječima, atipični graditelj igre. Kada se u obzir uzme ono što su do sada pokazali, jasno je da si hrvatski reprezentativci ne smiju dozvoliti još jedno mlako otvaranje utakmice.


– Mislim da su se naši reprezentativci rekuperirali fizički i mentalno. EuroBasket nudi puno utakmica u kratkom razdoblju, tako da nitko nema puno vremena za razmišljanje o onome što je bilo. Sve utakmice su pokazale kolika izjednačenost vlada na ovom turniru. Na primjer, Nizozemska je u zadnjoj utakmici naše skupine puhala za vrat Grčkoj do zadnje minute. Svaku pobjedu treba izboriti krvavih koljena. Ako nema dovoljno koncentracije, može se izgubiti od svakoga – rezonira Perasović.Sada je na redu analiza suparnika, ali i grešaka koje je Hrvatska radila u ogledima s Makedonijom, Nizozemskom i pogotovo Gruzijom.


Čovjek od kojeg se u Hrvatskoj najviše očekivalo definitivno je Bojan Bogdanović, koji se u utakmici s Gruzijom uklopio u posvemašnje sivilo.– Tu utakmicu smo odigrali dosta loše, a to si nismo smjeli dozvoliti na rastanku sa Zagrebom. Već nekoliko utakmica ne možemo pogoditi ništa u napadu. To se posebno odnosi na mene, totalno sam izvan šuterske forme. Ne bih pričao o problemima koje sam imao. Svjestan sam da ne igram onako kako se od mene očekuje i znam da moram nositi momčad. Moram biti bolji i u napadu, i u obrani – tumači prva zvijezda Hrvatske.Prema njegovim riječima, takva izdanja ni slučajno se ne smiju ponoviti u nastavku EuroBasketa.– U Francuskoj počinje novo natjecanje, a ja se nadam da ćemo tamo biti puno bolji nego u Zagrebu. Moramo puno jače ulaziti u utakmice i igrati momčadski. Nije sve u šutu, trebamo pružiti puno više u obrani. ije riječ o umoru, svi su odigrali isti broj utakmica. S Češkom moramo biti puno bolji.


Vrijedna lekcija


– Potrebno nam je više samopouzdanja u fazi napada. Damjan Rudež i Bojan Bogdanović su malo izvan ritma zbog raznih okolnosti. Mislim da svi naši igrači imali dovoljno vremena na utakmicama da dođu u pravo stanje. Neke sam možda čekao više nego što su zaslužili, ali sada ih ne bih pojedinačno analizirao – tvrdi izbornik.


Poraz od Gruzije predstavlja, kako tvrdi Perasović, ozbiljan psihološki udarac uoči eliminacijske faze natjecanja. Naravno, izbornika nije napustio optimizam.


– Bilo je očigledno da s Gruzijom nismo imali energiju, čvrstinu i odlučnost. Primili smo puno blokada u situacijama kada smo mislili da smo sami ispod koša. Dojam je bio da možemo prelomiti tu utakmicu ako zaigramo malo bolje. Na žalost, dogodilo nam se ono najgore. Kada smo vidjeli da ne možemo prelomiti rezultat, odustali smo od igranja obrane i predali se. Nadam se da će nam taj poraz biti vrijedna lekcija za utakmicu s Češkom – zaključuje Perasović.