Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
24. veljače 2020.
Glumica

Viola Davis: Nakon Zlatnog globusa osvojila i nagradu BAFTA, slijedi li Oscar?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2017. u 9:50 2017-02-19T09:50:41+01:00

U drami »Fences«, filmskoj adaptaciji djela Augusta Wilsona, Davis glumi Rose, suprugu Troyja Maxsona, kojeg tumači Denzel Washington. Film je do sada osvojio čak 41 priznanje, od ukupno 99 nominacija

Glumica Viola Davis u ponedjeljak je primila još jedno priznaje za za najbolju žensku sporednu ulogu za ulogu u američkoj drami »Fences« u režiji Denzela Washingtona. Sada joj je priznanje dodijelila Britanska filmska akademija. Prije ove nagrade već je dobila Zlatni globus, nagradu Critics' choice i čitav niz drugih priznanja. Ako se niz nastavi 26. veljače mogla bi osvojiti svog prvog Oscara.

Za nagradu Američke filmske akademije već je bila nominirana dva puta, 2012. za najbolju glavnu žensku ulogu, a 2009. za najbolju sporednu ulogu i to za film »Sumnja« u kojem se pojavljuje manje od 10 minuta. Samo je još četiri glumice uspjelo zaraditi nominaciju za Oscara s tako malom minutažom u filmu. Osim toga, uz Whoopi Goldberg, Davis je jedna od dvije Afroamerikanke s nominacijama za Oscara u te dvije kategorije, a jedna od deset s nominacijom za najbolju glavnu žensku ulogu.

U drami »Fences«, filmskoj adaptaciji djela Augusta Wilsona, Davis glumi Rose, suprugu Troyja Maxsona, kojeg tumači Denzel Washington, također nominiran za Oscara. Film je do sada osvojio čak 41 priznanje, od ukupno 99 nominacija. Davis je istu ulogu tumačila i u istoimenoj predstavi 2010. godine i za to je dobila nagradu Tony.

Ako osvoji Oscara bit će to kruna karijere za glumicu rođenu prij 58 godina na farmi. Kada su joj bila dva mjeseca obitelj seli u Central Falls, na Rhode Island, gdje je njen otac radio kao trener konja. Majka joj je radila u tvornici, ali je bila i borac za društvenu ravnopravnost i to je prenijela na svoju kćer. Davis je na svakoj dosadašnjoj dodjeli održala i snažan politički govor, a posljednji na dodjeli nagrada BAFTA posvetila je svome pokojnom ocu. Davis je studirala glumu, a pohađala je i prestižni Juilliard u New Yorku.

Televizijsku karijeru počela je prije trideset godinama manjim ulogama u tv serijama, a 2000. dobila je ulogu medicinske sestre u »Gradu anđela«. Godinu kasnije debitirala je na Broadwayju i odmah osvojila nagradu Tony. Nakon toga slijedio je niz filmskih uloga od kojih je za mnoge dobila i nagrade, njih čak 74. U rujnu prije dvije godine ušla je u povijest kao prva Afroamerikanka koja je osvojila Emmy za najbolju glavnu žensku ulogu u dramskoj seriji. Ulogu joj je donijela serija »How to Get Away with Murder«.

Ova glumica nema buran ljubavni život. Od 2003. je u braku s Juliusom Tennonom, s kojim je medeni mjesec provela u kući Georgea Clooneyja na jezeru Como. Par je u listopadu 2011. usvojio tek rođenu djevojčicu kojoj su dali ime Genesis. Četiri mjeseca nakon što je usvojila djevojčicu vratila se poslu kako bi snimila film »Enderova igra«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma