Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Hotel Artemis

Spoj kriminalističkog filma i SF-a, a glumačku ekipu predvodi Jodie Foster

Spoj kriminalističkog filma i SF-a,  a glumačku ekipu predvodi Jodie Foster
Spoj kriminalističkog filma i SF-a, a glumačku ekipu predvodi Jodie Foster
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 8:24 2018-07-10T08:24:34+02:00

Za Drewa Pearcea, koji je do sada bio poznat kao scenarist, Hotel Artemis je filmski redateljski prvijenac i vrlo je detaljno osmislio svijet iz bliske budućnosti, a korijeni toga leže u njegovoj fascinaciji Los Angelesom

Srijeda je navečer 2028. godine, a ulice u centru Los Angelesa su neprohodne. Treću noć najstrašnije pobune u povijesti L.A., privatizirana policija mlati plave ratno obojene prosvjednike čiji je jedini zahtjev čista voda. Usred ovog kaosa, četvorica muškaraca s maskama lubanje nalaze se usred neuspjele pljačke banke. Sherman Atkins (Sterling K. Brown) vodi svog brata Leva Atkinsa (Brian Tree Henry) i njihova dva pomagača iz banke pravo u vatrenu borbu s policajcima. Ozlijeđen i bez druge mogućnosti, Sherman ih vodi do njihove jedine nade za spas... Hotela Artemis.

ART DECO građevina na 13 katova odavno je prestala privlačiti putnike, no zahvaljujući mafijašu iz Malibua, Wolfkingu (Jeff Goldblum), istrošena vanjština hotela skriva vrhunski opremljenu bolnicu na vrhu zgrade. To je ekskluzivna Hitna služba namijenjena isključivo jednoj skupini – kriminalcima. Dugovi se plaćaju unaprijed i moraju se poštivati sva kućna pravila. Ovo mjesto već 22 godine vodi medicinska sestra koju svi zovu Sestra (oskarovka Jodie Foster) uz pomoć odanog Everesta (Dave Bautista). Sestra je moderna iscjeliteljica koja je dorasla svemu osim vanjskom svijetu.

No, ona ima uvijek prisutnu distrakciju… Artemis. Večeras je posebno velika gužva. Prije nego su stigli Sherman i Lev, Sestra je već primila zavodljivu Francuskinju ubojicu (Sofia Boutella) i narcisoidnog trgovca oružjem (Charlie Day). Čula je da su vlasnik, Wolfking, i njegov nepredvidljivi sin Crosby (Zachary Quinto) na putu za bolnicu. Osim toga, tu je i ozlijeđena policajka Morgan Daniels (Jenny Slate) koja moli Sestru da je primi. No, Morganin dolazak tjera Sestru ne samo da prekrši vlastita pravila već i da se suoči sa svime što se 22 godine svim silama trudila izbjeći.

Za Drewa Pearcea, koji je do sada bio poznat kao scenarist, Hotel Artemis je filmski redateljski prvijenac i vrlo je detaljno osmislio svijet iz bliske budućnosti, a korijeni toga leže u njegovoj fascinaciji Los Angelesom.

PEARCEU se sviđa što L.A. nema dugu povijest poput Londona gdje je odrastao pa je njegova povijest dostupnija. Hotel Artemis utjelovljuje stoljeće povijesti i svi ti slojevi su vidljivi istovremeno, baš kao i u samom gradu.

Jodie Foster se sviđa osjećaj koji Pearce izaziva. »Film budi nostalgiju prema Los Angelesu koju dijelim s Drewom. Film s ljubavlju opisuje ovaj grad kao grad prilika, bezakonja i bogate filmske povijesti. Vidjet ćete Los Angeles iz potpuno drugačije perspektive.«, kazala je Foster koju su za ovu ulogu jako postarali.

»U Hotelu Artemis priče se povezuju i zapliću«, kaže producent Simon Cornwell.

»Tajne su otkrivene, a računi podmireni«, dodaje njegov brat i koproducent Stephen Cornwell. »Ne mogu svi dobiti što žele.«.

Bez obzira na situacije u kojima se nalaze, kriminalci u ovom filmu imaju nešto zajedničko. Ova napeta priča odvija se tijekom jedne noći, no Pearce se nije žurio prilikom stvaranja priče. Želio je to bude spoj kriminalističkog filma i SF-a koji će biti vizualno snažan i dočarati grad u kojem živi – Los Angeles.

Pearce i producenti su se složili da se film Hotel Artemis može snimati samo u Los Angelesu. »Ništa drugo ne izgleda kao Los Angeles«, kaže producent Marc Platt, čiji rad na filmu La La Land je pomogao stvoriti još jedan kultni, ali bitno drugačiji portret grada.

Glavno snimanje započelo je 1. lipnja 2017. u trezoru banke u ulici South Spring. Skoro cijeli film snimljen je u centru grada na lokacijama poput krova povijesnog hotela Rosslyn Hotel i zloglasnog kvarta iza ulice South Hill koji je neslužbeno poznat kao »Rat Alley«. Ključne scene pobune snimane su u ulici South Main Street. Interijeri uključujući hotelske apartmane, hodnike, liftove, bar, igraonicu i predvorje izgrađeni su u L.A. Center Studios.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.