Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. ožujka 2019.
Glumac

Janko Popović Volarić ušao u "Čistu ljubav": 'Nadam se da će me publika prihvatiti'

Foto Nova TV
Foto Nova TV
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2018. u 7:10 2018-01-29T07:10:29+01:00

Zamijeniti kolegu u seriji koja se već emitira novo je iskustvo za mene, ali u kazalištu je to uobičajena stvar i ta sam iskustva imao. Ona daju neke nove mogućnosti razvoja likova i vjerujem da će i ovo biti jedno pozitivno iskustvo

Na male ekrane 29. siječnja vraća se serija »Čista ljubav«, a glavnog lika, Tomu, umjesto Ivana Hercega, igrat će Janko Popović Volarić kojemu je ovo povratak u žanr koji ga je prije nekoliko godina proslavio.

Nakon što smo vas u programu Nove TV donedavno gledali kao jednog od članova žirija u showu »Supertalent«, sad se na male ekrane vraćate u seriji »Čista ljubav« u kojoj ćete utjeloviti glavnog junaka Tomu. Zašto ste prihvatili tu ulogu, čime vas je privukla?

– Uzbudljivo mi je bilo to novo iskustvo već postavljenog projekta u koji dolazim. Zadnjih godina nisam snimao na televiziji i zaželio sam se tog ludog tempa. Svidio mi se cast, ekipa iza kamere i čvrsto postavljen projekt, a volim i te pozitivce kao Tomo, koji furaju te neke svoje ideale po cijenu vlastitog probitka u ovom korumpiranom i često pokvarenom društvu.

U originalnoj postavi Tomu je glumio Ivan Herceg. Koliko vam je bilo teško »uskočiti« u seriju koja se već neko vrijeme snima i u ulogu koju je prije vas glumio netko drugi?

– Nije mi bilo teško, na Novoj TV sam radio već puno projekata, većinu ljudi sa seta znam još iz vremena AVA produkcije i bilo mi je drago još jednom im se pridružiti. Nadam se da će me publika prihvatiti i da ću odraditi dobar posao. Ovo je neko novo iskustvo za mene, ali u kazalištu je to uobičajena stvar i ta sam iskustva imao. Ona daju neke nove mogućnosti razvoja likova i vjerujem da će i ovo biti jedno pozitivno iskustvo.

Puno prostora za glumu bez teksta

Jeste li već imali sličnih iskustava? Jeste li »uskakali« umjesto kolega u predstave ili filmove?

– Kažem bilo je takvih situacija u nekoliko predstava, a pred kamerama sam nekoliko puta glumio postojeće likove u njihovim mlađim danima, što je isto na neki način bilo zanimljivo.

»Čista ljubav« nije vam prva sapunica. Možete li usporediti rad na ovoj seriji i rad na sličnim serijama u kojima ste prije glumili?

– Svaka ima neki svoj stil. Kreativni producent i pisci zadaju neki određeni stil snimanja i glume. »Čista ljubav« ima jedan svoj posebni tempo. Ima puno prostora za glumu bez teksta, dosta definirane radnje u samom scenariju i dosta slobode za prepuštanje situaciji kroz koje likovi prolaze, te određenu improvizaciju u samom snimanju. Podjela uloga u ovoj seriji je možda najjača ikad i glumim s nekim ljudima s kojima nisam imao prilike prije raditi, a jako sam htio.

Uskoro ćemo vas gledati u novom filmu redatelja Nevija Marasovića »Comic sans« u kojem imate glavnu ulogu, a također ste i jedan od koscenarista. Kad film dolazi u kina?

– Još se ne zna baš točan datum, ali mislim da nas kinodistribucija očekuje na proljeće.

U filmu glumite grafičara kojeg ostavlja djevojka i koji mrzi tip slova comic sans. Koliko je autobiografskih elemenata u filmu?

– Pa i nema ih baš, osim što sam ja radio kao grafičar u novinama pet godina sve do dramske akademije, što mi je uvelike pomoglo u pripremi uloge, a i mogao sam razumjeti njegovu mržnju prema Comic Sansu, najružnijem fontu slova koji postoji i koji bi trebalo zabraniti. (smijeh)

U scenariju sam mogao prepoznati i tu neku svoju 30+ generaciju današnjeg vremena koja sve kasnije sazrijeva i u ovom moru svega što nam se nudi, zapravo ne zna niti tko je, niti gdje ide. Time smo se kroz lik Alana Despota i njegov put, te njegovu smiješnu, razmaženu i nezrelu autodestrukciju htjeli baviti. Nadam se da će film dobro proći u kinima.

Prequel »Gorana«

S Nevijom Marasovićem surađivali ste i na uspješnim filmovima »Vis-a-Vis« i »Goran« koji će dobiti i prequel, film koji će se zvati »Luka«. Hoćemo li vas gledati i u tom filmu?

– Ne, u »Luki« ćemo gledati likove iz »Gorana« u jednom drugom životnom razdoblju i glumiti će ih mlađi glumci. Marasović, norveški scenarist Gjermund Gisvold i ja radimo na scenariju, ali ovaj put ne glumim i plan je, kada dođe do snimanja, da asistiram Neviju na setu u radu s tim mlađim glumcima.

Koja će biti priča tog filma?

– Film se bavi likovima iz »Gorana« u ranim devedesetima kada su oni bili tinejdžeri, a oko njih je vladala atmosfera rata i uvjetovane okolnosti koje oni nisu mogli u potpunosti razumjeti, a ni utjecati na njih. Film se zove »Luka« po ocu Nike i Line iz »Gorana« i prati raspad jednog svijeta u kojem je živio i njegovo snalaženje u novom. Scenarij još nije definitivno završen, pa je malo preuranjeno govoriti detaljnije.

Kao glumac aktivni ste na svim poljima: na filmu, televiziji, u kazalištu, u reklamama... U čemu najviše uživate?

– U svemu tome. Jako sam sretan što imam sve te mogućnosti i prilike baš u svim tim različitim medijima u kojima je različit princip rada, a u osnovi je pristup liku isti. Krećeš od iste polazišne točke, gledaš karakterne crte lika kojeg treba glumiti, tražiš neke njegove specifičnosti i kao takve ih gledaš kako se nose sa životnim situacijama u kojima su se našli, njihova emotivna stanja i to pokušavaš što bolje utjeloviti.

STO ŽELJA I PLANOVA

S obzirom na brojne poslovne obveze, stignete li pronaći vremena za sebe i odmor? Kako se najbolje opuštate?

– Moram priznati da mi fale putovanja koja si u ovom tempu ne mogu priuštiti. Ona me najviše opuštaju. Gorski Kotar, Istra, htio bih biciklom po Slavoniji, obići neke stare prijatelje u Francuskoj, napraviti turu autom sa sinom po Toscani… Sto želja i planova, ali u trenutnoj situaciju u slobodno vrijeme gledam filmove i serije, kuham, izlazim i učim tekstove.

Jeste li našli vremena za skijanje?

– Ove godine nema vremena za odmor. Uređujem stan i snimam, tako da sam potpuno okupiran tim obavezama. Ali zima i proljeće na setu, te sređivanje životnog prostora mi zvuči kao odlično iskorišteno vrijeme i to me ispunjava.

Dva filma

Kad su novi angažmani u pitanju, što vas sve očekuje ove godine?

– Za sad ne znam točno. Postoje naznake nekih novih projekata, ali još ništa nije definirano, pa ne bih htio preuranjeno najavljivati. O tom potom, nadam se još jednoj ispunjenoj godini.

Kakvu ulogu priželjkujete, a nikako da vam je ponude?

– Ne mogu se žaliti, a mislim da bi to bilo i razmaženo. Dobijam raznovrsne uloge, ove godine mi izlaze dva filma »Egzorcizam« Dalibora Matanića, gdje glumim svećenika i film »Comic Sans« gdje glumim autodestruktivnog šminkera Alana Despota, imam nekoliko dramskih predstava, volim predstavu »Igra u dvoje« Tita Strozzija, igram dječje predstave u Zagrebačkom kazalištu lutaka… Zadovoljan sam. Možda bih volio malo više glumiti u nekakvim »klasičnijim« komadima u kazalištu, ali bit će i za to prilike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown