Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Isprva je odbio

Prijateljstvo Audrey i Givenchyja bilo je jedno od najljepših. Ali umalo se nije dogodilo

Foto Vogue
Foto Vogue
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 8:23 2018-03-13T08:23:16+01:00

»Kada je Audrey došla do mene i zatražila me da osmislim haljine za film 'Sabrina' nisam znao tko je ona. Mislio sam da je Katharine Hepburn,« rekao je Givenchy u intervjuu za gaenciju France Presse prije nekoliko godina

Njihovo je bilo jedno od najljepših prijateljstava u modnoj industriji. Ali cjeloživotno partnerstvo filmske dive Audrey Hepburn i legende visoke mode Huberta de Givenchyja zamalo se nije dogodilo.

Aristokratski francuski dizajner, koji je umro u ponedjeljak u 91. godini, odbio je odjenuti britansku glumicu kada su se upoznali 1953.

»Kada je Audrey došla do mene i zatražila me da osmislim haljine za film 'Sabrina' nisam znao tko je ona. Mislio sam da je Katharine Hepburn,« rekao je Givenchy u intervjuu za gaenciju France Presse prije nekoliko godina.

Pošto je tek godinu prije pokrenuo vlastitu tvrtku nije bio u poziciji raditi tako veliki projekt kao što je bila »Sabrina«.

»Nisam imao dovoljno krojačica u studiju«, objasnio je.

Ali Hepburn nije prihvatila 'ne' kao odgovor i pozvala ga je na večeru. »To je u ono doba bilo stvarno iznenađujuće od mlade, dobro odgojene dame«, rekao je dizajner.
Tijekom večere Givenchy, samo dvije godine stariji od nje, potpuno je potpao pod njezin šarm. Idući dan pozvao ju je u svoj pariški studio.

»Uvjerila me da radim za 'Sabirnu' i kako je samo bilo mudro što sam prihvatio«, kazao je u šali.

Bio je to početak divnog prijateljstva.

Hepburn je glumeći uz Humphreyja Bogarta i Williama Holdena u »Sabrini« blistala u Givenchyoj haljini za bal bjelokosne boje protkane crnim cvjetovina koja je ušla u filmsku povijest.

Od tada nadalje Givenchy je dizajnirao odjeću za sve njezine filmove, a 1954., godine u kojoj je »Sabrina« zaigrala u kinima, nosila je njegovu haljinu prihvaćajući Oscara za najbolju žensku ulogu za »Praznik u Rimu«.

Sedam godina poslije Givenchy će joj skrojiti slavnu »malu crnu haljinu« za film »Doručak kod Tiffanyja«.

Njihovo prijateljstvo bilo je mnogo više od same odjeće, ali Givenchy je rekao da je nikada nije pokušao uvjeriti da nosi bilo što drugo osim onoga »što voli i što može nositi«.

»On je mnogo više od dizajnera, on je stvaratelj osobnosti«, rekla je jednom Hepburn za svoga prijetelja, koji je bio uz njezinu postelju kad je umrla u Švicarskoj 1993. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.