Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ludi za Ora et labora

Thompsona skidaju na iTunesima u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj

Thompsona skidaju na iTunesima u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj
Thompsona skidaju na iTunesima u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2014. u 8:48 2014-01-16T08:48:52+01:00

Drugi najprodavaniji album bio je »Tišina mora« Olivera Dragojevića, treća je Severina i »Dobrodošao u klub«, četvrti Gibonni i »20th Century man«, a peti »100 originalnih hitova« Miše Kovača

Album »Ora et labora« pjevača Marka Perkovića Thompsona, objavljen nakon sedmogodišnje studijske stanke, službeno je najprodavanije prošlogodišnje izdanje u Hrvatskoj, od svih domaćih i stranih izdanja. Također, uspješni su bili i videospotovi za pjesme s tog materijala – »Samo je ljubav tajna dvaju svjetova«, »Nema predaje« i »Maranatha« koji su na YouTubeu zajedno pogledani oko 5 milijuna puta. Thompson će prošlu godinu pamtiti i po velikoj turneji na kojoj ga je slušalo više od 100.000 ljudi. Album »Ora et labora« najprodavanije je hrvatsko izdanje na iTunesima u 2013. godini. Prema podacima Croatia Recordsa, novi je Thompsonov materijal u travnju prošle godine bilo na Top 5 ljestvici najprodavanijih albuma u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, zajedno s imenima kao što su The Beatles, Bruce Springsteen, David Bowie, AC/DC i Eric Clapton.

Brojne svirke

Drugi najprodavaniji album domaćih izvođača u 2013. godini bio je »Tišina mora« Olivera Dragojevića. Objavljen prošlog proljeća u izdanju Aquarius Recordsa, novi nosač zvuka legendarnog Splićanina donio je jedanaest novih pjesama koje je Dragojević među ostalim koncertno predstavio na trima rasprodanima nastupima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u studenom prošle godine.

Najprodavaniji stranci 2Cellos i Dubioza Kolektiv

Prema podacima Hrvatske diskografske udruge, godišnju listu najprodavanijih inozemnih albuma u 2013. godini predvodi »In2ition«, album hrvatskog planetarno popularnog violončelističkog dvojca 2Cellos u izdanju Sony Masterworksa i distribuciji Menarta. Drugo je mjesto zauzeo popularni »Apsurdistan« bosanskohercegovačke grupe Dubioza Kolektiv, dok se na trećem mjesto najprodavanijih stranih albuma u Lijepoj Našoj našao povratnički nosač zvuka legendarnog britanskog glazbenika Davida Bowieja »Next Day«. Slijede ga drugi izvođači s Otoka – četvrti je »Delta Machine« grupe Depeche Mode, a peti »AM« Arctic Monkeysa. U »top 10« ušli su i: »Random Access Memories« grupe Daft Punk, »Push The Sky Away« Nicka Cavea & The Bad Seeds, »Recto Verso« francuske pjevačice Zaz, »Take Me Home« grupe One Direction i »Lightning Bolt« Pearl Jama.

   Baš kao i prvoplasirani Thompson, novi je materijal velikom koncertnom turnejom predstavila i Severina čiji je album »Dobrodošao u klub«, objavljen u izdanju Dallas Recordsa, zauzeo treće mjesto na popisu najprodavanijih domaćih izdanja u godini koja je iza nas. Veliku regionalnu turneju Seve je započela u ožujku u riječkoj Dvorani mladosti, a završila u prosincu rasprodanim nastupom u svome rodnome gradu Splitu gdje nije nastupala punih 11 godina.

Još Dalmatinaca

Na vrhu popisa najuspješnijih domaćih glazbenika u 2013. godini uz Severinu i Olivera našao se još jedan Splićanin – Zlatan Stipišić Gibonni čiji je album na engleskom jeziku »20th Century man« zahvaljujući vrlo dobroj prodaji zauzeo četvrto mjesto među najprodavanijim nosačima zvuka.

   Peto je mjesto zauzela kompilacija »100 originalnih hitova« Miše Kovača objavljena u izdanju Croatia Recordsa, diskografske kuće koja je objavila i šesti najprodavaniji album, također kompilaciju »100 originalnih hitova« Olivera Dragojevića, kao i sedmoplasirani nosač zvuka »Tvoj ću ostati« Dražena Zečića. Slijede još dva izdanja Croatia Recordsa – »CMC Festival Vodice 2013« i »Festival zabavne glazbe - Split 2013« na osmom i desetom mjestu, dok je deveti »40 najvećih klapskih hitova« u izdanju Scardone.
 
  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.