Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Koncert svestranog glazbenika

foto STARI MAČAK Davor Tolja u HKD-u na Sušaku proslavio četiri desetljeća karijere

Davor Tolja primio je i plaketu Hrvatskog društva skladatelja koju mu je uručio skladatelj Zrinko Tutić s kojim ga veže 40-godišnje prijateljstvo / Snimio Vedran KARUZA
Davor Tolja primio je i plaketu Hrvatskog društva skladatelja koju mu je uručio skladatelj Zrinko Tutić s kojim ga veže 40-godišnje prijateljstvo / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2018. u 23:15 2018-05-31T23:15:37+02:00

Prve glazbene korake Tolja je ostvario 1976. u triju Davor, Nenad i Robert koji je 1978. prerastao u grupu Vrijeme i zemlja, a  najpoznatiji je po radu u grupi Denis & Denis osnovanoj 1982. godine

RIJEKA  Poznati riječki skladatelj, aranžer, producent i izvođač Davor Tolja u četvrtak je pred brojnom publikom u HKD-u na Sušaku velikim koncertom proslavio četiri desetljeća glazbene karijere.

Prve glazbene korake Tolja je ostvario 1976. u triju Davor, Nenad i Robert koji je prerastao u grupu Vrijeme i zemlja nastalu 1978. godine. Koncert je tako otvoren pjesmom »Tvoja majka sjajno kuha« upravo iz vremena grupe Vrijeme i zemlja, koju je otpjevao Edi Kraljić, a nastavljen medleyjem »Rijeka – Vjeran pas« koji je otpjevao jučerašnji slavljenik.

Davor Tolja najpoznatiji je po radu u grupi Denis & Denis osnovanoj 1982. godine. Obradom jednog od njezinih hitova, pjesmom »Ja sam lažljiva« publiku je oduševio goransko-istarski ansambl Ausswinkl muzikanti koji je zvijezdi večeri za uspomenu poklonio i prigodan dar, nakon čega je Tolja podsjetio na svoju solo karijeru i pjesmu »Stari mačak«.

F315VK19
Koncert Davora Tolje za 40. godišnjicu rada / Snimio Vedran KARUZA

Poznati glazbenik uspješno je pisao i za druge pa smo tako u sklopu jučerašnjeg glazbenog vremeplova mogli poslušati i pjesme koje je stvorio za druge pjevače.

Ana Jakšić podsjetila je na pjesmu »Nebo« koju je Zorica Kondža izvela na Dori 1998. godine, a Mauro Staraj na hit »Imel san 16 let« njegovog prvog benda Faloti koji su im Tolja i Alida Šarar napisali za MIK 2000. godine.

Autorski dvojac Tolja-Šarar zaslužan je i za pjesmu »SOS za nas« s debitantskog solo albuma Damira Kedže te pjesmu »Probudi me« kojom su nas članice grupe E.N.I. 1997. predstavljale na Eurosongu. I Enice i Kedžo izvedbama svojih starih hitova oduševili su publiku.

Među brojnim gostima na sinoćnjem koncertu bio je i Toljin mlađi rođak, popularni Marko Tolja koji je otpjevao baladu »Budi tu«.

Toljinom sadašnjem bendu Whiteheads na »meniju« je bila autorska pjesma »Što je bilo« i »Inspiracija«, još jedna pjesma iz Denis & Denis faze.

Zanimljivo je spomenuti da u grupi Whiteheads bubnjeve svira Joško Serdarević, nekadašnji Toljin kolega iz grupe Vrijeme i zemlja koji također obilježava 40 godina glazbenog djelovanja. Serdarević je bio i član grupe Xenia čiji je hit »Troje« također izveden na sinoćnjem koncertu.

Davor Tolja, svestrani glazbenik koji je danas proslavio 61. rođendan, svakako je najzapaženiji po radu u grupi Denis & Denis tako da koncert nije mogao proći bez najvećih uspješnica iz repertoara tog kultnog benda.

Nakon pjesme »Bio sam dijete« koju je otpjevao Edi Kraljić, pridružila im se »jedna jedina, neponovljiva i nezamjenjiva« Marina Perazić s kojom su uz pratnju benda izveli »Čuvaj se«, »Soba 23« i »Voli me još ovu noć«.

Među glazbenicima koji su sudjelovali u Toljinoj slavljeničkoj večeri bili su i instrumentalisti: Zoran Saulig, Ivan Pešut, Mario Šimunković, Alen Tibljaš, Dino Ivelja, Damir i Ivan Komnenović i Boris Grgić.

Prije vrhunca koncerta, trenutka u kojem je grupa Denis & Denis zajedno s gostima otpjevala njihov najveći hit »Program tvog kompjutera«, Tolji su uručene dvije nagrade.

Jadranka Čubrić, savjetnica HGU-a i počasna Predsjednica HGU-a PGŽ-a, uručila mu je godišnju nagradu Hrvatske glazbene unije za doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni, a povodom 40 godina umjetničkog rada.

Istim povodom, uoči početka koncerta, primio je i plaketu Hrvatskog društva skladatelja koju mu je uručio skladatelj Zrinko Tutić s kojim ga veže 40-godišnje prijateljstvo.

Osim toga, pripalo mu je i posebno priznanje Croatia Recordsa za izuzetan doprinos diskografiji koje mu je uručila Iva Vianello, glazbena urednica u Croatia Recordsu.

U neizbježnom bisu publika je na poklon dobila hit »Vatra i vrag«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija