Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. ožujka 2019.
Crekvina oduševila mikovce

foto PETA VEČER MIK-a Kastavcima najdraža 'Mama'

Pobjednička je pjesma Voljena Grpca i Mateja Prpića / Snimio Marko GRACIN
Pobjednička je pjesma Voljena Grpca i Mateja Prpića / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2018. u 23:51 2018-06-20T23:51:51+02:00

Pobjednička pjesma Voljena Grpca i Mateja Prpića dobila je 177 glasova, drugo mjesto i 160 glasova Kastavci su dali Tamari Brusić i Klapi Tić, a  treća je bila Martina Majerle sa 124 glasa. U ukupnom poretku vode Voljen Grbac i Matej Prpić sa 106 bodova, ispred Tamare Brusć (90) i Martine Majerle (88)

KASTAV Na petoj festivalskoj večeri MIK-a, sinoć održanoj u Kastvu, bogme je baš bilo! Takva sinergija gledališta i pozornice rijetko se viđa, a ako tomu dodamo još i povjetarac što su ga uzavreloj kastavskoj mikovskoj noći slale šume nad šumama, imena Loza i Lužina, onda smo zaokružili jednu predivnu večer.

Divna je bila svima, no nekima, ma koliko mikovci isticali da im je važnije druženje od rezultata, ipak malo divnija. Dakako riječ je o onima kojima je dupkom puna kastavska Crekvina dala najviše glasova.

F2006MG012
MiK 2018.u Kastvu / Snimio Marko GRACIN

Po pljesku je bilo teško procijeniti tko će zasjesti na prva tri mjesta, jer kastavska je publika bodrila svakog izvođača, no glasačka komisija je po završetku prebrojavanja izvjestila da je najveći broj glasova, njih 177 dobila skladba »Mama, fala ti« (Robert Grubišić – Robert Pilepić – R. Grubišić)) u izvođenju Voljena Grpca i Mateja Prpića.

Kastav i MIK

MIK je prvi put u Kastvu zapjevao 1968. godine, pa mu u vrijeme tzv. starog MIK-a pjevao svake godine do 1980., onda je uslijedila pauza od 34 godine u koju ubrajamo i šest godina mikovskog muka, da bi 2014. godine MIK imao veliki povratak u taj pitoreskni gradić na brege. Od 2014. do ove godine, pjeva mu svakog lipnja, a zbrojimo li sve mikovske nastupe u Kastvu dolazimo do podatka da je sinoćni susret bio osamnaesti.
Kastav je neizostavni pratitelj MIK-a, a MIK obožavatelj Kastva iz mnogo razloga, a jedan od njih je i taj što se u karavani MIK-a uvijek našao i poneki Kastavac. Primjerice, Erol Mlakar je u osam mikovskih nastupa otpjevao 12 pjesama. Sin mu Vedran nastupio je četiri put, a sin Voljen svirao u festivalskom orkestru. U istom orkestru godinama svira i Damjan Grbac. Klapa Kastav, i muška i ženska 2002. godine pratila je Ginu Picinić u pjesmi »Sansego«, a o mikovskim uspješnicama čije tekstove potpisuje čakavski bard Zvonimir Turak da ni ne govorimo. Marinko Mlačić, 1975. godine otpjevao je pjesmu »Moj Kastav«, a šef tehnike prvih obnovljenih MIK-ova bio je Kastavac Anton Biro. Neizbrisiv trag na njemu je ostavio i kastavski Zappa Raul Cech, na njemu su nastupali »Teensi«, pa Yamasice, sve mikovske kartuline u snimateljskom, montažerskom i redateljskom dijelu potpisuje tandem Robert Kalčić – Igor Modrić... Za kraj samo informacija da direktor Festivala MIK i autor brojnih mikovskih kompozicija, Andrej Baša, stanuje na kastavskoj adresi.

Sa 160 glasova, na drugo mjesto plasirala se Tamara Brusić s Klapom Tić  s pjesmom »Lipa pismo moja« (Mirjana Bobuš – Mirjana Bobuš –R. Grubišić), a kastavsku broncu i 124 glas dobila je Martina Majerle i kompozicija »Na Trsatu« (Robert Grubišić – Robert Pilepić – R. Grubišić).

U ukupnom poretku sa 106 bodova vode Voljen Grbac i Matej Prpić, drugoplasirana, s 90 bodova je Tamara Brusić i Klapa Tić,  a na trećem mjestu nalazi se Martina Majerle s 88 bodova.

Za nazdravit

Nikakovo čudo ča su mikovci va Kastvu kantali kod tići, su ale nisu bili va vinskoj oaze? Va skladu s ten i najbolje plasirani kemin su nagrade dodelili Zemir Delić, presjednik Gradskoga vijeća, Dean Jurčić, zamenik od gradonačelnika i gradonačelnik Matej Mostarac delili su, ča drugo ako ne vino. I to ono od Plovanića, ča će reć od vinara Dejana Rubeše. Ja, gradonačelnik je prvoplasiranemi uz vino dal, i sliku ateljea Pavić.

Kastav je bio zadnja kvarnerska destinacija u kojoj su mikovci pjevali, a nakon sutrašnje pauze jer zna se – kad hrvatska nogometna reprezentacija nastupa, mikovska karavana odmara, Festival ulazi u završnu fazu i kreće put Poreča u kojem će se u petak, 22. lipnja na Narodnom trgu održati generalna proba, a u subotu u 21 sat počet će finalna večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2018. godine.

Do petka će se valjda skupiti svi oni mikovci koje je »prezela lipota kastafske noći, doć na se pa put Poreča«. Do porečkih večeri, boh i se uz napomenu da je ulaz na oba događanja besplatan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown