Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
I pauza je glazba?

Ništa od Bašćinskih glasa: Novac presudio tradiciji dugoj čak 22 godine

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2015. u 11:26 2015-11-27T11:26:23+01:00

Producent Olja Dešić i umjetnički voditelj Sveto Popović kažu da su odustali jer od Grada Rijeke nisu na vrijeme dobili točan datum prispijeća sredstava.  Novce koji su u konačnici ipak stigli, ali prekasno za ozbiljnu organizaciju projekta – vratili su

RIJEKA Bašćinski glasi – manifestacija s tradicijom od dvadeset i dvije godine održavanja u Rijeci, koja je stekla ne samo renome, već i odanu publiku kao i prestižni status među klapskim priredbama u Hrvatskoj – ove se godine neće održati, doznajemo od Olje Dešića producenta i čelnog čovjeka  Udruge Maraton, koja je prošle godine s Hrvatskom glazbenom  unijom (podružnica Rijeka) kao partnerom, na inicijativu Grada Rijeke, preuzela organizaciju Bašćinskih glasa.

– Razlog je novac, koji nije stigao na vrijeme na račun Udruge, što nam je onemogućilo odgovorno poslovanje, kaže Olja Dešić, objašnjavajući razloge koji su ga naveli da otkaže ovogodišnje Bašćinske glase, a čija je organizacijska shema već bila do kraja precizirana.

– Otkazali smo prijevozničke usluge, smještaj, osiguranje, tiskanje plakata i sve što prati jednu ovako veliku priredbu, jer se nismo mogli dovesti u situaciju koja bi – u daljnjem radu – ugrozila naše ostale projekte.

Poštovanje rokova

Naime, nakon što je prethodni organizator Bašćinskih glasa – Kristijan Fonović, zbog zdravstvenih i financijskih razloga – morao napustiti vodstvo ove tradicionalne priredbe, Grad Rijeka je pozvao Udrugu Maraton da, kao iskusni producent kulturnih priredbi, preuzme oranizaciju i produkciju Bašćinskih glasa. U – za sve – nezgodnoj situaciji, našla su se i interventna sredstva, zajednički su financirali održavanje Grad Rijeka, Županija Primorsko-goranska i Hrvatska glazbena unija, a Udruga Maraton uložila je i svoja sredstva, koja su činila oko 40 posto ukupnog budžeta.

– Od trenutka kad smo održali 22. Bašćinske glase prošle godine, komuniciram s Gradom i Odjelom za kulturu, upozoravajući da se dalje ne može raditi bez financijske sigurnosti. Jedino što sam tražio jest da mi točno kažu s kolikim će iznosom grad financirati Bašćinske glase i kad će sredstva biti na računu. Štoviše, kad sam uvidio teškoće s financiranjem, ponudio sam gradu da odustanem od jedne od manifestacija Maratona i sredstva koja su bila namijenjena tom projektu prenamijene u korist Bašćinskih glasa. Dobili smo pismenu potvrdu, ali ne i datum kad će nam biti doznačena ta sredstva. Mjeseci su prolazili i ja sam postao svjestan da čak ni ulogom vlastitih sredstava – bez gradskih novaca – ne bismo mogli održati 23. Bašćinske glase. Poslao sam zadnji upit gradu, postavio rok – u kojem nisam dobio nikakav odgovor. Tada sam otkazao sve i obavijestio Odjel za kulturu da Maraton odustaje od ovogodišnje klapske priredbe Bašćinski glasi. Ništa ne mijenja na stvari ni činjenica da su se novci – dva dana nakon toga – našli na našem računu. Vratili smo ih, jer više nema načina da organizacijski dobijemo one uvjete i termine koje su za nas u pričuvi držali ugostitelji, hoteli, prijevoznici, tiskare, osiguranje... –  kaže Olja Dešić.

Napominje da ne krivi nikoga iz Grada i Odjela – takva je, naprosto, praksa. Ali jednom joj treba stati na kraj.

– Trebalo bi na početku godine reći koje će se manifestacije financirati, s koliko sredstava i kad će novac biti uplaćen, jer bez realnih okvira – producente se dovodi u zabludu. Grad će novac na kraju uplatiti, ali kad krenu ovrhe na dugovanja –  ostajete obilježeni kao firma koja ne umije zakonski poslovati. Pogrešno je obećavati svima, a onda svima i dugovati novac – tako se ne može raditi, zaključuje Dešić.

Značaj Bašćinskih glasa

Sveto Popović, iskusni klapski mentor i nekadašnji član klape Levant koja je u okvirima KUD-a  Belveder pokrenula Bašćinske glase ratne 1991. godine, posljednjih je desetak godina umjetnički voditelj i selektor klapa koje nastupaju na Bašćinskim glasima. Kao osoba koja je svo ovo vrijeme u izravnom kontaktu s brojnim hrvatskim klapama, prvi je dobio i reakcije na ovogodišnje otkazivanje manifestacije.

– Poruke žaljenja spontano stižu sa svih strana, jer na Bašćinskim su glasima uvijek sudjelovale najbolje klape, tu se moglo čuti sve pobjednike Omiša, ali i mlade, perspektivne klapske sastave koji su tek kasnije postigli pravu afirmaciju! Ukratko, pažljivim odabirom klapa, Bašćinski su glasi stekli renome relevantne priredbe i mnogi ju stavljaju uz bok najvažnijoj manifestaciji – Festivalu klapa u Omišu! Što se organizacije tiče – nastojali smo poslovati najracionalnije moguće. Svi smo radili bez honorara, svjesni da je novca malo. Ali smo ipak računali da će ga biti i to prije, a ne nakon održavanja priredbe. Nismo pristali na neizvjesne uvjete, jer ne želimo ugroziti budućnost Bašćinskih glasa. Stalo nam je do ove manifestacije, jer ju smatramo značajnom za budućnost klapskog pjevanja ne samo u Rijeci, već u Hrvatskoj, kaže Popović, pokazujući nam mailove pristigle od klapskih voditelja i članova.  

Za kraj citiramo riječi Ive Mikuličina, dugogodišnjeg novinara Slobodne Dalmacije, sudionika Omiša i voditelja klape Skradinke: »Odluka da se ove godine ne održe Bašćinski glasi – nije nalik multikulturalnoj i demokratskoj svagdašnjici Rijeke.  No, nadam se da ćete, poštujući staru primorsku 'Krepat, a ne molat!', još većim žarom prionuti organizaciji novih Bašćinskih glasa.  Uostalom, sjajni je Ludwig Van Beethoven davno kazao: - I pauza je glazba!«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.