Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Aretha Franklin želi i dalje nastupati

Na proslavi 70. rođendana najavila novi album

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2012. u 14:29 2012-03-26T14:29:11+02:00

Rođendanska proslava bila je u stvari večera s raznim plesnim izvedbama i mini koncertom pijanista Krisa Bowersa

Aretha Franklin, proslavljena pjevačica gospela i »kraljica soula«, proslavila je u nedjelju 70. rođendan i najavila novi album, uz svesrdnu pomoć svog glazbenog mentora Clivea Davisa, prenose u ponedjeljak američki mediji.

Rođendanska proslava bila je u stvari večera s raznim plesnim izvedbama i mini koncertom pijanista Krisa Bowersa, a nazočan je bio i Arethin dugogodišnji životni partner i zaručnik Willie Wilkerson. Na pitanje o ženidbenim planovima kratko je odgovorila: »Vidjet ćemo što će biti«.

Aretha Franklin je rođena u Tenesseeju, u vrlo skromnoj obitelji. Pjevala je u crkvenom zboru i na manjim pozornicama. Imala je samo 23 godine kada je nastupila u jednom televizijskom show programu i kada je i službeno nazvana „Queen of Soul« – »kraljicom soula«.Njezin je glas utjecao na generacije i generacije ženskih, ali i muških pjevača. Legende poput Mariah Carey, Whitney Houston i Christine Aguilere crpile su nadahnuće od »kraljice soula«.

Karijera joj je krenula nakon što je počela snimati za Atlantic Records, a dobitnica je čak 18 Grammyja.Način na koji je otpjevala pjesmu »Respect« 1967. godine bio je poticaj za milijune ljudi crne boje kože u Americi koji su zbog njihovog stoljetnog ugnjetavanja prosvjedovali i tražili »poštovanje« te ista prava koja su imali i ostali.

»Ja i većina crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama«, kazala je svojedobno Aretha, »gledali smo se tada u zrcalu, ali ne da bi smo se kao i ranije sramili, nego da bismo sami sebe počeli poštivati, onakvi kakvi jesmo«.Pjevala je na demonstracijama crnaca za njihova građanska prava na kojima je bio i prijatelj njezinog oca Martin Luther King.

Kada se u sedamdesetim godina pojavila nova vrsta glazbe – disco, za Arethu Franklin su nastupila nešto mirnija vremena. Glavna »crna diva« je tada postala Donna Summer. Aretha se ponovno na scenu vratila tijekom osamdesetih, s albumom pod naslovom »A Rose is Still a Rose«. Tada je pjevala s mnogim velikanima glazbe poput Annie Lennox, Eltona Johna, Georgea Michaela i Puff Daddyja.Pjevala je ina inauguraciji predsjednika Billa Clintona 1993. kao i na onoj Baracka Obame 2009. godine.

Prije 25 godina dobila je kao prva žena svoje mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame u Clevelandu u Ohiju. Bez obzira na godine i zdravstvene probkleme, Aretha Franklin želi i dalje nastupati te najavljuje da će biti zaposlenija nego li je namjeravala. U sljedećih nekoliko mjeseci trebala bi nastupati u Kaliforniji, Ohiju, Kentuckyju i New Yorku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.