Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
22. veljače 2020.
Aktivizam na koncertu

Na koncertu RHCP moći će se potpisati peticija podrške Pussy Riot

Na koncertu RHCP moći će se potpisati peticija podrške Pussy Riot
Na koncertu RHCP moći će se potpisati peticija podrške Pussy Riot
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2012. u 15:15 2012-08-28T15:15:44+02:00

Potpisivanje peticija na koncertu ove skupine dio je inicijative Art for Amnesty, putem koje Amnesty International surađuje s poznatim umjetnicima u informiranju i uključivanju javnosti u borbu za ljudska prava

ZAGREB – Na sutrašnjem koncertu američke rock skupine Red Hot Chili Peppers na zagrebačkom Hipodromu aktivisti i aktivistice Amnesty Internationala (AI) Hrvatske provodit će potpisivanje peticija za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske te podrške članicama ruske skupine Pussy Riot.

Prvom akcijom AI se zuzima za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske. »Svrha ove Konvencije, koju je UN usvojio 2006. godine, jest spriječiti prisilne nestanke, otkriti istinu u slučajevima istih, kazniti počinitelje te osigurati reparaciju žrtvama i njihovim obiteljima«, stoji u današnjem priopćenju AI. Hrvatska je, dodaje se, ovu Konvenciju potpisala, ali je do danas nije ratificirala, premda je 17 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina više od 1700 osoba.

AI tu akciju provodi uoči 30. kolovoza, Međunarodnog dana nestalih osoba.

Drugom akcijom, AI zahtijeva hitno i bezuvjetno oslobađanje članica skupine Pussy Riot, koje smatraju zatočenicama savjesti, osuđenima samo zbog ostvarivanja prava na slobodu.

Podršku skupini Pussy Riot i osudu njihovog zatvaranja izrazili su i sami članovi skupine Red Hot Chili Peppers u srpnju, tijekom svog moskovskog koncerta, dodaje se u priopćenju.

Potpisivanje peticija na koncertu ove skupine dio je inicijative Art for Amnesty, putem koje Amnesty International surađuje s poznatim umjetnicima u informiranju i uključivanju javnosti u borbu za ljudska prava diljem svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.