Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
20. travnja 2019.
»Shine! Shine! Shine!«

foto My Buddy Moose u Rijeci: napokon potpuno opušteni

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2013. u 23:03 2013-03-16T23:03:35+01:00

»Novi« MBM funkcionira izvrsno, bogomdan materijal za živu svirku. Energičan i prpošan, pa čak i popističan, »Shine! Shine! Shine!« uživo zvuči uzbudljivo i uvjerljivo

RIJEKA Nakon Zagreba, Beograda i Novoga Sada, napokon je i Rijeka dočekala promociju novog albuma riječke grupe My Buddy Moose »Shine! Shine! Shine!« koji je trenutačno najzanimljiviji i najpotentniji riječki sastav uvrstio među najkvalitetnije proizvode hrvatske glazbene scene. No pjevač i gitarist Luka Benčić, gitarist i mandolinist Matko Botić, basist Ištvan Širola i bubnjar Jasmin Đečević preksinoć su u ugodnom okružju popunjenog Palacha ponovno naučili staro pravilo prema kojem se za naklonost zahtjevne i suzdržane riječke publike opet moraju potruditi najviše, a svakako puno više nego drugdje. 

Svojevrstan uljez

Jer i ovom se riječkom bendu događa isto ono što su već iskusili neki drugi domaći umjetnici, poput, recimo, sisačkih Bambi Molestersa ili koprivničkih punkera Overflow, koji su potvrdu vlastite (visoke) vrijednosti najprije dobili izvan granica svoga grada, regije, zemlje... pa se tek onda taj vanjski uspjeh počeo reflektirati i na percepciju benda kod kuće. Drugim riječima, najprije su se morali dokazati pred svijetom, da bi ih počeli cijeniti doma. 

Upravo to danas proživljava i My Buddy Moose koji su posljednjim, trećim albumom »Shine!Shine!Shine!« definitivno i ambiciozno izašli iz uskih okvira riječke glazbene scene iako su, ako ćemo iskreno, na toj sceni otpočetka bili svojevrstan uljez. »Shine!Shine!Shine!« dočekan je hvalospjevima sa svih strana, a u međuvremenu je doživio i podjednako uspješnu promociju u Zagrebu, no upravo zbog toga je  riječko predstavljanje novog albuma za My Buddy Moose bio poseban izazov. Ali i veselje. 

My Buddy Moose u Rijeci Foto Vedran KARUZA.jpg (6)
My Buddy Moose u Rijeci / Foto V. KARUZA

My Buddy Moose možemo uvrstiti u odabranu skupinu domaćih muzičara i grupa koje su prirodno okrenute svijetu: Bambi Molesters svira instrumentalnu surf glazbu, Overflow pjeva na engleskom jeziku, baš kao i riječki My Buddy Moose, što zasigurno proširuje potencijalni auditorij, ali i ambiciozne Riječane automatski stavlja u širi glazbeni kontekst, u kojem – kažimo i to bez uvijanja – »novi« My Buddy Moose funkcionira izvrsno. 

Pokazao je to i zahtjevan dvosatni nastup u Palachu. Iako su se na preksinoćnjoj playlisti našle pjesme sa sva tri dosadašnja albuma, težište je, naravno, bilo na posljednjem, koji je ponajprije zbog načina na koji je snimljen, uživo i bez puno dodatnih nasnimavanja, bogomdan materijal za živu svirku. Energičan i prpošan, pa čak i – zašto ne? – popističan, »Shine! Shine! Shine!« uživo zvuči kao i na ploči, uzbudljivo i uvjerljivo, posebice energična »Fucking Boring«, ali i neodoljivo hitoidna naslovna pjesma »Shine! Shine! Shine!«. 

Važni gosti

Posebno poglavlje pak pripada obradama, koje kod grupa kao što je My Buddy Moose, koje su u svojoj srži okrenute glazbenoj ostavštini, oduvijek imale posebno mjesto. Ovog su puta Riječane počastili nizom izvrsnih obrada svojih glazbenih uzora, primjerice Alejandra Escoveda ili pokojnog Townes Van Zandta, iz čije je pjesmarice odabran depresivni i mračni blues »Waitin' Around to Die«. Ne smijemo zaboraviti ni »Girl From the North Country«, nezaboravni duet Boba Dylana i Johnnyja Casha, u kojoj se Benčiću pridružio Chris Eckman iz kultnih američkih Walkaboutsa. Eckman, koji se inače prije nekoliko godina preselio u Ljubljanu, ujedno je i producirao »Shine! Shine! Shine!«, a prvi je put uspješno surađivao s My Buddy Moose na prošlogodišnjem projektu američkog veleposlanstva u Ljubljani u kojem ponajbolji slovenski bendovi i kantautori potpisuju tribute R. E. M.-u. Eckman i My Buddy Moose tada su obradili pjesmu »Driver 8«, koja je i u Palachu bila jedan od vrhunaca. 

Osim Eckmana, moramo spomenuti još dva važna gosta, koji su također svirali i na snimanju albuma: svestranog i sveprisutnog riječkog gitarista Vladimira Vlado Simcicha  Vavu i još jednog gitarista, Dinka Tomljanovića iz Bambi Molestersa. I jedan i drugi su, međutim, nekoliko pjesama oplemenili zvukom lap steel gitare, koji se savršeno uklapa u zvučnu sliku My Buddy Moose, Riječana napokon potpuno opuštenih i punih samopouzdanja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš