Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Hrvatski Kauboji osvajaju SAD

Mrle i Ivanka u Hollywoodu: Članovi Akademije jedu kokice žlicom

Na brdu gdje se nalazi poznati znak – Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Na brdu gdje se nalazi poznati znak – Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2014. u 12:28 2014-11-28T12:28:07+01:00

Bilo je na rubu fantastike uopće biti na toj projekciji, u Sohohouse zdanju. Možda su bili pristojni ili »američki pozitivni«, no komentari su bili zbilja zanimljivi i ohrabrujućeg predznaka, ispričali su nam Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

RIJEKA  Prve slike, prvo jutro, omamljeni od cjelodnevnog leta. Otišli smo do brda gdje se nalazi poznati znak. Znak grada snova, Hollywood! Da se uvjerimo da smo na pravom mjestu. Da, to je to!

Tako nekako počela je priča Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta koji su proteklih nekoliko dana boravili u Hollywoodu.

Naime, poznati glazbeni par zajedno s ekipom »Kauboja« redatelja i scenarista Tomislava Mršića nazočili su projekciji filma pred članovima američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti s obzirom da su upravo »Kauboji« hrvatski kandidat za Oscara, odnosno za nominaciju u kategoriji najbolji strani film.
  

Odlični komentari

Kako je bilo na projekciji, kako je publika reagirala? Tko je sve bio na projekciji? Gdje je održana?

   MRLE: Teško je odgovoriti na to pitanje. Nama se čini da je bilo super no možda je to bilo »od dugog leta«. Naravno, bilo je na rubu fantastike uopće biti na toj projekciji, u Sohohouse zdanju. Inače je to »members only«, odnosno samo za članove, tako da smo se osjećali još nevjerojatnije.

   IVANKA: Sohohouse se nalazi na Sunset Bulevardu. Na projekciji su bili članovi Akademije, gosti poput našeg konzula i mi – redatelj Tomislav Mršić, producentica Suzana Pandek, glumac Hrvoje Barišić sa suprugom, te Mrle i ja. Jako je zanimljivo da se na švedskom stolu uz svu najnevjerojatniju ponudu jela i pića, nalaze i kokice, koje uz sve to članovi Akademije uredno konzumiraju žlicom.

   Kakvi su bili komentari na film i glazbu?

   MRLE: Možda su bili pristojni ili »američki pozitivni«, no komentari su bili zbilja zanimljivi i ohrabrujućeg predznaka. Inače, članovi Akademije ne moraju ostati na cijeloj projekciji, obavezni su pogledati 60 posto, ne moraju niti postavljati pitanja, no ostali su do kraja tako da smo i zbog toga bili sretni. Bit će što bude. Glazba im se svidjela, barem jednom od njih koji je pitao kako je izabrana i nastala. Kroz pitanja i razgovore shvatili smo što im je u filmu bilo interesantno, a to je otprilike doživljaj američke kulture kroz prizmu nekog drugog naroda, u ovom slučaju Hrvata. Tako da i film i glazba imaju jedan svojevrsni pomak, koji im je očito bio zanimljiv. Dok smo radili glazbu, htjeli smo pobjeći od uobičajnog skladanja country glazbe, iz osnovnog razloga što nismo ljubitelji tog stila, premda je to bilo prirodno zbog samog imena filma. Zato smo napravili country tako da se nama sviđa i samim tim dobili jedan specifičan izraz.

   IVANKA:Što se nas tiče, mi smo podijelili vizitke novog imena »MrLee & IvaneSky« u sklopu cijele priče upadanja na stranicu Hollywood Elite Composers. Stvari su se tako posložile i mi smo se samo prepustili. Hoće li biti što od toga, ne znamo, mada je i ovo što se do sad dogodilo, surrealno za naš dosadašnji kozmos.

  

Jako fora

Kakvi su vaši dojmovi?

   IVANKA: Fantastični, s obzirom da je Leonardo DiCaprio u istom tom prostoru slavio 40. rođendan, tamo negdje prošli tjedan, pa sam imala osjećaj da sam i ja na tom rođendanu. Druga i ipak važnija stvar je vidjeti lica članova Akademije kako gledaju vaš film. Jako fora.

   Jeste imali priliku za obilazak grada i clubbing?

   MRLE: Bili smo tamo četiri dana i posjetili smo pola stvari koje se predlažu u vodiču. Naravno, bili smo na Sunset Stripu, Santa Monica Bulevardu, poznatom »Canter's Deli«. Hrana! Naravno da smo htjeli sjesti u klasični američki »diner«. Ogromne porcije! Posljednja večera je bila u kultnom »Canter's Deli« restoranu, pekari, baru, cabaretu koji radi non-stop. Od jutra se pekara pretvara u mjesto za ručanje i večeranje, a čim se spusti noć, počinju pristizati muzičari iz različitih kvartova, scena i svirati na »open mike« pozornici kako im se prohtje. Kultni klub u kojem se može sresti Dylanovog sina, Gunse i mnoge druge genijalce muzičke scene. A po danu? Sve!

   Kako to izgleda?

   IVANKA: Pa, Viper room čiji je vlasnik Johnny Depp je imao grozan koncert taj dan, svirala su neka tri lokalna loša benda, takve smo bili sreće, no sve drugo je tako vibrirajuće, začudno, slobodno i neslobodno u svim ekstremima. Prošetati Hollywoodom znači prisjetiti se mnogih filmova, svaka ulica i trg dijelovi su filmskih priča koje više-manje svi znamo.

   Kako vas se dojmio Hollywood?

   IVANKA:Osobno, velika sam ljubiteljica starog Hollywooda, uživala sam na svim tim mjestima koja su mi urezana u memoriju od ranog djetinjstva. Muzej u kojem sam vidjela odjeću moje ljubimice Bette Davis ili Observatory na Griffith parku gdje je sniman »Buntovnik bez razloga« i sve ostalo, ostavilo me u stanju u kojem sam još uvijek: nestvarno!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze