Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. siječnja 2019.
Riječki MMSU

Međunarodni dan jazza: Prvo razgovor s Davorom Hrvojem, pa svirka Up From The Skies

Davor Hrvoj / Snimila Tea TIDIĆ
Davor Hrvoj / Snimila Tea TIDIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2018. u 12:36 2018-04-28T12:36:44+02:00

Međunarodni dan jazza u ponedjeljak će biti obilježen u prostoru MMSU-a Rijeka gdje je za 20 sati zakazan razgovor s jazz novinarom i književnikom Davorom Hrvojem te promocija njegovih knjiga kao i koncert sastava Up From The Skies čiji se zajednički zvuk može potražiti na granici jazza, rocka i slobodne improvizacije

RIJEKA Međunarodni dan jazza u ponedjeljak će biti obilježen u prostoru MMSU-a Rijeka gdje je za 20 sati zakazan razgovor s jazz novinarom i književnikom Davorom Hrvojem te promocija njegovih knjiga kao i koncert sastava Up From The Skies čiji se zajednički zvuk može potražiti na granici jazza, rocka i slobodne improvizacije.

Davor Hrvoj, najpoznatiji hrvatski jazz novinar, do sada je objavio knjige »Jazz Reflections«, »Jazz Connections« i »Jazz Vibrations« koje donose razgovore sa slavnim jazz glazbenicima i njihove fotografije. U suradnji s Boškom Petrovićem napisao je knjigu »Život kao jam session, Boško Petrović – autobiografija«, a u pripremi je i njegova peta »Jazz Wizards«.

Trio Up From The Skies čine bubnjar Bruce Ditmas, proslavljeni talijanski čelist i kontrabasist Alvise Seggi te hrvatski jazz gitarist, multiinstrumentalist i kompozitor Zoran Majstorović na električnoj gitari.

Njihov repertoar sastoji se od originalnih kompozicija, slobodne improvizacije i skladbi velikana svjetske glazbe Jimi Hendrixa. Formacija trija također je na neki način i hommage sastavu Jimi Hendrix Experience (trio u originalnoj postavi: Jimi Hendrix, Noel Redding i Mitch Mitchell).

Jedan od razloga zašto su odlučili uključiti Hendrixove skladbe u repertoar je taj što je Bruce Ditmas kao član sastava Gil Evans Orchestra 1974. snimio legendarni jazz album »Gil Evans Orchestra plays the music of Jimi Hendrix«, a razlog isto tako leži i u Majstorovićevoj trajnoj fascinaciji Hendrixovom glazbom.

Ulaz na koncert je slobodan uz »pay fair opciju« gdje svaki posjetitelj donira proizvoljan iznos kao naknadu za ulaz.

Međunarodni dan jazza obilježava se 30. travnja u više od 190 zemalja. Njeova je ideja upoznati širu zajednicu s podrijetlom jazza, umjetničkom formom jazza i njegovom važnosti kao sredstva spajanja i komunikacije među narodima i kulturama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka