Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
20. travnja 2019.
Turneja

Etnomotivi u jazz interpretaciji: Sekstet Zvjezdana Ružića nastupio u Opatiji

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2017. u 10:36 2017-10-17T10:36:25+02:00

Spoj bugarskih glazbenica i mellotrona sa sklonošću Ružićevog seksteta da propituje i istražuje etno motive kraja u kojem žive, kreirao je toplu jazz atmosferu u Gervaisu

OPATIJA Jazz sekstet klavijaturiste Zvjezdana Ružića, kojeg čine glazbenici Tomaž Gajšt (truba), Vojkan Jocić (sopran saksofon), Lenart Krečič (tenor saksofon), Luka Veselinović (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubnjevi), promociju svog upravo objavljenog albuma Elfin Farewell održao je u nedjelju navečer u opatijskom centru Gervais.

Ružićevom sekstetu na opatijskom koncertu, kao i na još dva koja su održana u Puli i Zagrebu, pridružile su se bugarske glazbenice, vokalistica Neli Andreeva i djevojke iz zbora Nusha: Victoria Daniel Rizov, Marina Yurieva Marinova, Kalina Georgieva Andreeva, Maria Vassileva Stankova, Simona Milchova Stanoeva, Yana Todorova Gocheva, Yoana Georgieva Andreeva i Nikolina Nikolova Ilieva. Radi se o glazbenicima koje su sudjelovale u stvaranju novog Ružićevog albuma Elfin Farewell, čiju je opatijsku promociju brojna publika lijepo prihvatila.

– Neli Andreeva čuvena je bugarska vokalistica, koja je već 22 godine prva solistica najznačajnijeg zbora iz Bugarske, Filip Kutev koji je Grammyjem nagrađen. S nama je i odličan bugarski zbor Nusha koji upravo putuje svijetom i promovira svoju etno glazbu. Osjećam se vrlo počašćeno što su nam se ove predivne glazbenice pridružile na tri koncerta u Hrvatskoj, kaže Zvjezdan Ružić i ukazuje na to da je njegov novi album posebno inspiriran mellotronom.

Zvuk tog već zaboravljenog instrumenta iz 60-godina, kojeg su tada koristila neka od najvećih imena pop i rock glazbe, dominirao je dvoranom Gervais. Mellotron se danas doista rijetko može čuti, potisnule su ga suvremene klavijature.

Spoj bugarskih glazbenica i mellotrona sa sklonošću Ružićevog seksteta da propituje i istražuje etno motive kraja u kojem žive, kreirao je toplu jazz atmosferu u Gervaisu. Glas gošće Neli Andreeve dao je tome mističnu nijansu.

Etno motivi u jazz interpretaciji tako postaju zaštitni znak Ružićevog seksteta. Na novom albumu čak dominiraju.

– S godinama postajem sve ponosniji na podneblje odakle dolazim. Studirao sam američki jazz u Austriji i tijekom svoje mladosti pokušavao sam zvučati što vjernije američkim jazz glazbenicima. Danas međutim želim zvučati kao hrvatski, a ne američki glazbenik, priznaje Ružić koji s albumom Elfin Farewell otvara novu stranicu svojih jazz eksperimenata.

– Jazz je vrlo široki glazbeni pojam, u kojem je važna improvizacija. Dakle, govorimo o glazbenom stilu koji otvoren za sve utjecaje, odnosno za sve one dobre ideje koje nama glazbenicima padnu na pamet. Tako sam ja pronašao inspiraciju u etno motivima i mellotronu, instrumentu koji me doista očarava zadnjih godinu dana i koji, koliko je meni poznato, nije korišten u jazzu, kaže Zvjezdan Ružić koji s bratom Vedranom neumorno postavlja neke nove glazbene standarde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš