Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. veljače 2020.
Glazbena tradicija

»Božić je judi« ove godine u katedrali svetog Vida

Foto M. GRACIN
Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2015. u 9:07 2015-12-24T09:07:37+01:00

Prvu glazbenu čestitku glazbenici primorskog kraja i otoka božićnom su pjesmom uputili davne 1994. s riječkog Korza. »Božić je judi« je nakon »Božića u Ciboni« najstariji koncert sa izvedbom božićnih pjesama

RIJEKA U katedrali svetog Vida u subotu, na Svetog Stjepana, bit će održano 22. izdanje tradicionalnog koncerta »Božić je judi« u organizaciji Hrvatske glazbene unije PGŽ, Podružnice Rijeka. 

Prvu glazbenu čestitku glazbenici primorskog kraja i otoka božićnom su pjesmom uputili davne 1994. s riječkog Korza. »Božić je judi« je nakon »Božića u Ciboni« najstariji koncert sa izvedbom božićnih pjesama. Tijekom proteklih godina mijenjala su se mjesta izvedbe – nastupalo se na Korzu, Koblerovom trgu, u HKD-a na Sušaku, Filodrammatici, Kapucinskoj crkvi, Trsatskom svetištu... Tijekom više od dvadeset godina održavanja programa u njemu je pjevalo stotinu izvođača – i amatera i profesionalnih glazbenika svih glazbenih pravaca. Gdje god nastupali, pratila ih je brojna vjerna publika kojoj su oni znali uzvratiti svojim nadahnutim interpretacijama. Glazbeni urednici koncerta bili su pok. Miodrag Đuza Stojiljković, Koraljko Pasarić, Ivan Nino Načinović, a danas su to Saša Matovina i Aleksandar Valenčić. Umjetnički voditelji za ovogodišnju su izvedbu odabrali primorske, hrvatske narodne i svjetske božićne pjesme koje će se izvoditi naši istaknuti solisti, klape i kulturno-umjetnička društva... 

Koncert započinje svečanim pjevanjem pjesme »Radujte se narodi«, a potom slijedi instrumentalna izvedba narodnog napjeva na dvije sopele »Stipanjski običaji«. Bit će izvedena i »Tiha noć«, kao i pjesma »Božić je judi« po kojoj je koncert i dobio ime. Pjesmu je 1994. godine napisao Dražen Turina Šajeta i bez nje ovaj koncert ne može proći. Na ovogodišnjem će koncertu nastupiti: Damir Kedžo, Vivien Galletta, Voljen Grbac, Mario Lipovšek Battifiaca, Alba Nacinovich & Leo Škec, Duško Jeličić, Katja Budimčić Sabljar, Alen Polić, Žanil Tataj Žak, Irena Grdinić, Linda Lenac, ženske klape Luka i Kastav, muške klape Kastav i Zvonejski kanturi, Ženski zbor KUD-a Učka Matulji, Katedralni zbor Cantores Sancti Viti, Ansambl Kaljina, HGU-ov brass kvintet, Aleksandar Valenčić na orguljama, sopci i kanturice KD-a Ive Jelenović iz Dobrinja, oris Denisjuk na harmonici i Danijela Marinović na orguljama. 

Program koji će tradicionalno završiti čestitkom glazbenika vodit će Jadranka Čubrić i Ivica Vrkić, a svi oni koji mu neće moći nazočiti uživo, moći će ga pratiti u izravnom prijenosu u eteru Radija Rijeke. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.