Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. ožujka 2019.
U čast Jerryja Ricksa

foto Bluzeri u Kaštelu: Energične izvedbe pod vedrim nebom

Magični ambijent grobničkog Kaštela nadahnuo je i publiku, i glazbenike / Foto Livio ČERNJUL
Magični ambijent grobničkog Kaštela nadahnuo je i publiku, i glazbenike / Foto Livio ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2013. u 12:59 2013-08-03T12:59:00+02:00

Prvu koncertnu večer otvorio je njegov osnivač i domaćin Damir Halilić Hal. Potom je na pozornicu stao Woody Mann, glazbenik koji spada u sam svjetski vrh u domeni akustične gitare, a za kraj nastupio je i Adrian Byron Burns, poznat po osebujnom vokalu 

GROBNIK » Šesto izdanje Kastav Blues Festivala započelo je preksinoć u grobničkom Kaštelu nastupom trojice eminentnih domaćih i inozemnih glazbenika. Prvu koncertnu večer najvećeg i najznačajnijeg blues festivala u Hrvatskoj, nastalog u čast američkoga glazbenika Philadelphije Jerryja Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa, otvorio je njegov osnivač i domaćin Damir Halilić Hal. Mnogobrojnoj publici okupljenoj u grobničkom Kaštelu naš je poznati gitaristički finger style virtuoz predstavio novi album »Mare Nostrum«, a njegove su nadahnute izvedbe, renesansne minijature i skladbe inspirirane hrvatskim glazbenim naslijeđem, pratile i posebne videoprojekcije Igora Modrića. 

Blues u Kaštelu Foto Livio ČERNJUL (2)
Blues u Kaštelu / Foto Livio GRACIN

 Podrška za zahvalu

Nakon Hala na pozornicu je stao legendarni američki gitarist Woody Mann, glazbenik koji spada u sam svjetski vrh u domeni akustične gitare. Budući da je nedavno dovršio dokumentarac »Harlem Street Singer« o blues i gospel pjevaču i gitaristu Rev. Garyju Davisu, na repertoaru su mu se među ostalim našle i skladbe tog utjecajnog američkoga glazbenika. Osim kao vrstan gitarist, Mann je poznat i kao povjesničar, filmski producent, uspješni biznismen i utjecajni učitelj. Među njegovim štovateljima, prijateljima i učenicima nalaze se i naši glazbenici Tomi Novak i Davor Doležal koji su preksinoć također nazočili njegovom koncertu. Dvojica instrumentalista s kojima je Mann svoje znanje podijelio na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu, na njegov su poziv boravila i u New Yorku gdje su sudjelovali u gitarističkom natjecanju i osvojili vrijednu nagradu. 

 Zajedno na bisu

Na prvoj večeri šestog Kastav Blues Festivala nastupio je i Adrian Byron Burns, američki glazbenik poznat po svom osebujnom i snažnom vokalu te impresivnom umijeću sviranja akustične gitare. Umjetnika čija uspješna karijera traje više od četiri desetljeća riječka je publika već imala prilike poslušati na Hal's All Star Guitar Festivalu, dok mu je ovo bio već osmi nastup u Lijepoj Našoj. Kao i njegov američki kolega, i Burns nije skrivao oduševljenje ambijentom u kojem je preksinoć održao još jedan nadahnut nastup koji su obilježile energične blues izvedbe. 

  Za kraj izvrsne koncertne večeri, trojica su glazbenika publiku u grobničkom Kaštelu nagradila jednom zajedničkom izvedbom. 

 Kraljevica za kraj

Kastav Blues Festival večeras se seli na kastavsku Forticu gdje će, s početkom u 21 sat, besplatan koncert održati škotski bend King King, trenutačno najveća blues-rock atrakcija na Otoku, te makedonski Crossroads Blues Band. Koncertni dio festivala u nedjelju će se odvijati u Ronjgima gdje ljubitelje blues glazbe očekuju vodeći hrvatski predstavnici u domeni gipsy jazz glazbe, Damir Kukuruzović Django Group, te talijanski Robi Zonca Band feat. Sabrina Kabua. U ponedjeljak, posljednjeg dana Kastav Blues Festivala, u dvorcu Frankopan u Kraljevici glazbu će proizvoditi gosti iz Slovenije – Leonardi Power Trio feat. Ana Vipotnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka