Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
20. travnja 2019.
Bez šlepa na Dunavu

Svečano otvoren 8. Vukovar film festival na kojem će biti prikazan 81 film

Foto E. Elvedji / CROPIX
Foto E. Elvedji / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2014. u 23:08 2014-08-25T23:08:00+02:00

U Vukovaru je večeras svečano otvoren 8. Vukovar film festival (8. VFF), filmski festival podunavskih zemalja na kojem će biti prikazan 81 film u 12 kategorija od kojih su tri – dugometražni, kratki i dokumentarni film, natjecateljske

VUKOVAR – U Vukovaru je večeras svečano otvoren 8. Vukovar film festival (8. VFF), filmski festival podunavskih zemalja na kojem će biti prikazan 81 film u 12 kategorija od kojih su tri – dugometražni, kratki i dokumentarni film, natjecateljske.

Otvarajući festival na terasi Agencije za plovne puteve, pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš čestitao je »onima koji su ovaj festival izmislili, promislili, domislili i osmislili«. Istaknuo je kako čestita »i onima koji festival podržavaju jer je riječ o stvari koja je neprocjenjiva, dakle o kulturi, kulturi dijaloga, kulturi slušanja, gledanja, prepoznavanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg«.
Brojnu publiku na otvorenju je pozdravio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako se festival razvija i raste, a repertoar je sve bolji. Podsjetio je da je ovogodišnji festival produžio trajanje na šest dana te da se filmovi prikazuju na pet lokacija u Vukovaru te u Županji i Vinkovcima.

»Ove smo godine siromašniji jer je festival bez šlepa na Dunavu na kojem su se ranijih godina prikazivali filmovi ali i bogatiji za novoizgrađeni Cinestar«, rekao je gradonačelnik Penava te pozvao još veću podršku festivalu koji šalje sasvim drugačiju sliku o Vukovaru od one koja se prikazuje u medijima.
Pozdravne riječi uputio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić čestitajući direktoru festivala Igoru Rakoniću koji je kroz sve ove godine pokazao kako se na kulturnom planu razvija suradnja među podunavskim zemljama »što je put i za gospodarsku suradnju«.

Uz zahvalu svima koji su poduprli festival direktor VFF Igor Rakonić istaknuo je da ovogodišnji festival ima i humanitarni karakter, a prihod od svih prodanih ulaznica bit će usmjeren na obnovu prostorija Studija kreativnih ideja u poplavom pogođenoj Gunji.
Vukovar film festival večeras je otvoren projekcijom kratkometražnoga igranog filma »Zajedno« redateljice i novinarke Jasne Nanut, a potom i premijernim prikazom njemačkoga filma »Križni put«, njemačkoga redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnika Srebrnoga medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinskom filmskom festivalu.

8. Vukovar film festival traje od 25. do 30. kolovoza, a sve filmove u službenoj konkurenciji pratit će tročlani žiri kojega čije filmska kritičarka Branka Šomen, filmski povjesničar Danijel Rafaelić i slovenska glumica Milena Zupančić.
Organizatori 8. VFF su Discavera d.o.o., grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

U izjavi za medije Jasna Nanut izrazila je zadovoljstvo što je 8. VFF uzeo za otvorenje film koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti.
»Meni je nakon cijelog novinarskog iskustva i iskustva na televiziji super što sam ušla u novi svijet koji mi sada više odgovara i u kojem mogu iskoristiti do maksimuma sve svoje potencijale«, rekla je Nanut dodavši kako se nada da će imati priliku snimiti i dugometražni film.

Njemački redatelj Dietrich Bruggemann također se poklonio vukovarskoj publici na premijeri svoga filma. Izrazio je zadovoljstvo što gostuje u Vukovaru i oduševljenje gradom u kojem je prije 20-tak godina bjesnio rat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš