Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
24. travnja 2019.
Mostra

Sočna društvena satira: Smanjeni Matt Damon otvorio 74. Venecijanski filmski festival

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2017. u 21:44 2017-08-30T21:44:00+02:00

 Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival počeo je u srijedu svoje 74. izdanje sočnom društvenom satirom u obliku znanstvene fantastike u kojoj se Matt Damon odlučuje smanjiti kako bi živio u izobilju i spasio planet.

Američki redatelj Alexander Payne, izvrstan promatrač ljudskih slabosti ostario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. »Smanjivanje« je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom okolišu, kojim je zabavno započela Mostra.
Dobio je pohvalne komentare profesionalnog anglosaksonskog tiska pa Hollywood Reporter ističke da je« Payne ostvario kreativni jackpot«, a časopis Variety govori o »živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici«.

U filmu »Downsizing« Bračni par iz Omahe, Matt Damon i Kristen Wiig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i riješili probleme.
Payne je do sada dobio šest nominacija za Oscara s filmom »Nebraska« i osvojio tu nagradu za najbolji scenarij za filmove »Stranputica« i »Nasljednici«.

Njegov sedmi film se natječe u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s 20 konkurenata.
Predsjednica žirija, američka glumica Annette Bening je ocijenila u srijedu da predstoji »dug put do postizanja jednakosti muškaraca i žena u filmskoj umjetnosti, iako izgleda da se stvari kreću u pozitivnom smjeru«.
U službenoj konkurenciji natječe se pet američkih redatelja, četvorica Talijana, dvojica Britanaca, tri Francuza te po jedan Meksikanac, Australac, Izraelac, Libanonac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, među kojima je jedna jedina žena Kineskinja Vivian Qu s francusko-kineekim filmom »Anđeli nose bijelo«.

Slabu zastupljenost žena na konferenciji za novinare komentirala je Bening i rekla da predstoji »dug put do jednake zastupljenosti žena na filmskim festivalima, ali da vjeruje da se krećemo u pozitivnom smjeru«.
Istaknula je da je oduševljena što je izabrana za predsjednicu žirija, što je počast koja se u posljednjih deset godina na Mostri ukazivala jedino muškarcima. Tek je 2006. francuska glumica Catherine Deneuve predsjedala žirijem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja