Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Filmski festival

Savršen spoj romantike i politike: Sve što trebate znati i ovogodišnjem Cannesu

Savršen spoj romantike i politike: Sve što trebate znati i ovogodišnjem Cannesu
Savršen spoj romantike i politike: Sve što trebate znati i ovogodišnjem Cannesu
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2019. u 10:18 2019-04-20T10:18:23+02:00

Festivalski direktor opisao je ovogodišnju selekciju kao savršeni spoj romantike i politike, za što je prvenstveno zaslužan Terrence Malick koji je svoj najnoviji film Skriven život ambijentirao u planinama Sudtirola

Iako je njegov umjetnički direktor Thierry Fremaux posvetio Agnes Vardi veći dio pariške konferencije za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg 72. po redu Cannesa, festival je sustavno ignorirao tu veliku autoricu za koju smo vjerovali da će živjeti vječno. Tek je njegovo pretprošlo izdanje uvrstilo Vardin doks »Visages villages«, prikazavši ga izvan konkurencije. A nagrada za životno djelo, poznatija kao »Carrosse d’Or« (Zlatna kočija), uručena joj je 2010. u sklopu kanskog off programa Quinzaine des Realisateurs. Zato je zagrebački Subversive Film Festival promptno reagirao, posvetiviši joj veliku retrospektivu, čiji će veći dio vidjeti i publika riječkog Art-kina. Bilo kako bilo, Cannes joj je posvetio festivalski poster, s raritenom fotografijom iz 1955. na snimanju njena debija »Le Pointe courte« na kojem se popela na leđa svog asistenta (film će biti prikazan u programu »Cannes Classics« rezerviranom za restaurirane filmske klasike).

Zato su žene s kamerom opasno pritisnule Fremauxova leđa. Je li tome kumovala MeToo euforija, ili neki drugi razlog, u njegovu konkurenciju uvrštene su čak četiri autorice, što je njegov recentni rekord. Među njima su čak tri francuske sineastice – Justine Triet (»Sybil«), Celine Sciamma (»Portrait de la jeune fille en feu«) i Mati Diop (»Atlantique«) koja je 2013. bila gošća zagrebačkog festivala eksperimentalnog filma »25fps«, gdje je predstavila svoj film »Tisuću sunaca«.

A njima se pridružuje i izvrsna austrijska redateljica Jessica Hausner s prvim filmom snimljenim s dominantnom britanskom glumačkom ekipom. Riječ je o znan-fan drami »Little Joe«, u kojoj je angažirala Emily Beecham i Bena Whishawa.

Povratak Loacha i Almodovara

Festivalski direktor opisao je ovogodišnju selekciju kao savršeni spoj romantike i politike, za što je prvenstveno zaslužan Terrence Malick koji je svoj najnoviji komad »Skriveni život« ambijentirao u planinama Sudtirola. Genijalni Marco Bellocchio posvetio je svoj najnoviji film mafijaškom pokajniku Tommasu Buscetti (šifra: »Izdajnik«). U sličnom miljeu kreće se i Kinez Diao Yinan u »Jezeru divlje guske«. Hvaljeni francuski dokumentarist Ladj Ly ambijentirao je svoj dugometražni igranofilmski debi »Les Miserables« u krimi podzemlje pariškog banlieua. A braća Darednne (»Mladi Ahmed«) bave se tinejdžerom koji se pridružio islamistima i planira ubiti svog profesora. U Cannes se vraćaju Ken Loach (»Sorry, We Missed You«) i Pedro Almodovar, koji je u svom komadu »Bol i slava« angažirao Penelope Cruz i Antonija Banderasa. A pridružuje im se i ekstraordinarni Kleber Mendonca Filho s »Noćnim sokolom« koji slijedi tradiciju brazilskih vesterna i njegovih »cangaceirosa«, sa Soniom Bragom i Udom Kierom. Među kanskim miljenicima tu je i neizostavni Xavier Dolan (šifra: »Mattthias & Maxime«) u kojem i sam glumi, te Ira Sachs čiji je najnoviji film (»Frankie«) s Marisom Tomei i Brendanom Gleesonom ambijentiran u portugalskoj Sintri. Puno se očekuje i od novog Elie Suleimana (»It Must Be Heaven«), koji govori o Palestincu u pariškom egzilu. A Corneliu Porumboiu dolazi u Cannes s neo-noirom »Zviždači«.

Film o Eltonu Johnu

Izvan konkurencije bit će prikazan biopic o Eltonu Johnu (»Rocketman«) u režiji Dextera Fletchera i još jedan doks o Diegu Maradoni, sada u režiji Asifa Kapadie kojeg pamtimo po »Amy«. A Claudeu Lelouchu (»Les plus belles annees d’une vie«) nanovo se vraćaju Anouk Aimee i Jean-Louis Trintignant da bi nam pokazao što se s »Jednim muškarcem i jednom ženom« zbiva danas. Među poznatijim autorskim imenima iz paralelnog »Izvjesnog pogleda« valja izdvojiti novog Brunu Dumonta s »Ivanom Orleanskom«, nastavkom autorova prethodnog sumanutog komada (šifra: »Jeanne«), te Christophea Honorea (»Soba 212«), ali i izvrsnog Alberta Serru (»Liberte«) koji se referira na autorovu istoimenu dramu izvedenu na daskama berlinskog teatra Volksbuhne, s Helmutom Bergerom i Ingrid Caven.

Bez hrvatskog filma

Hrvatski film je i ove godine u Cannesu posve odsutan, što i ne čudi jer je umjesto njegove promocije na festivalima A-lige, novim ravnateljima očito više stalo do pogodovanja američkom kapitalu i njegova perifernog »turističkog« servisiranja, pri čemu ekipa »Igra prijestolja« postaje tek još jedan kruzer koji se usidrio u našu luku. Zato u takvoj nimalo promišljenoj strategiji ima neke simbolike da Cannes svečano otvara 14. svibnja najnovija zombi ludorija Jima Jarmuscha »The Dead Don’t Die«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.