Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
22. studenoga 2019.
Devastacija

foto Riječka premijera "Neželjene baštine" Irene Škorić: Antifašistički spomenici pretvoreni u otpad

Pred punim Art kinom publici se obratila autorica Irena Škorić / Foto Marko GRACIN
Pred punim Art kinom publici se obratila autorica Irena Škorić / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2017. u 10:14 2017-04-20T10:14:35+02:00

U Hrvatskoj je od 1990-ih do danas srušeno i devastirano oko tri tisuće spomenika NOB-u, među kojima i oni najviše umjetničke vrijednosti

RIJEKA - U Art-kinu »Croatia« sinoć je održana riječka premijera dugometražnog dokumentarnog filma »Neželjena baština« redateljice i scenaristice Irene Škorić. Film koji se bavi temom spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi privukao je brojnu publiku, a premijeri je uz autoricu prisustvovao i autor glazbe Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik. Kako nam je kazala Irena Škorić, ideja za film nastala je prije šest godina kad je putovala prema Dalmaciji i putem vidjela razne srušene spomenike.

– Dodatnu motivaciju predstavio mi je fotograf Jan Kampenaers koji je snimio seriju fotografija zaboravljenih spomenika diljem nekadašnje Jugoslavije. Neki su ih nazvali NLO-spomenicima, a na temelju tih fotografija cijeli svijet saznao je za te spomenike. Dugo sam o tome razmišljala, ali nisam mogla pretpostaviti da bi ova tema danas ljudima mogla biti toliko zanimljiva. Istraživanje za film trajalo je četiri godine, dvije godine sam ga snimala, a u filmu je zastupljeno četrdesetak sugovornika.

U realizaciji filma imali smo financijskih teškoća, no na kraju smo ga uspjeli dovršiti zahvaljujući potpori Grada Rijeke, Primorsko-goranske i Istarske županije te drugih sufinancijera. Godine 2013. u riječkom Art-kinu imala sam premijeru filma »I Love You«, pa mi je drago što se sada iznova vraćam »na mjesto zločina« – rekla je Irena Škorić za naš list.

U atriju - Irena Škorić, Ivo Josipović i Vojko Obersnel

Filmom »Neželjena baština« skladatelj Ivo Josipović debitirao je na filmu, barem što se tiče komponiranja originalne glazbe.

– U dva navrata moja je glazba korištena za film, no ovo je prvi put da sam za pultom montirao nešto od svoje postojeće glazbe i komponirao baš za ovaj film. Moju glazbu kritičari bi vjerojatno opisali kao postmodernističku. Mislim da je ovaj film bilo važno snimiti kako bi domaća javnost vidjela propadanje i uništavanje spomenika koji predstavljaju iznimno važna umjetnička djela.

Razlog uništavanja vidim u napuštanju tradicije antifašizma, a u tom zatiranju antifašističke baštine u velikoj se mjeri i uspjelo. Ovoj tendenciji, koja dolazi iz dijela naše desnice, treba pridodati i govor mržnje i pojavu ustaških simbola – istaknuo je Josipović.

Puna dvorana na riječkoj premijeri "Neželjene baštine"

Uoči projekcije obratio se i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je naglasio da je tema filma vrlo aktualna. Dodao je i to da je sreća što živimo u gradu i regiji koji se nisu susreli s takvim problemima.

Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika NOB-u po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a mnogi od njih bili su vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izričajem afirmirali antifašizam i čuvali sjećanje na ljude i događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i devastirana polovica tih spomenika, njih oko tri tisuće. Među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.