Prehrana trudnica

U trudnoći oprezno s ribom i sirevima

Živjeti zdravo

Dobro termički obrađene namirnice i povrće budućim mamama i bebama sigurniji, a zaobići treba i sve nepasterizirane proizvode



Raznolika prehrana, zdrave masnoće poput maslinova ulja, posebna pažnja na unos željeza i kalcija, te D vitamina, to bi u najkraćem bile preporuke za trudnice. Prvorotkinje sa uravnoteženom i kvalitetnom prehranom u trudnoći dobiju između 10 i 16, u prosjeku 12,5 kilograma tjelesne težine. Odstupanja nisu rijetkost ali treba znati da je pretjeran višak kilograma u trudnoći povezan s komplikacijama.


Posebna pažnja sirovim namirnicama


No, trudnice trebaju paziti na unos sirovih namirnica. Ponajprije ih je potrebno temeljito prati, a još bolje termički obraditi jer neke sirove namirnice,čak i povrće, čine mamu i bebu podložnijima nekim rizicima vezanim uz prehranu. Morski plodovi odličan su izvor proteina i omega 3 masnih kiselina, nužnih za razvoj bebinih tkiva i mozga. Pritom oprezno s vrstama ribe kao što su tuna, skuša, morski pas, sa školjkama te račićima. Razlog je u tome što mogu sadržavati živu ili kontaminaciju iz okruženja u kojem su ulovljene. U nekim zemljama vrijedi pravilo da, primjerice, količina tune tjedno ne prelazi 350 grama, drugi preporučuju najviše 200 grama tjedno, treći ističu kako su najviše dva obroka morskih plodova tjedno u redu, osobito ako im znate porijeklo. Trudnicama se preporučuje malo tune, a više pastrve i lososa. U trudnoći bi, oko toga se svi slažu, trebalo izbjegavati sirove morske plodove poput sushija i sličnih jela. Niti samo dimljena riba nijepreporučljiva, osim ako je dio termički obrađenih jela. Kuhana i termički obrađena hrana iz mora treba biti tretirana najmanje na 65 do 70 Celzijevih stupnjeva, a sve školjke koje se za vrijeme kuhanja ne otvore, odstranite.


 Meso, perad, jaja, dobro kuhani


U trudnoći treba konzumirati sve namirnice potpuno termički obrađene, posebno meso, perad i jaja. Jaja trebaju biti tvrdokuhana, a perad i meso potpuno skuhani, to jest pečeni, dok je hrenovke, paštete i mesne namaze najbolje izostaviti, nisu vam nužni. Isto je i sa suhomesnatim proizvodima, za vrijeme trudnoće nisu preporučljivi.


Izbjegavajte nepasterizirano




Mnogi mliječni proizvodi poput kiselog mlijeka, svježeg sira, skute, mozzarelle, svi sirevi, kao i jogurt, su fermentirane namirnice i važne su za vrijeme trudnoće. No, izbjegavajte nepasterizirane proizvode.Trudnicama se također ne preporučuju nepasterizirani sirevi, niti sirevi sa plijesnima. Stoga bi se buduće mame trebale suzdržati od mekanih sireva, camemberta, plavog sira, brie pa čak i feta sira i ako je označeno da su izrađeni od nepasteriziranog mlijeka. Zaobići treba nepasterizirane sokove, osim onih koje radite sami. Trudnice ne bi trebale uzimati niti svježe klice, osobito klice djeteline.


I posuđe je važno


Trudnicama, dojiljama i djeci nije preporučljivo davati piće iz kristalnih čaša zbog mogućeg sadržaja olova, a posuđe, keramika, šalice, tanjuri koji imaju srebrne ili zlatne obrube također nisu preporučljivi za primjenu jer takvi ukrasi često sadrže olovo i primjese koje na posuđu mogu reagirati s vrućim jelima.



Teleća jetra, leća, raštika, grašak, šparoge, špinat, neke su od namirnica koje trebate. Oni su, naime, izvor iznimno važne folne kiseline od vitalnog značaja za neurološki razvoj bebe, probavni sustav, produkciju krvnih stanica. Dobro je nadoknađivati folnu kiselinu od samih početaka trudnoće po 400 mikrograma dnevno.



Trudnoća je razdoblje povećanih multivitaminskih potreba, ne treba jesti za dvoje ali treba udvostručiti kvalitetu nutrijenata. Uz željezo, kalcij i magnezij, trudnice imaju potrebu i za vitaminima B grupe posebno vitaminom B12, vitaminom D, E i K vitaminom. Dok će neke trudnice voditi posebnu pažnju o prehrani neke će se odlučiti za posebne multivitaminske dodatke jer na tržištu ima kvalitetnih