Kraljica jeseni

Hrana za sporije starenje: Napravite ragu i njoke od bundeve

Živjeti zdravo

Bundeva spada u antiaging i antitumorsku hranu, zajedno sa sjemenkama konzumirajte ju na sve načine



Specijalni prehrambeni vodiči za usporavanje starenja na neka od prvih mjesta svoje ljestvice donose apsolutnu kraljicu jeseni, bundevu. Kao i ostala hrana jarkih boja i bundeva je puna antioksidanata, beta karotena, provitamina A, vitamina E, C i D, brojnih vitamina B grupe, mninerala poput kalija, kalcija, željeza. Zbog sadržaja koji ima posebno koncentriranog u sjemenkama, lignana i flavona koji utječu na kontrolu estrogena i progesterona, sjemenke budeve smatraju se pravom antitumorskom namirnicom posebno kod bolesti prostate i dojke. Pektini, fitini i drugi sastojci osiguravaju važna prehrambena vlakna a dok je bundeva niskokalorična pa u 100 grama ima svega 26 kcal, sjemenke su joj daleko kaloričnije.Premda je na našim trpezama tradicionalno zastupljena u juhama, kao prilog i desert, donosimo dva jesenska prijedloga za jela od budeve, i preporučujemo da ju obavezno uvrstite na jelovnik.


 Varivo od bundeve


Po želji i u ovisnosti od toga za koliko osoba pripremate hranu, u lonac stavite kockice bundeve te kockice mesa (junetine, ili puretineili piletina). Na kockice narežite i jednu veću ili dvije manje rajčice te narežite dvije mrkve. Dodajte šalicu crvenog graha ili odgovarajuću količinu zamijenite lećom. Možete dodati žlicu bulgura. Dodajte dvije žlice oguljenih sjemenki bundeve, ako želite možete ih prije dodavanja usitniti. Volite li papreno dodajte čilia. Ako ne volite ljutu inačicu jela, dodajte malo maslinova ulja, sol,  papar. Kuhajte poklopljeno, 2-3 sata.


 Njoki od bundeve


 Bundevu pecite u pećnici neoguljenu, možete i narezanu na kriške. Možete ju i skuhati ali tada neće zadržati sve arome i tvari koje će ostati u vodi. Nakon pečenja dodajte soli, malo maslaca ili malo maslinova ulja i napravite pire. Na oko pola kilograma pirea od bundeve stavite oko 350 grama brašna. Valjajte na trake i režite a kako je tijesto jako ljepljivo stalno posipajte brašnom.  Poslužiti možete kao prilog uz meso, gulaš, ili kao zasebno jelo sa malo vrhnja, ribanim dimljenim sirom i parmezanom.